Вінничани про студентське життя у Польщі та Угорщині

Вінничани про студентське життя у Польщі та Угорщині
Ганна і Костянтин навчаються у Польщі, Діана - в Угорщині
  • У день студента RIA/20 minut розповідають про вінницьких студентів, які навчаються за кордоном.
  • Ми поспілкувалися із героїнями наших минулих матеріалів Ганною Шаповалюк, яка з вересня вчиться у Польщі, та Діаною Грицишиною, яка другий рік здобуває знання у Будапешті

Історія перша. Ганна, студентка польського вишу

Ганна Шаповалюк наприкінці вересня розпочала навчання у Вроцлавському національному університеті на факультеті математики та інформатики. Ми розповідали про Ганну у матеріалі Як безкоштовно навчатися у польському виші: досвід вінничанки.

Ганна і Костянтин навчаються у Вроцлаві

Зараз дівчина живе у містечку Олешниця, що у передмісті Вроцлава.Там на двох з хлопцем винаймають квартиру. Обходиться це у 1000 злотих разом із комунальними послугами. — Це частина приватного будинку, у якому є одна кімната, своя кухня, ванна, туалет, окремий вхід. Кімната в гуртожитку у Вроцлаві коштувала би 400 злотих на місяць, — розповіла Ганна. —  До університету дістаюся автобусом. Це займає приблизно 40 хвилин.

На найвищій будівлі Польщі

Ганна каже, що поїздка коштує 7 злотих у один бік. Але вона купує студентський пільговий проїзний за 125 злотих. Отже економить біля 50 відсотків на місяць.  

Відео дня

Серед поляків у Ганни вже з’явилися друзі. Вони завжди радо допомагають. А особливо, коли виникає мовний бар'єр.  

—  Поляки завжди стараються допомогти. Інколи навіть за допомогою гри «Крокодил», —  сказала вінничанка. — Вони хочуть спілкуватись, навіть виявили бажання вивчити декілька слів українською: «привіт» та «дякую».  

За словами дівчини, труднощі також виникають, через недостатнє знання мови, а також різний рівень довузівської підготовки поляків. Поляки останні три роки школи вчаться у профільних класах, де вивчають лише потрібні предмети. А українці, які в останній шкільний рік вчать аж 17 предметів. Тому рівень знань з профільних предметів різниться. Не в бік українців.

Ганна Шаповалюк розказала про позитивні моменти свого студентського життя.

— Ми вивчаємо лише 5 предметів, самі складаємо розклад, завжди можемо отримати консультацію у будь-якого викладача, —  пояснює дівчина. — Існує студентське братство, коли студенти-старшокурсники у свій вільний час допомагають першокурсникам. Студентка каже, що можуть допомогти не тільки знаннями, а й корисними життєвими порадами, надати моральну підтримку. Також існує група у фейсбуці, куди можна звернутись за допомогою і завжди її отримати.

На найвищій будівлі Польщі

Часу на відпочинок замало, але все ж таки Ганні поталанило. У Польщі живуть батьки її хлопця, Костянтина. Він теж із Вінниці, і уже третій рік навчається у Польщі.  — До батьків ми часто приїжджаємо на вихідні. Там можна відчути себе як удома. Нас завжди гостинно зустрічають і смачно пригощають, — каже студентка. — Вроцлав дуже гарне місто. Тому інколи їздимо гуляти: були в аквапарку, віпочивали на найвищій будівлі Польщі, яка знаходиться у Вроцлаві, відвідуємо різні кав'ярні, і просто гуляємо.

Батьки Костянтина Василь та Юлія також живуть у Польщі

Історія друга. Діана, другий рік у Будапешті

Про Діану Грицишину ми розказували у статті Вінничанка виграла грант на навчання у Будапешті: це реально. Дівчина другий рік здобуває освіту у Будапештській бізнес-школі на спеціальності «міжнародні відносини». Проживає у кампусі університету, в студентському гуртожитку, тому може дозволити собі прокинутись за 10 хвилин до пари і вчасно прийти на заняття. Навчання забирає багато часу, до того ж дівчина почала працювати над своєю дипломною. Паралельно із університетом відвідує відкриті лекції, дискусії, зустрічі, організовані посольствами.

Найкращий вид діяльності для — це зміна розумової праці на фізичну

— Найкращий вид діяльності для мене — це зміна розумової праці на фізичну і навпаки. Тому після важкого розумово виснажливого дня я обов'язково йду в тренажерний зал або на йогу, — каже Діана Грицишина. — Зараз в Будапешті  відбувається підготовка до Різдва та зимових свят, тому все прикрашене вогниками , які створюють атмофсферу свята. Тут відкривають відкриті ковзанки, тому обов'язково піду і буду регулярно кататись на ковзанах.

Студентка відвідує бібліотеку Парламенту, яка спочатку була заснована для членів угорського парламенту, а зараз там можуть займатись усі студенти. Бібліотека має значний фонд законодавчих актів та документації Європейського Союзу, тому більшість завдань, які Діана у ній виконує, стосуються права ЄС.

Після завершення підготовки у бібліотеці Парламенту Угорщини

Діана розповіла, що 23 жовтня в Угорщині було національне свято —  День Революції 1956 року. Це був час, коли угорці повстали проти комуністичного уряду, який правив країною. Хоча революція не принесла бажаних змін, угорці шанують тих, хто віддав своє життя за вільну Угорщину. Саме тому багато музеїв працюють безкоштовно і парламент відкривають для відвідувачів.

У Будапешті

Цієї осені студентка відвідала чудове маленьке містечко Голоко, де збережена автентична архітектура Угорщини.

У містечку Голоко

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up