Про харчування в дитсадках і школах: скільки буде коштувати у 2024 році і хто буде їсти безкоштовно?

Про харчування в дитсадках і школах: скільки буде коштувати у 2024 році і хто буде їсти безкоштовно?
Фото ілюстративне
  • У Вінниці збільшили суму коштів на харчування дітей у школах і дитсадках. Виконком також затвердив нову вартість харчування для пільгових категорій.

У дитсадку, школі чи іншому закладі освіти дитина проводить значну частину дня, тому дуже важливою є організація щоденного повноцінного харчування.

Більшість батьків самостійно сплачують за харчування дитини. Водночас є категорії дітей, які мають право на безоплатне або частково платне харчування. Коли значна частина закладів освіти розпочали очну роботу в умовах воєнного стану, знову стало актуальним питання права на пільги для харчування.

Харчування для пільговиків

У зв'язку з цим, виконком Вінницької міської ради з 1 січня 2024 року затвердив нову вартість харчування пільгових категорій, яке традиційно оплачується з міського бюджету. У 2022 році це була сума у 25 гривень, у 2023 — 30 гривень, у 2024 році — буде 50 гривень.

Відео дня

«Цього року з бюджету громади на одноразове харчування для учнів окремих категорій дітей у школах виділятимуть 50 гривень, — повідомила директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко. — У цю суму входить комплексний та поживний обід».

Вартість харчування для дітей та учнів «Вінницької спеціальної школи для дітей з порушеннями інтелектуального розвитку» передбачатиме від 48 до 73 гривень — залежно від віку.

До переліку пільгових категорій відносяться:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;
  • діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • діти, які мають статус дитини, що постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти з-поміж осіб, визначених у статті 10 та 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • діти із сімей, у яких один із батьків є учасником бойових дій або інвалідом війни та захищав незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської Федерації проти України.

Харчування в дитсадках

Водночас з бюджету Вінницької міської територіальної громади на одноразове харчування у комунальних дитсадках Вінницької громади з 1 січня 2024 року виділятимуть:

  • для дітей, віком від одного до чотирьох років — 48 грн. (у 2023 році було 38 грн;
  • для дітей, віком від чотирьох до шести (семи) років — 64 грн. (у 2023 році —  52 грн).

«Коштом бюджету громади передбачене харчування для майже 13,5 тисяч вихованців закладів освіти Вінницької міської територіальної громади,— зауважила Оксана Яценко. — На це з бюджету громади на 2024 рік виділено понад 77 мільйонів гривень. Адже попри воєнний стан діти мають отримувати не тільки якісні освітні послуги, а ще і якісне харчування».

 

Читайте також:

У Вінниці відкрили ліцей мистецтв для обдарованих дітей Вінниччини

Двом керівникам закладів освіти Вінниччини присудили Премії Верховної Ради України

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up