Добровільні внески в школах на ремонти, техніку і вікна. Як їх зупинити?

Добровільні внески в школах на ремонти, техніку і вікна. Як їх зупинити?
  • Батьки учнів кажуть, що школа існує тільки завдяки благодійним внескам
  • «20хвилин» дізналися на що та скільки дають грошей з бюджету
  • Як боротися з добровільними внесками без шкоди для дитини?

Журналіст «20хвилин» поговорив з кількома батьками про благодійні внески у школах, які погодилися розповісти тільки із зміненими іменами. Люди побоюються, що у школах почнуть утискати дітей.

Вінничанка Олена має двох дітей: старша дитини вже вчиться в ліцеї, а молодша — ще у школі.

— На потреби класу в цьому році батьківський комітет збирає 300 гривень, а в тому році — 250, — розповідає Олена. — Сюди входять видатки на клас, привітання вчителів з усіма святами. Ще є потреби школи, куди теж треба здавати близько 600 гривень на рік. Ремонти — окремий пункт. У класі, де вчиться донька, треба поміняти чотири вікна. Нам розповіли, що якщо в школі поміняють усі вікна, то нам потім зроблять утеплення за кошти мерії. Якщо цього не зробимо, то утеплення не буде. Але бісить інше — це вже сьомі вікна, які ми міняємо. Спочатку у садочку, потім у початковій школі, потім у старшій школі, і так для двох дітей.

Відео дня

У школах діють фонди для збору внесків

Інша вінничанка Людмила за своїх двох дітей в рік сплачує більше 600 гривень. Її подруга Оксана також здає кожного року певну суму, дивлячись, який клас треба відремонтувати. Чи то комп'ютерний, чи то кабінет хімії. Обидві жінки вважають благодійні внески поборами і пояснюють, чому.

— Одні платежі я вважаю більш-менш прийнятними, якщо вони йдуть у фонд класу: на крейду, ганчірки, канцелярію тощо, — каже Оксана. — Інші — ні. Кожного року треба здавати на усілякі ремонти по 300 гривень: на телевізори, вікна, парти, принтери. Коли моя дитина вчилася в молодшій школі, то батьки здавали кошти на телевізор у клас інформатики: «Дітям потрібне мультимедійне обслуговування уроків». А потім педагог каже дітям, що вони навчаються безкоштовно і держава їх забезпечує.

Більше тисячі гривень за півроку

Лілія виховує двох дітей: старша дитина ходить у шостий клас, а молодша — у перший. І на минулих батьківських зборах їй повідомили приголомшливу суму, яку треба принести вже цього тижня: близько тисячі гривень, чого вистачить на півроку.

— Для молодшої дитини треба 220 гривень у фонд класу, — розповідає вінничанка. — Окрім того, ще 150 гривень вже треба здати на принтер. Окремо на подарунки дітям 60 гривень та на подарунки вчителям 30 гривень. І батьківський комітет повідомив, що це тільки початок, бо треба зробити ремонт. А старшій дитини — 220 гривень за півроку. Ще страхування по 54 гривні на місяць, окремо на друковані зошити. Порахувала і вийшло, що через кілька днів мені треба занести в школу близько 1000 гривень!

А що дає мерія на школи?

Голова Департаменту фінансів Наталія Луценко розповіла, на що міський бюджет виділяє кошти:

— Ця сфера добре фінансується, видатки з міського бюджету на школи надходять без перебоїв, — каже директор міського Департаменту фінансів. — Загалом, найбільші видатки — на зарплати вчителям, на харчування, за спожиті енергоносії. Частково виділяються і на інші видатки. Наприклад, поточні ремонти. Можливо, цього не зовсім достатньо, але не треба говорити, що школи існують тільки за гроші батьків.

Читайте також: Скільки ваша школа отримала з бюджету? Влада дає мільйони (ІНФОГРАФІКА)

Наталія Луценко розповіла, що на школи, тільки на цей рік, заплановано 298,7 мільйона гривень. Це половина від тієї суми видатків, що з міського бюджету виділяють на освіту: 668,6 мільйона гривень. До речі, це одна з найдорожчих галузей, що фінансує міський бюджет (із урахуванням надходжень з держбюджету — авт.). Тоді як загальний розмір бюджету Вінниці — 2 мільярди 381 мільйон гривень.

Побороти благодійні внески можна лише колективно

Тетяна Соляр, адвокат

— Якщо батьки учнів не бажають придбати нові парти чи робити ремонти в класі, то побороти шкільні «побори» можна лише колективно. Одна, дві людини не зможуть відмовитися, бо боятимуться тиску на дітей від вчителів. А коли від поборів вирішать відмовитися всі батьки в класі, тоді цього не буде. Немає жодної статті адміністративного чи карного кодексу, яка б стосувалася благодійних внесків. Частково, це «вимагання» (стаття 189 Карного кодексу України — авт.). Але і це не зовсім підходить, тому що вимагання є «з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, тощо». Такої загрози при відмові сплачувати благодійні внески немає.

