У Вінниці продовжують будувати протирадіаційні укриття. Чи зупинять роботи в морози?

У Вінниці продовжують будувати протирадіаційні укриття. Чи зупинять роботи в морози?
Фото: Суспільне Вінниця
  • У Вінниці будують протирадіаційні укриття для шести вінницьких ліцеїв.
  • На якому етапі роботи і чи не зупинилися вони через мінусові температури і сніг?
  • Також дізналися, чи продовжують облаштовувати найпростіші укриття у ліцеях.

У Вінниці триває будівництво протирадіаційних укриттів для шести ліцеїв міста. Протирадіаційні укриття, нагадаємо, будують у тих ліцеях, де не можна облаштувати найпростіші укриття: №№ 11,12, 13, 23, 30, 33. Два з них будуть надземними, чотири — підземні.

Роботи не зупиняють, попри те, що випав сніг і за вікном мінусові температури.

— Випав сніг — це не привід зупиняти будівництво, — пояснив заступник міського голови Ігор Откидач. — Мінусова температура теж дозволяє працювати. Для того до бетону додаються відповідні домішки. Тож на даному етапі роботи не зупиняються. Якщо температура впаде ще нижче — тоді так, не будемо працювати.

Відео дня

Найбільше робіт виконали у ліцеях №12,13, 30. Решта ліцеїв, за словами заступника мера, трішки відстають, оскільки там роботи почалися пізніше.

Ліцеї №12 і №13

Будувати укриття у 12-му та 13-му ліцеях почали у жовтні. За місяць в 13-й школі засипали щебенем, зробили бетонну основу під фундамент. Тут укриття розраховане на 850 людей.

Жовтень 2023

— Поруч будують укриття й для ліцею №12. Воно буде наземним, бо ґрунтові води тут на глибині метра, — розповідає Ігор Откидач. — У 12-му ліцеї готують блоки, у 13-му ліцеї варять арматуру. 

Споруди мають відповідати всім нормам безпеки, повинні мати відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції, всі необхідні зручності. 

— Споруди — монолітні та мають витримувати тиск до 10 тонн на один квадратний метр, — зазначає заступник голови міськради. — Укриття з водопостачанням та автономним джерелом енергії. Також передбачається кількість перебуваючих на квадратний метр. 

У мерії зазначають, що на будівництво шести протирадіаційних укриттів із міського бюджету виділили 293 мільйони гривень. У них можуть перебувати до тисячі учнів одночасно. Будівництво триватиме до середини 2024 року.

Листопад 2023. Фото: Суспільне Вінниця

— Протирадіаційні укриття до наступного навчального року мають бути побудованими 100%. Більше того, в нас стоїть задача до нового року зайти всередину, як мінімум, — каже директор департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко. — Все залежить від погодних умов.

Паралельно школи, в яких не було можливості облаштувати укриття через відсутність відповідних приміщень, провели роботу для того, щоб діти все-таки повернулися за парти. Задля цього укладали договори з власниками укриттів, які знаходяться поблизу шкіл, щоб учні могли спокійно перечекати повітряну небезпеку. Також ліцеї, які знаходяться поруч один з одним і мають укриття, мають домовленість про прийом учнів з сусіднього закладу освіти.

Найпростіші укриття

Тим часом у вінницьких школах продовжують облаштовувати найпростіші укриття, щоб ще більше дітей могли повернутися за шкільні парти. Зокрема, нещодавно в ліцеї №7 імені Олександра Сухомовського завершили облаштування додаткового укриття. Про це повідомили у Вінницькій міській раді.

Укриття в ліцеї №7. Фото: ВМРЗаголовок

У закладі освіти є два приміщення, які слугують укриттям для школярів та персоналу ліцею під час повітряної тривоги. За словами директорки Ганни Романової, одне приміщення вміщує 100 осіб, інше — понад 300. Укриття облаштовані згідно рекомендацій ДСНС.

«За кошти міського бюджету в одній із будівель ліцею облаштували найпростіше укриття, яке в довоєнний час виконувало функції складу. Це дозволяє за лічені секунди потрапити у безпечне місце і продовжити там освітній процес», — каже Ганна Романова.

Також директорка розповіла, що в укритті провели всі необхідні ремонтні роботи: встановили витяжку, провели нове освітлення, обладнали санвузли та умивальники, встановили бойлери. Крім того, підключили телефонний зв’язок, проводять Wi-Fi.

 

Читайте також:

Що буде з цінами на нерухомість у Вінниці: головні тренди та прогнози

Майже 15 тисяч кущів: комунальне підприємство готує вінницькі троянди до зими

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Римский Александр

    А слово школа уже не существует?! Одни лицеи и колледжи?))) Все прям дворяне стали.

keyboard_arrow_up