Як буде проходити вступ в умовах карантину? Розповідаємо ключові зміни

Як буде проходити вступ в умовах карантину? Розповідаємо ключові зміни
  • Розповідаємо, що зміниться для вступників у вищі чи професійні навчальні заклади, чи можна подати документи онлайн і як будуть поселяти у гуртожитки. 

Коронавірус вніс багато змін у життя всіх людей, в тому числі школярів і майбутніх студентів. Незважаючи на все ще нестабільну епідемічну ситуацію у всіх міста країни, ЗНО цього року все ж відбудеться. Щоправда, дати зовнішнього незалежного оцінювання змістили.

Основна кампанія проходитиме з 25 червня до 17 липня, а додаткова — з 23 липня до 11 серпня. І оскільки ЗНО є обов'язковою умовою для вступу у виші, то це означає, що вступна кампанія теж відбудеться пізніше, ніж у попередні роки. Розповідаємо, як відбуватиметься вступ 2020. 

Які зміни вніс карантин? 

Як читаємо у документі «Зміни до Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році», який затвердили 4 травня, цьогоріч абітурієнти, які планують потрапити на бюджетну форму навчання, можуть подати п'ять заяв на будь-які спеціальності. При цьому в кожній заяві на бюджетну форму навчання вступник має вказати її пріоритетність. 

Відео дня

Поріг для вступу на бюджет становить щонайменше 125 балів. Вступники на бакалаврат можуть подати сертифікати ЗНО чотирьох років: видані у 2017 (крім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 роках (з усіх предметів). При цьому сертифікати різних років можна комбінувати. 

Коли відбудеться вступна кампанія?

Як йдеться на сайті Міносвіти, терміни вступної кампанії можуть змінитися лише за умов погіршення епідеміологічної ситуації в державі.

Прийом документів від абітурієнтів, які вступають на бакалаврат, триватиме з 13 по 22 серпня. Абітурієнти, які складають вступні іспити замість ЗНО, мають подати документи до 16 серпня. 

Списки вступників, зарахованих за результатами співбесіди та за квотою-2, тобто, абітурієнти з Криму будуть оприлюдненні до 20 серпня. 

Рейтингові списки вступників на основі ЗНО, творчих конкурсів та вступних іспитів планують опублікувати 27 серпня.

Чи можна подати документи онлайн?

Міністерство освіти і науки передбачило для вступників можливість подачі оригіналів документів поштою, тому на п’ять днів збільшено інтервал між останнім днем подачі документів та виданням самого наказу про зарахування.

Вступники можуть надіслати сканкопії необхідних документів електронною поштою, а самі документи донести після початку навчання. Студенти пільгових категорій матимуть можливість також подавати заяви онлайн після того, як принесуть документи, які підтверджують пільги, хоча б в один університет, де їх буде перевірено та завантажено в базу. У Міносвіті кажуть, приймальні комісії в університетах теж працюватимуть, запевняють, з дотриманням усіх санітарних норм.

Як проходитимуть творчі конкурси? 

Як пишуть на сайті МОН, творчі конкурси та вступні іспити на місця державного замовлення будуть проводитись з 1 до 12 серпня.

Якщо відвідувати заклади освіти буде заборонено через карантин, творчі конкурси та вступні іспити можуть проводитись у дистанційному форматі — онлайн та з надійною ідентифікацією вступників.

Якщо це буде технологічно неможливо, виш має забезпечити проведення творчих конкурсів та вступних іспитів з дотриманням жорстких санітарних правил.

Що буде з поселеннями в гуртожитки? 

Міністерство спільно з університетами та санітарним лікарем зараз напрацьовують можливі варіанти поселення та формування вимог щодо проживання в гуртожитках, про це розповів у інтерв’ю «Українській правді» Єгор Стадний.

«Не стільки страшним є відвідування навчальних приміщень, як спільний побут, який ділять студенти — кухня, посуд, санвузол. Тому ми ретельно підходимо до формування вимог щодо поселення в гуртожитки на наступний рік. У великих  містах гуртожитки можуть бути перенаселені. Якщо серед вимог буде зменшення кількості людей на певну житлову площу, можливо, потрібно буде обмежувати поселення новоприбулих студентів», — говорить Єгор Стадний. 

У Вінницьких ВУЗАх поки нічого не коментують щодо поселення у гуртожитки. Кажуть, чекають остаточного рішення Міносвіти. 

Читайте також:

Чи було це ефективно? Розповідаємо на прикладі історій вінничан про онлайн-освіту в школах

Як студентам складати іспити та захищати дипломні під час карантину: пояснення МОН

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up