Без заяви не можна припинити побори в школах

Анна Олійник, керівник відділу комунікацій обласної поліції

— За останні роки я не пам’ятаю жодного випадку, коли було кримінальне впровадження через благодійні внески. Можливо, це тому, що батьки жаліються тільки один одному на «побори», а до реальних дій руки не доходять. Поліція не може почати розслідування без заяви від потерпілих. Спочатку батьки учнів повинні написати заяву в поліцію, далі наші співробітники проводять перевірку в школі. Якщо знаходять підтвердження, то відкривають справу на того вчителя чи директора. Насправді, у законодавстві немає покарань за благодійні внески. За Кримінальним кодексом України це може бути «Одержання хабара» (стаття 368), «Зловживання владою або службовим становищем» (стаття 364), «Перевищення влади або службових повноважень» (стаття 365). Стаття визначається в індивідуальному випадку.

Треба змушувати дирекцію школи працювати

Наталя Покиньчереда, правозахисниця

— У шкіл є фінансування з бюджету, є різні фонди, з яких можна отримати кошти на розвиток, благоустрій навчального закладу. Простіше — попросити гроші в батьків. Але й нам вони не сипляться на голову! Ще проблема в тому, що цими фондами батьки керують «формально». Наприклад, на Новий рік у школі захотіли дітям зробити сюрпризи. Але директор не дозволив. Коли почала запитувати: чому, де гроші і як вони використовуються — мене виштовхнули з комітету. Бо дирекції не зручно було на це відповідати. Як боротися з благодійними внесками? Просто ігнорувати! Треба змушувати дирекцію працювати, подавати проекти на додаткове фінансування.

Про факти вимагання благодійних внесків та нецільового використання коштів можна звертатитися в Головне управління Нацполіції Вінниччини за номером: 59-33-22 і за адресою — Театральна, 10.
 
Читайте також:

Опитування

Скільки грошей на рік ви витрачаєте на «школу (клас)» за одну дитину?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Михаил Александрович

    6 лицей, Кременчуг. 5 раз за год  сдаем деньги на подарки и цветы учителям  . Когда это уже кончится? Мы хотим красиво жить, но ничего не меняем в нашей стране. Одна коррупция. Знаний ноль. НУШ-это только формально. Как было отношение и требование при СССР , так и осталось. Мозги прежние у педагогов. И какой идиот придумал домашнее задание для родителей? Нет личной жизни. Школа дана для того, чтоб мой ребенок получил знания.А родители должны заниматься домашними делами , а не учить уроки.
  • Виктория Михель

    Город Яворов, школа #1 им.О.Маковея. В первом полугодии сдала деньги на фонд школы и подарок классу. Сегодня глава род.комитета звонила и настаивала на следующей сдачи в фонд класса. На мой вопрос, добровольное ли это действие с моей стороны, она разрервничалась и сказала, что учитель от нее потребовала сдать сумму. Я сказала, что если у учителя возникнут вопросе о моем отказе  от пожертв, я охотно об'ясню. И как-то отыграться на ребенке не рекомендую, потому что знаю закон и смогу быть защитой ребенку. Спасибо.
  • Анастасия Перинская

    18-я школа,г.Белая Церковь, Киевская область.У нас многодетная семья,4-ро деток!Двое школьников:2-й,4-й класс,во 2-й клас нам нужно здать на стенку 500грн,воду 50грн.,50грн.за охрану,120 на школу,на подарок учительнице ещё не решили родители что дарить!;)В 4-м классе :50,50,120 как и в предыдущем классе,200грн.на нужды класса,150 на подарки учителям,300 на фотоальбом,и ещё что-нибудь придумают...это все на 3 месяца,а дальше все по новой!!!Я многодетная мама,у меня нет возможности платить такие деньги!!!Но родители считают что платить должны все!!!Какая разница сколько детей в семье!!!Я в шоке!Где права человека,кто защещает наших детей???!!!
  • Вікторія Жу

    Мій син тільки має йти у перший клас. Нам озвучили суму в 3000 грн. Це ремонт, стінка, диван куток, нова дошка, мийка...  Ще сказали, де саме форму треба брати-жокет, жилет та полувер на хлопця від 1300. Штани купувати вже самостійно де хочемо. А ще телевізор у класі замалий, треба більший,  та й БФУ бажано придбати. Батьки мовчать, щоб їх дітей не цьокували.

keyboard_arrow_up