Студенти політеху будуть розробляти зброю для української армії

Студенти політеху будуть розробляти зброю для української армії
  • Через воєнні дії на Сході України виникла потреба у кваліфікованих кадрах для виготовлення стрілецької зброї
  • З цього навчального року у вінницькому техуніверситеті (ВНТУ) почали готувати студентів за фахом «Конструювання та виготовлення стрілецької зброї»
  • Які особливості нової спеціальності та чому навчають студентів, розбирався журналіст «20хвилин»

Технічний університет у Вінниці — це єдиний український виш, в якому готують студентів за спеціалізацією «Конструювання та виготовлення стрілецької зброї». Цей фах був відкритий на базі кафедри «Автомобілі та транспортний менеджмент». А чому виникла ця спеціальність?

— Звісно, що головна причина — це проведення Антитеррористичної операції на Сході потреба у зброї та професійних кадрах, що її виготовляють. Зараз на підприємствах державного концерну «Укроборонпром» середній вік конструкторів — 50-70 років! Тому «свіжа кров» дуже потрібна в оборонному комплексі, — каже викладач кафедри «Опірматеріалів та прикладної механіки» Михайло Побережний.

На парі розбирали класифікацію стрілецької зброї: починаючи від пістолетів та револьверів та закінчуючи гранатометамиТак само завод «Форт» гостро потребує кваліфікованих кадрів. За словами голови секції озброєння та військової техніки ВНТУ, професора Андрія Полякова, ліцензію від Міністерства освіти дали на 60 місць, а бажаючих навчатися було більше.

Відео дня

— Спочатку було 73 заяви на вступ. Та через відсутність бюджетних місць, вступили тільки дев’ять студентів: п’ятеро навчаються на денній формі, а чотири  — на заочній. До речі, всі заочники — це АТОвці, що були в зоні бойових дій на Сході України.

Зараз — тільки теорія

Студенти під час пари не нудяться, а вивчають конструкцію автоматів та пістолетів. Проектувати стрілецьку зброю вони зможуть тільки після двох років навчання. До цього вони мають опанувати багато теорії з інженерної підготовки.

На денній формі навчання займається п'ять студентів. Староста групи був у Києві, як казали його одногрупники. У чому різниця між карабіном та гвинтівкою, чому для кулеметів використовують металеву стрічку подачі набоїв та навіщо робити один і той же калібр патрону для різної зброї? Відповіді на ці та інші питання студенти дізнаються на заняттях.

— Особливість цієї професії полягає в тому, що стрілецька зброя є основою оснащення усіх підрозділів Сухопутних військ для ведення ближнього бою, — сказав голова секції озброєння та військової техніки ВНТУ Андрій Поляков. — Нині Збройні сили України і всі силові структури країни озброєні, як правило, автоматами АК-74, який був розроблений у 70-х роках минулого століття.

Роман Мартишев - староста у групі зброярів-студентів. На виставці «Зброя та безпека — 2016» він тримає гвинтівку від харківської фірми «Латек»

До того ж, студентам показують не лише «картинки» зброї. Вони вже побували на міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека—2016» у Києві, де потримали в руках найновіші зразки озброєння українського оборонкомплексу.

Ще кілька фото з виставки. Зроблено студентами вінницького вишу:

Previous Next

Скільки важить «Макаров»

Самі учні кажуть, що вступили сюди, бо «мають інтерес до зброї»:

— Мені цікаво, як влаштовані гвинтівки, автомати, пістолети. Це ж складні механізми. Вступив, бо такої спеціальності більше ніде немає, — сказав 17-річний студент Антон Лисун.

— Навчатися не дуже складно, багато теорії. Та все ж про зброю! — поділився враженнями його однокурсник Володимир Ясинецький.

— Українські військові потребують нової, якісної зброї. Ми її будемо створювати, — додав Ярослав Романов.

Журналіст також поставив студентам питання, яке задавала наша журналістка Наталя Гончарук під час атестації у поліції: «Скільки важить пістолет Макарова». Сказати, скільки важить табельна зброя поліцейського, могли одиниці

— А який — пустий чи з патронами? 550 грамів? 630? Та скільки ж? — вигукували студенти.

Правильну відповідь так і не назвали. Пустий пістолет Макарова важить 730 грамів,  заряджений — 810 грамів.

Працевлаштування

Пари із зброєю будуть уже з третього курсу, а до цього потримати та побачити гвинтівки, пістолети тощо студенти зможуть на об’єднанні «Форт». Майбутні фахівці перевірятимуть стан зброї, її надійність та працездатність в умовах низьких температур, у бруді та при високій вібрації.

До речі, «Форт» — не єдине підприємство, що зможе прийняти наших студентів для проходження практики. Уже є домовленості за практику на харківському заводі «Латек», що виготовляє мисливську зброю.

— Плануємо ще домовитися із «Луганським патронним заводом», обладнання якого частково перевезли у Кременчук. А іншу частину виробничих потужностей бажають перевезти на виробничі площі «Форту» у Вінниці, — сказав Поляков.

Вінницьких випускників-зброярів готові прийняти на роботу на київському заводі «Арсенал» та приватному підприємстві «Завод Маяк». Ще студенти зможуть працевлаштуватися у хмельницькій компанії «Термопластавтомат» та інших підприємствах ДК «Укроборонпрому».

У 2017 році планується набір молодших спеціалістів за суміжним фахом із скороченим терміном навчання —  одразу на третій курс. Вартість навчання така сама.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Анонім

    А нашо ця клята математика для вступу?!! Хіба української літератури з істрорією недостатньо?

    Алекс reply Анонім

    Не просто история. А идеологически верная, свидомая история.

    Пупкин Вася reply Алекс

    Должен же весьмир знать кто Чёрное море выкопал !!! )))))
  • Клименчук Андрій

    Скажу що кафедра "Автомобілі та транспортний менеджмент" випускає інженерів тому логіка в базуванні нової професії на її базі є. Інша справа що професор Поляков являється головним хабарником кафедри і приймає "донати" за захист  дипломни. Також робить усе щоб здавати їх і робити самим було максимально неможливо. Це старий вояка який хоче і тут ласий шматок відкусити

    Anonymous reply Клименчук Андрій

    Я повністтю погоджуюсь із вами. А що можна хотіти від кафедри де один курсач може коштувати 50 баксів (!) диплом 500(!). Що можна хотіти коли в кожного викладача є свій бізнес і вони тупо ложили на ту науку. Саме так, є в них і автошколи, сто,  свої і магазини, в когось свої маршрутки, музеї,  хтось просто син директора інституту). Цю кафедру треба по правильному закрити і відкрити заново, а перед тим розігнати всіх хто за кермом і тих хто біля них. Якщо ви хочете чогось дійсно навчитися ідіть в ПТУ або технікум, бо тут ви побачите як викладачі забивають на вас, ставлять нереальні такси, викладають із переведених чужих(!) підручників, не розуміють як робити ті самі курсові))) Як взагалі може працювати така кафедра, коли такий "заслужений" (саме так таку людину особисто сам Порошенко нагородив за якісь заслуги,видно скопіпастив чиюсь дисертацію та перевів) завкафедри при захисті диплому, зовсім просто скидає з диску вашу дипломну собі в папочку, а потім продає ці ліпаки через своїх посередників студентам.

    Торонтуй reply Anonymous

    Именно поэтому я ушел из политеха. Противно стало. И грустно.
  • Торонтуй

    На политехе давно уже пора поставить точку, еще одно подтверждение.
  • Гриша

    еще пригласить проФФесоров  ПТУ, те помогут построить современное оружие !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up