«Виховувати свідомих громадян — мій обов’язок»: учитель Захисту України Віктор Гоменюк

«Виховувати свідомих громадян  — мій обов’язок»: учитель Захисту України Віктор Гоменюк
  • На своїх уроках офіцер запасу Віктор Гоменюк навчає старшокласників основ військової та тактичної підготовки.
  • Під час інтерв’ю із ним, журналісти «20 хвилин» спробували розібратися, чому військово-патріотичний вишкіл має стати обов'язковим для української молоді.

Вже цієї неділі, 2 жовтня, в нашій країні відзначають День вчителя. Спеціально до цієї дати ми поговорили з Віктором Гоменюком, який викладає предмет Захист України у Вінницькому ліцеї №23. Саме завдяки цьому предмету учні та учениці 10-11 класів отримують знання з основ захисту Вітчизни, цивільного захисту, основ медичних знань тощо. 

Віктор Гоменюк капітан запасу. Говорить, що до школи прийшов працювати на початку 90-х, заступником директора з військово-патріотичного виховання. Однак чи не одразу таку посаду в Україні ліквідували. Тоді він й став учителем предмета, що нині називається Захист України. 

Відео дня
v class="video-block">

— Виховувати учнів вмотивованими та свідомими громадянами України — це один із моїх основних обов’язків, — пояснює Віктор Гоменюк. — В умовах широкомасштабного вторгнення рФ, підходи до викладання цього предмету дещо змінилися. Разом із юнаками та юнками ми намагаємося аналізувати поточну ситуацію, розбиратися у подіях, що відбуваються, робити з цього висновки. Вони мають розуміти, що таке агресія та як від неї захищатися. 

За словами Віктора, його робота полягає не лише у викладанні предмета, але й у вишколі. Офіцер заохочує дітей до відвідування різноманітних гуртків: «Влучний стрілець», «Юний командир», «Захисник Батьківщини», пропонує грати у навчально-виховну гру «Джура». Це, на його думку, є важливою складовою національно-патріотичного виховання. 

В українських реаліях, отримані на уроках Захисту України навички, а саме початковий військовий вишкіл та основи медичних знань, обов’язково знадобляться дітям в майбутньому. Теоретичні знання також стануть «зброєю» у протистоянні ворожій пропаганді. 

— Ми бачимо, що росія нав’язую нам свою правду. Однак всім вже зрозуміло, що поява росії — це завжди руйнування, горе та сльози. Майбутні покоління мають бути свідомими цього, — продовжує учитель. — У 2014 році один мій учень з випускного класу втік з дому та поїхав на Донбас, захищати Україну. Ми телефонували йому, просили, щоб повернувся, хоча б атестат забрати. Він його забрав і поїхав назад. Перебуваючи там, він закінчив Національну академію сухопутних військ. Зараз він майор. Це один із показових прикладів того, що ми робимо свою роботу правильно. 

Вторгнення рФ позначилося на кожному українцеві. Не оминуло дітей, чиї батьки, брати чи то сестри поїхали на передові позиції фронту. Віктор розповідає, що часом учні розповідають йому про випадки, коли когось із їх знайомих поранили або вбили. У таких ситуаціях, каже учитель, важко знаходити потрібні слова, іноді неможливо стримувати сльози.

— Це неосяжний біль, і не лише цих дітей, а всього народу, — говорить Віктор Гоменюк. — Сьогодні на фронті чотири вінницькі викладачі Захисту України. Усі інші, хто зараз не там — будуть там. Поки маємо час, потрібно посилено працювати над підготовкою молоді у напрямку національного спротиву. Коли говоримо про спротив, то маємо на увазі ТрО, добровольчі батальйони, національні корпуси, партизанський рух. Діти мають знати про це в історичній ретроспективі, мають знати, як це працює за нинішніх умов. Це їм допоможе в майбутньому.

Говорячи про майбутнє, Віктор має на увазі імперські амбіції рФ та росіян, що від них, на його думку, там не відмовляться навіть після зміни політичного керівництва в країні-агресорці. Нинішнє та наступні покоління мають бути готовими до майбутніх протистоянь з північним сусідом. 

Для ефективного вишколу вже зараз має покращуватися матеріально-технічна база у навчальних закладах. Нині у більшості випадків є брак навчальної зброї, макетів, манекенів, іншого обладнання. Має бути налагоджена співпраця з військовими частинами, проводитися тематичні екскурсії, лекції, тренінги. Важливим є підготовка й самих викладачів Захисту України. 

За словами Віктора, цьогоріч вінницькі фахівці вже пройшли 6-годинні практичні навчання. Їм проводили тренінг з тактичної підготовки, мінної небезпеки, вогневої підготовки, опрацьовували питання надання домедичної допомоги та використання сховищ та укриттів при загрозі авіаційних, ракетних та артилерійних обстрілів. 

— Я вважаю, що після нашої перемоги потрібно запровадити обов’язкові навчально-польові навчання для хлопців та навчально-тренувальні заняття у лікувальних закладах для дівчат. Агресор нікуди не зникне, тому така практика може стати їм у пригоді, а подекуди може навіть врятувати життя, — говорить вчитель Захисту України Віктор Гоменюк. 

 

Читайте також:

Більшість онлайн. Лише 7,6% вінницьких школярів навчаються в офлайн форматі

ТОП вишів України 2022 року. На яких позиціях в рейтингу університети Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Андрій Петрович

    Ото /(не сумнівайтесь/(я вже остаканився. Горучим спиртовим заправився.(а Ви, оператори, трошечки оцего писателя перевіраєте, чи не робототехніка пише
  • Андрій Петрович

    Не сумнівайтесь.,Україна Вй Росія й на планеті "'Марс'"_конфліктували.

    Андрій Петрович reply Андрій Петрович

    Не сумнівайтесь.  Україна й Росія і на планеті "'Марс"' конфліктували.
  • Андрій Петрович

    Не сумнівайтесь.,Україна й Росія й на планеті "'Марс'"_конфліктували.
  • Андрій Петрович

    Помилки видно зі сторони. Планета й Бог. Путін бачив долю Росії й України. ( розбиває будівлі_щоб оновити ржавчини, потріскані стіни,  _а відгодовуючи десяток дітей  державні діячі медлєнно реагують, нєкогда їм лагодити економічні відносини з Росією. // За життя потрібно боротись. Потрібність суспільству,  а не отбирати чужі досягнення й силою, а не розумом до влади. Путін із частки Божої созданий.Захищаємось от вбивць.

keyboard_arrow_up