З міського бюджету більше не виділятимуть гроші на харчування школярів. Чому і що це означає?

З міського бюджету більше не виділятимуть гроші на харчування школярів. Чому і що це означає?
Фото: milkua.info
  • У новому році не лише змінилося меню у шкільних їдальнях, але й вартість харчування для деяких категорій школярів.
  • Хто тепер платитиме? Скільки? І чи торкнуться зміни пільгових категорій?

Разом з 2021 роком завершився й перехідний період впровадження реформи шкільного харчування. Від 1 січня в українських школах дітей почали годувати по-новому. Оновлене меню містить 160 страв. Над їх розробкою працював відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. 

На зміну сосискам, ковбасі, рибним та м’ясним консервам прийшло більше корисних продуктів: молочні та кисломолочні, м’ясо, риба, свіжі овочі та фрукти. Урізноманітнили й гарніти: на додачу до гречаної та рисової каші додали булгур, кус-кус, сочевицю тощо. Стало менше солі та цукру. Детально ознайомитися зі всіма стравами можна за допомогою технологічних карт, що їх раніше опублікував МОЗ. 

Про оновлені норми харчування у школах можна дізнатися у постанові Кабінету міністрів №305. Реформу шкільного харчування, нагадаємо, ініціювала Перша леді України Олена Зеленська.

Відео дня

Директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко розповідає, що у Вінниці реформа запрацювала повною мірою. Журналіст 20minut.ua вже розпитав батьків та школярів про нове меню. Їхні відповіді дивіться у нашому відео.

— Меню затверджене на різні смаки та вартість. Можна поїсти на 10 або 20 гривень, а можна на 25 чи 30 гривень. Діти та батьки можуть самі обирати, що вони хочуть, складати власне меню, — пояснює Оксана Яценко. — Повноцінний обід у наших школах коштує зараз 25 гривень. До прикладу, це: каша, котлета чи курячі наггетси, салат, фрукти, компот або чай, щось до чаю. Ми вже робили моніторинг, приблизно ⅔ дітей так харчуються. 

Крім оновленого меню, у новому році вінницькі школярі матимуть й зміни в оплаті за харчування. Відтак учні початкових класів більше не зможуть розраховувати на часткове відшкодування обідів коштом міста. У цьогорічний бюджет не заклали гроші під ці потреби. 

Раніше, нагадаємо, міська рада виділяла 7 гривень на кожного учня 1-4 класів, решту вартості обідів доплачували батьки. У департаменті освіти пояснюють, що зміни пов'язані із тим, що фінансування місцевим бюджетом харчування школярів не передбачено.

Пільгові категорії учнів, говорить очільниця департаменту освіти, й надалі годуватимуть коштом міста. Це діти з інвалідністю, діти-сироти, діти з малозабезпечених сімей, діти постраждалі від воєнних дій, діти-переселенці, діти учасників АТО/ООС тощо. Наразі таких дітей у Вінницькій громаді близько п’яти тисяч. Вартість їхнього харчування становитиме 25 гривень. 

Читайте також:

У Вінниці перейменували школи на ліцеї. Що означає таке рішення?

Стипендії до 4400 гривень. Кому та на скільки з 1 січня підвищили виплати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (98)
  • Мар'яна Прісняк

    Дибiлiзм
  • AK

    Зане на нікому не потрібний "унеіверситет" придуманий членограєм, гроші знайшлись. Стадо вже відчуває, що корму не досипають, тільки ще не розуміє хто і чому (с).
  • Лидия Коцур

    Надеемся,что это не правда...
    Это уже дно ...
  • Dif Inna

    То якого х ..на...ВР жере за копійки,до того не свої...а на дітей як завжди нема грошей...??😡😡😡

keyboard_arrow_up