Шкільна та дошкільна освіта в період війни. Про ситуацію у Вінниці — Оксана Яценко

Шкільна та дошкільна освіта в період війни. Про ситуацію у Вінниці — Оксана Яценко
  • Понад 74% вінницьких дітей, які навчались в наших освітніх закладах —  тепер на дистанційці.
  • Наразі у Вінниці також функціонує вісім дитсадочків, де навчається 286 дітей.
  • Про освіту, процедуру прийому та безпеку дітей під час війни розповіла Оксана Яценко, директор департаменту освіти ВМР.

До дистанційного навчання наразі долучено понад 74% вінницьких дітей, які навчались в наших освітніх закладах до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України. Це троє з чотирьох дітей, — розповіла директор міського департаменту освіти Оксана Яценко.

«Це в основному діти, які виїхали за кордон і уже навчаються за кордоном, — пояснила Яценко.— Хоча ми, наприклад, з’ясовували з польською стороною чи можуть діти навчатися в польській школі і в нашій дистанційно, в них проблеми з законодавством, законодавча колізія є, але в основному діти, які потрапили до польських шкіл, їх зарахували на клас мінус, а багатьох взагалі не зарахували до школи, тому що вони проходять мовні курси, відповідно вони навчаються в нас, щоб отримати якийсь певний документ за певний клас. Ми будемо чекати наших дітей, заохочуємо, щоб діти до нашої школи дистанційно приєднувалися, щоб вони навчалися».

Війна триває в Україні з 2014 року, наголосила керівник департаменту. З цього часу у Вінниці загалом навчається вже 1170 дітей переселенців. З них 750 діток — це ті, хто приєднався до навчання з 24 лютого цього року, тобто з початком повномасштабної війни.

Відео дня

«Є з Криму, є з Донецької області, з Луганської області, — розповіла Оксана Яценко. — Найбільше дітей з Харківської області, з Київської і Чернігівської — це саме ті області, де ведуться активні бойові дії, і ті області, в яких райони перебувають під окупацією. Механізм влаштування дитини на навчання зведений до мінімуму: приходить батько\мама\опікун і пише заяву, приносить свідоцтво про народження і копію свідоцтва про народження. Якщо є інші документи ми це тільки вітаємо, якщо немає, то нічого страшного, навіть, якщо свідоцтва немає, ми беремо. Приймаємо документи через електронну пошту, через месенджери, будь-яким чином, аби дитина вчилася».

Наразі у Вінниці також функціонує вісім дитсадочків, де навчається 286 дітей. Це дошкільні заклади, де є відповідно влаштовані місця для укриття. Приймати у дитсадок можуть лише тих малюків, чиї батьки працюють.

«Бізнес повинен працювати, тому що місто має жити, — наголосила директор освітнього департменту. — Батькам потрібно працювати, а дітей немає де подіти, тому було відкрито спочатку 5 чергових садочків, вони розташовані у різних мікрорайонах, і там обов’язково дотримується безпекове середовище. В умовах воєнного часу це укриття, яке може вмістити певну кількість дітей. Їх (садочків - авт.) було відкрито п’ять, а стало вісім, приєдналися приватні заклади. Сьогодні в садочках 286 дітей».

 

Читайте також:

Переселенці Вінниччини отримають фінансову допомогу від ООН — Сергій Борзов

Понад 120 тисяч гривень — на таку суму оштрафували вінничан за паління трави

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up