Вінничани стали переможцями Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів

Вінничани стали переможцями Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів
  • Підбили підсумки Всеукраїнського конкурсу шкільних космічних експериментів.
  • У ньому взяли участь 26 вихованців і шість педагогів Вінницької обласної станції юних натуралістів.
  • Координаторкою проєкту була Тетяна Горковенко, заступниця директора з методичної роботи станції юннатів.

Одна із шести наших команд в підсумку і увійшла до числа переможців Всеукраїнського етапу конкурсу. Її підготувала керівник гуртків «Цікава ботаніка» Олена Лускало. Темою досліджування вінничан було «Пророщування насіння машу із родини бобових  в умовах мікрогравітації». Для імітування цього юні дослідники намагалися постійно перевертати пробірки із бобовими тощо.

Компетентне журі, складене із членів Малої академії наук України, відібрало команду Олени Лускало до шістки переможців. До неї входили п’ять студенток: Ганна Рудик (ВНАУ), Вікторія Хлібович (Вінницький кооперативний інститут), Ірина Марчук (Вінницький медколедж), Олена Макодай (ВНТУ) і Роксолана Саєнчук (наразі перебуває у Польщі).       

Відео дня

— Нашу пробірку із пророщеним насінням машу тепер можуть передати американським науковцям для продовження дослідження у космосі! Журі зі США, яке започаткувало цей конкурс, відбиратиме два найкращих дослідження із шести фіналістів Всеукраїнського етапу. Конкурс шкільних космічних експериментів – це міжнародна програма, у якій беруть участь багато країн, — повідомила Олена Лускало.       

Наскільки ефективне пророщування насіння машу, обробленого соком алое, в умовах мікрогравітації? Враховуючи,те що космонавти знаходяться тривалий час у космосі і насіння машу може стати головним замінником поповнення раціона космонавтів білками.

— Проростки маша або проростки бобів мунг — це пророщені боби маша Vigna radiata (бобів мунгу, люй-дау, квасолі азійської, квасолі золотистої), які можна вживати в їжу в сирому вигляді або приготованими. М'який солодкий смак проростків дозволяє використовувати його в різних цілях. Маш – це насамперед необхідний кожному корисний білок. У 100 грамах машу його 23 грами, і він практично повністю засвоюється організмом,  — нагадують дослідники.  

Читайте також:

Юннати влаштували «бавовняне» шоу і розписали подільськими візерунками «бандеропіч»

Визначили переможців обласного конкурсу «Лялька в традиціях та побуті подолян»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач74

    Да, американцям Ггггггггггггг

keyboard_arrow_up