У Вінниці перейменували школи на ліцеї. Що означає таке рішення?

У Вінниці перейменували школи на ліцеї. Що означає таке рішення?
  • Вінницькі школи отримали нові найменування. З чим це пов'язано? Чи вплинуть нововведення на освітній процес? Що писатимуть у свідоцтвах цьогорічних випускників: школа або ліцей?

Минулої п'ятниці, 24 грудня, у міській раді прийняли рішення про перейменування шкіл на ліцеї. Так, наприклад, загальноосвітня школа №35 стала Вінницьким ліцеєм №35, школа №14 ліцеєм №14, школа-гімназія №2 — ліцеєм №2 тощо. 

У департаменті освіти ВМР нам пояснили, що відповідно до нового освітнього законодавства шкіл, з переліку мають зникнути загальноосвітні школи. Їм на зміну прийдуть три окремі ланки: початкова школа, гімназії, ліцеї. 

За словами очільниці департаменту освіти Оксани Яценко, школи, що в них зараз є 10-11 класи, перейменовано на ліцеї, школи, де навчаються лише дев'ять класів — стали гімназіями. До прикладу, у мікрорайоні Поділля тепер буде не школа-гімназія №24, а Вінницька гімназія №24. Крім того, як і раніше, у місті діятимуть дві початкові школи: №5 та №25. 

Відео дня

— У перспективі реформа НУШ передбачає реорганізацію закладів освіти. Та на сьогодні ми говоримо лише про заміну вивіски «загальноосвітня школа» на вивіску «ліцей», а справжня реорганізація чекає на нас попереду, — пояснює Оксана Яценко. — Ми маємо готовий план цього процесу. Він узгоджений з керівниками закладів освіти. Надалі одні школи у Вінниці стануть гімназіями, інші залишаться ліцеями, будуть й академічні ліцеї, коли з'явиться 12 клас. 

Яценко говорить, що у свідоцтвах про здобуття повної загальної середньої освіти цьогорічних випускників вже писатиметься, що вони закінчили не школу І-III ступенів, а ліцей. При цьому навчальна програма для цих учнів ніяк не зміниться.

Розпочато процес юридичної перереєстрації закладів освіти Вінниці та Вінницької міської територіальної громади. Вже найближчим часом вони матимуть не лише оновлені найменування, але й банківські рахунки, печатки тощо. Вчитися за новими стандартами всі вінницькі школярі почнуть лише з 1 вересня 2027 року. 

Нагадаємо, що у Вінницькій МТГ зараз функціонує 45 закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності. Середних:

  • три початкових школи (1-4 класи),
  • п'ять гімназій (5-9 класи),
  • 36 ліцеїв (1-11 або 5-11 класи),
  • Вінницька спеціальна школа для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку (1-10 класи),
  • сім приватних закладів загальної середньої освіти (три із яких були відкриті за останні три роки). 

У 2020 році ввели в експлуатацію новий комунальний заклад «Гімназія №24 Вінницької міської ради», в якому навчається 1820 учнів.

За останні п'ять років значно зросла кількість учнів, які здобувають освіту в комунальних закладах загальної середньої освіти: у 2016 році 37 718 учнів навчались у 1 252 класах, у 2021 році кількість класів збільшилась на 249 та кількість учнів зросла на 8 040 дітей (із них 1 445 учнів в 79 класах шкіл сільських громад, що увійшли до складу Вінницької МТГ). 

У 2021 році в приватних школах здобувають освіту 714 учнів, у 2016 році їх кількість становила 469 учнів. 

Тож тепер ліцеями стали школи: №36, №35, №34, №33, №32, №31, №27, №26, №23, №22, №21, №20, №19, №18, №16, №15, №14, №13, №12, №11, №10, №9, №8, №4, №3, №1. 

Школи-гімназії стали також ліцеями: №2, №6, №30. Школа-колегіум №29 теж стала ліцеєм.

 

Читайте також:

Почали розбирати будівлю аеропорту «Вінниці». Для чого і що там буде?

Тарифи, зарплати та касові апарати. Що зміниться в січні для вінничан?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Владимир Олейник

    Ну.... таке щось....
  • Владимир Рябоконь

    СО ШКОЛАМИ ТОЖЕ ЧТО И С ИНСТИТУТАМИ-ПРЕПОДАВАТЕЛЯМ ОПЛАТА ВЫШЕ
  • Олег Рябоконь

    Це означає , що в шкільна програма буде проходити 9 класів , а 10-11 і ще 12-й добавлять буде як ліцей , училище ітд де буде отримуватись « спеціальність» і таким чином чергова економія коштів з закриттям діючих училещ і ліцеїв . Все буде на базі шкіл . Ващі НЗ залишуться поки що як є . Ось така Х ..
  • Зінаїда Черниш

    Будуть ще  розумніші.....

keyboard_arrow_up