Студенти невтомні: у Вінницькому технічному коледжі продовжують створювати повербанки для ЗСУ

Студенти невтомні: у Вінницькому технічному коледжі продовжують створювати повербанки для ЗСУ
  • Студенти Вінницького технічного коледжу перед заняттями займаються виготовленням повербанків, зарядних станцій та інверторів для наших захисників та захисниць.
  • Над благородною справою молодь працює ще з першого року повномасштабної війни, однак вони постійно зіштовхуються з браком матеріалів.
  • Як вдалося так організувати студентів та чим вінничани можуть також допомогти? Розповідаємо у матеріалі.

Свою волонтерську діяльність студенти почали рік тому, тоді займалися виготовленням приладів для діагностики та ремонтом автомобілів, а з січня 2023 року «перемкнулися на електрику», як розповів Олексій Грабенко, викладач фізики. Також він пояснив, що ще до повномасштабного вторгнення у позанавчальний час у коледжі була «технічна творчість», щоб мотивувати студентів до роботи своїми руками. А коли розпочалася війна, то просто «перевели її на воєнні рейки».

— Починали з тодішнім другим курсом, зараз вони вже на третьому, але ще приходять сюди, — каже викладач. — Перед тим з воєнними склали список, що ми можемо для них зробити й вже показали студентам. Я думав людей десять, ну двадцять доєднається, а до кінця року підрахували, то майже сімдесят осіб. В цьому році напевно ще більше буде.

Відео дня

Студенти розуміють, для кого вони це роблять

Про таку можливість допомогти нашим оборонцям студенти дізнавались по-різному: хтось від викладів, хтось від одногрупників. Попри те, що більшість з них навчається в другу зміну і могли б до 12.00 спати, вони все одно приходять на 9.00 ранку до коледжу. І навіть зізнаються, що якщо потрібно було б йти на 7.00, то і на тоді прийшли б.

— Я коли роблю, то розумію, що за допомогою цього ж повербанку любий військовий може вийти на зв'язок до рідних і повідомити, що він живий. Тому для мене це дуже файна справа, — пояснює Максим Гребенюк, який навчається на електроенергетиці, чому для нього важливо було доєднатися до такої роботи.

З нового навчального року до цієї ініціативи доєдналися нові студенти, та вони розповіли, що через те, що до того вже на їх місці працювали старші курси, які знали як все робити, то було не важко почати цим займатися.

— Я тут з вересня цього семестру і мені не було важко в перші дні, бо були хлопці і дівчата старші, які все показали, розказали та навчили, — каже Олександр Ординський, який навчається на електромеханічному відділенні.

За три години можуть десять повербанків зробити

Передають свої роботи студенти усім військовим, які до них звертаються, колись це роблять через волонтерів, колись з рук в руки, а зараз дедалі частіше і рідним, адже в багатьох батьки та родичі перебувають на передовій.

Для виготовлення одного повербанку цілком достатньо однієї людини. Однак в кабінеті налаштований так процес, що одна група розбирає електронні цигарки, друга перевіряє акумулятори, третя паяє, четверта ріже корпуси й п'ята упаковує. Виходить такий собі конвеєр, в якому робота йде швидше. Як сказав Олексій, за три-чотири години можуть виготовити близько десяти повербанків.

— Десяток павербанків — це покрите відділення, це сорок заряджених телефонів, це сорок чоловіків, які викликали «евак», або подзвонили й сказали: «Мамо, я живий!» — пояснює чоловік.

Крім повербанків, студенти коледжу виготовляють інвертори, які дозволяють мати напругу у 220 вольт навіть в автомобілі. Також, вже як власну фішку, роблять сонячні зарядні станції «ВТФК-POWER».

— Літом та восени ми їх робили з сонячними панелями, зараз робимо їх більш потужні, але без панелей, бо сонця ж менше, — розповідають студенти.

Назвали цей винахід «Монстр». А більше і детальніше про прилади, які створюють студенти технічного коледжу можете прочитати в нашому матеріалі.

Проте загалом, як розповів Олексій Грабенко, спочатку йому говорили, що вони не будуть нормально працювати. Але з першими відгуками, що «китайці відпочивають», зрозуміли, що потрібно робити далі.

Немає матеріалів

Зараз основною проблемою є відсутність потрібних деталей для виробів. Як пояснили студенти та викладачі, коли приходять якісь матеріали, то їх можуть використати, наприклад за три дні, а наступні два тижні можуть нічого не робити, бо немає з чого.

На сьогодні ж студенти мають з чого робити, коштом невеликої поставки електронних цигарок з Чехії. Але нерідко студентам та викладачам доводиться самостійно вкладати гроші в необхідні деталі, такі як плати для павербанків. Але, наприклад, старі акумулятори від джерел безперебійного живлення, одноразові цигарки,та УПСи можете принести до коледжу саме ви. Там вже студенти їх використають по призначенню і тим самим ми усі разом зможемо допомогти нашим захисникам.

— Як нам хлопці говорили: «Окрім кацапів, на фронті є три біди: снаряди, вода та електрика». З першими двома ми нічим не можемо допомогти, а от електрику можемо дати, — говорить Олексій.

Тому якщо маєте можливість, то принесіть до коледжу деталі, які можливо вам не потрібні вже, або можна задонатити декілька гривень на рахунок або банку, яку спеціально відкрили для збирання коштів на матеріали:

https://send.monobank.ua/jar/5rFfJbX3KA?fbclid=IwAR0uBHW5l_2pNWD7RL040xSL5wDFmebVTVze0aZ66KYTZtXMOPtgKGfm-Ds

Картка для донатів:
5168745677853738 (Приват)
Призначення: на сонячну підстанцію
Андрій Крисак, координатор збору ВТФК Андрій Крисак


Читайте також:

Бідність чи байдужість? Дізналися, чому волонтери не можуть закрити збори для ЗСУ

«Хлопці на фронті просять згущеного молока». Як в домашніх умовах організували «молокозавод»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up