Вінницькі школярі на онлайн навчанні. Чи є наміри повернути їх за парти?

Вінницькі школярі на онлайн навчанні. Чи є наміри повернути їх за парти?
  • У вінницьких школах з наступного тижня канікули. Чи є плани, після їх завершення, повернутися до очного навчання?
  • Розповідаємо також, як проходить навчання у школах Вінниці зараз та яка ситуація з найпростішими укриттями. 

З 10 жовтня всі навчальні заклади Вінниці перейшли на дистанційну форму освіти. Відповідні листи з рекомендаціями опублікувало МОН. А вже з 17 жовтня Міністерство запропонувало визначати формат навчання на місцях. Це мають робити педагогічні ради кожного навчального закладу. 

— Зважаючи на безпекову ситуацію, я впевнена, що в нашому регіоні прийняли виважене рішення перейти на дистанційну форму навчання. Департамент освіти ВМР рекомендував школам включно по 21 жовтня навчатися онлайн, — розповіла у коментарі для 20minut.ua Оксана Яценко. — А вже з 24 жовтня у всіх вінницьких школах розпочнуться канікули. Триватимуть вони по 30 жовтня. 

Як пояснює керівниця департаменту, канікули не дострокові. Зимові ж канікули заплановані на період з 25 грудня по 8 січня 2023, а весняні мають тривати з 27 березня по 2 квітня.

Відео дня

— З 31 жовтня, якщо дозволить безпекова ситуація в районі, ми повернемося до офлайн навчання в школах, де є укриття, — продовжує керівниця департаменту. 

Скільки школярів навчалося в офлайні?

— Станом на 6 жовтня в школах навчалася 4 416 учнів, це 9,3 % вінницьких школярів, — розповідає Оксана Яценко. — У нас навіть деякі школи вже перейшли у дві зміни, бо є багато охочих навчатися очно. Наприклад, у Вінниці є школа, в якій в офлайні, станом на 6 жовтня, навчалося 865 дітей. Там це дозволяє укриття. 

Додамо, що станом на 22 вересня в очному форматі навчалося 3613 дітей, це 7,6% від загальної чисельності вінницьких школярів, яка загалом складає майже 47,5 тисяч. На початок серпня цей відсоток складав 3,4. 

— Якщо батьки вирішать перейти з онлайну на офлайн, то можуть у будь-який момент прийти в школу, написати заяву і дитина буде долучена до очного навчання, — говорить Оксана Яценко. 

У міськраді пояснювали, що на збільшення кількості охочих навчатися в очному режимі впливає декілька факторів. Серед них: безпекова ситуація у Вінницькому регіоні, відповідальність вчителів і адміністрації та те, що у закладах працюють над покращенням стану найпростіших укриттів.

 — Поточні ремонти, які здійснювалися з облаштування найпростіших укриттів, закінчені. А роботи капітального характеру, які потребують розробки проєктно-кошторисної документації та її експертизи, досить об`ємні та потребують більше часу на їх виконання. Зараз до кінця жовтня ще в десяти закладах освіти закінчують капітальні роботи, але, на жаль, ситуація в країні гальмує постачання матеріалів та комплектуючих, що необхідні для закінчення робіт — підсумовує Оксана Яценко. 

Що про формат навчання думають вінничани?

Ми запитали наших читачів у Facebook-сторінці, чи планують вони переводити дитину на офлайн форму навчання, якщо у школах знову повернуться до очного навчання. 

Більшість відповідей була — «ні». 

«Про яке офлайн навчання може бути мова, в країні війна. Коли був коронавірус всі були онлайн, а війна, то навчаймося під повітряні тривоги, під ракетами, під літаками. Всі надіються, що пронесе, а не дай Боже приліт по школі, потім будете лікті кусати…», — пише Юлія Сукало. 

Ірина Пилипенко теж, наприклад, пише: «Поки не завершиться війна — тільки онлайн». 

«Невже війна не така страшна, як ковід?», — каже Катя Сліпун.

Є ж вінничани, які пишуть, що їхні діти будуть навчатися за партами, якщо відновлять офлайн формат. 

«Кожний вирішує, це його життя...але мені цікаво, скільки батьків ведуть своїх дітей в укриття під час тривог, коли ті дома?», — ставить запитання Андрій Гайдай. 

А що ви думаєте з цього приводу? Пишіть у коментарях. 

 

Читайте також:

Скільки має тривати урок дитини, яка навчається дистанційно в умовах воєнного стану

«Виховувати свідомих громадян — мій обов’язок»: учитель Захисту України Віктор Гоменюк

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Вікторія Рибаченко

    Ні
  • Ируся Бондарчук

    Ні !!!Я не готова ризикувати життям своїх дітей !!!
  • Інна Гарановська

    Ні в якому разі! Лише після закінчення війни!!!
  • Татьяна Орлик

    Ні в якому разі

keyboard_arrow_up