«В юності мене двічі хотіли зґвалтувати». Як почався у Вінниці курс самооборони для жінок

«В юності мене двічі хотіли зґвалтувати». Як почався у Вінниці курс самооборони для жінок
  • Вчора, 12 жовтня, у Вінниці відбулося перше заняття з самооборони для жінок. Охочих навчитися захищатися виявилося понад сто.
  • Що мотивувало жінок прийти на курси, чого їх навчать професійні тренери та про що будуть говорити з психологом — читайте в матеріалі.

Вчора ввечері задовго до початку першого тренування з самооборони до спортзалу медуніверситету почали сходитися жінки та дівчата різного віку. Лише в холі їх сиділо близько тридцяти.

В кожної з них є своя історія, яка й спонукала навчитися захищати себе. Хтось зазнав фізичних травм, когось спонукали до небажаних дій, когось переслідували. Реєструвалися на заняття й ті дівчата, хто ледь не стали жертвами зґвалтування.

Одна з учасниць курсу «Захисти(сь)» Ганна Слободянюк розповіла, що прийшла на перше заняття тому що й сама колись віч-на віч зіткнулася з насильством.

Відео дня

— В мене був неприємний інцидент, мене побили і я хочу навчитися себе захищати, бо я не знаю чого і від кого можна очікувати. Ми, на жаль, живемо в такому суспільстві, де вночі інколи страшно ходити по вулиці самій, тому треба вміти оборонятися, — каже дівчина. — За дослідженнями, я знаю, що коротка спідниця чи яскравий макіяж не впливає на те, нападуть на тебе чи ні. Коли нападали на мене, я була в оверсайзному балахонистому одязі, але на рівні підсвідомості я розумію, що якщо вдягнути коротку спідницю, більше чоловіків зверне увагу, ймовірніше почути недоречні фразочки і це підсилює страх ввечері, коли ти йдеш.

Курс самооборони буде тривати півтора місяці, весь цей час Ганна готова приділити тренуванням, аби опанувати прийоми, які зможуть захистити у надзвичайній ситуації. Зізнається, що на подібні тренування ще не ходила. Зараз займається танцями та фітнесом, щоб підтримувати фізичну форму і мріє записатися на бокс.

— Бокс більше для скидання негативних емоцій та викиду адреналіну, але не для самооборони, ну, а фітнесом займаюся для підтримання здоров’я, тому сподіваюся, що «не здохну» за перших кілька хвилин тренування. Окрім того, було б ще цікаво дізнатися, як співпрацювати з поліцією, дізнатися про власні права, бо я цим не цікавилася раніше, тому сподіваюся, отримаю і таку інформацію.

Понад 100 анкет із зізнаннями

Координаторка проєкту Альона Вотякова на своїй сторінці у Фейсбук повідомила, що за три дні існування онлайн реєстрації прийшла аж 131 анкета від бажаючих займатися на курсах.

«Я навіть не очікувала, наскільки ця тема для Вас актуальна і потрібна! Ми мали нелегку задачу, адже проєкт передбачав 26 учасниць для якісної та ефективної підготовки. Ми обрали 36 заявок, 36 мотиваційних речень і слів, які ми просто не змогли оминути, не змогли закрити очі. Звісно, коли планувався проєкт, ми знали з чим ми можемо зіштовхнутись та розуміли чому потрібні курси самооборони, але навіть близько я не очікувала таких результатів і відвертості. Ми не читали прізвищ, мотивації казали самі за себе», — написала вона.

Альона Вотякова також додала, що дівчата, які не потрапили на старт курсу самооборони, ще зможуть взяти в ньому участь в майбутньому.

«Дівчата, яких ми не обрали, не засмучуйтесь. Я можу з впевненістю сказати, що це не остання ваша можливість і ми вже починаємо роздуми про організацію продовження ініціативи», — йдеться в повідомленні.

Це корисно і заміжнім, і незаміжнім

Один з тренерів цього проєкту, офіційний представник федерації Зендокай Карате-До у Вінниці Аркадій Саркісов одразу зазначив, що актуальні курси самооборони для жінок та дівчат будь-якого віку та сімейного статусу.

— Часто трапляється, що заміжні жінки стають жертвами домашнього насилля. Окрім того, незаміжнім дівчатам теж буде корисно навчитися захищати себе на вулиці у вечірню пору, — сказав він.

За словами тренера, на заняттях будуть вчити, як захищатися контратакуючими прийомами в момент нападу. Тобто протидіяти не підручними засобами і не своїми силами, а силою суперника.

— Я треную і жінок, і дівчат різного віку. Звісно, в нашому спорті дівчат мало, але питання захисту актуальне. В Зендокай Карате є такий розділ самозахисту, але він не є офіційним, на змаганнях він не проходить. Саме ці знання та навички ми вирішили передати жінкам, — пояснює Аркадій Саркісов. — З досвіду скажу, що жінки більш наполегливі, вони захоплюються і доводять все до кінця. Втім бувають такі моменти, коли дівчата кидають заняття. Взагалі, щоб навчитися оборонятися, кожній людині потрібен різний час, все залежить від здібностей. Хтось за десять занять все опанує, а хтось буде займатися місяць-два. Але необхідний мінімум – це хоча б місяць.

Тренер також розповідає, що всіх своїх учнів вчить оборонятися і пояснює, що ці знання більше ніде не можна застосовувати, бо вміння оборонятися – це свого роду зброя.

Директорка департаменту соціальної та молодіжної політики ВМР Світлана Ярмоленко розповіла, що проєкт «Захисти(сь)» буде реалізовуватися протягом жовтня та листопада.

— Часто від насилля в прояві того самого булінгу потерпають не лише дорослі, а й молоді люди. Ми вирішили стартанути в цьому році і зрозуміти необхідність таких проєктів. Поки що не плануємо організувати такі заняття для чоловіків, бо 80% осіб, які звертаються з питань насильства – це жінки та молоді дівчата, — розповіла Світлана Ярмоленко.

За її словами, окрім тренерів з учасницями курсу самооборони буде працювати і психолог.

— Серед видів домашнього насильства є ж не лише фізичне насильство, це і сексуальне, психологічне, економічне. В першу чергу треба виявляти психологічну проблему в цьому питанні, щоб в подальшому мати можливість протидіяти цьому. Учасниці будуть спілкуватися про самооцінку і про те, як зберігати спокій під час стресових ситуацій, — додала Світлана Ярмоленко.

 

Читайте також:

«Вони просто пройшли повз». Як протидіяти домаганням у громадських місцях?

Червона лавка як протидія насильству. Чи встановлять таку у Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up