Токар та автослюсар. У Центрі профтехосвіти №1 переселенців безкоштовно навчають новим професіям

Токар та автослюсар. У Центрі профтехосвіти №1 переселенців безкоштовно навчають новим професіям
  • Переселенців, які переїхали на Вінниччину, безкоштовно навчають професіям верстатника або автослюсаря.
  • Курси стартували цьогоріч на базі Центру професійно-технічної освіти №1. Відкрили їх за підтримки Міжнародного проєкту від EU4skills.
  • Журналісти «20 хвилин» завітали в профтехучилище і побачили, як здобуває освіту доросле населення.

Зараз в гуртожитку вінницького Центру професійно-технічної освіти №1 мешкає понад ста переселенців.Із самого початку повномасштабної війни тут для цих людей створили належні умови.

Директор ЦПТО №1 Валерій Дяків, розповів, що за рік війни у закладі зупинилося транзитом понад 19 тисяч осіб, які представляли всі східні регіони країни. До 1 вересня на постійній основі тут проживали близько 500 людей. Відколи почалася деокупація, людей поменшало — частина з них повернулася додому. Зараз у закладі найбільша кількість переселенців з Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини.

— Яка б кількість людей не приїздила, для них знаходили місце на ніч та надавали базові послуги — гарячий душ, їжу тощо, — розповідає директор профтехучилища Валерій Дяків. — За ніч сюди могло прибути 600-700 людей, наша їдальня працювала в цілодобовому режимі. 

Відео дня

Для адміністрації профтехучилища важливо не лише надати переселенцям харчування і житло, а й робітничу професію, актуальну для військового стану, для відбудови нашої країни. Вже є працевлаштовані особи зі статусом ВПО.

Нещодавно Центр професійно-технічної освіти №1 став переможцем Міжнародного проєкту від EU4 Skills, у межах якого внутрішньо переміщені особи зможуть пройти  короткострокові курси, які дозволять швидко та безкоштовно здобути нову робітничу професію упродовж невеликого терміну (від 1,5 до 3-х місяців) та отримати сертифікат.

 З 1 вересня в профтехучилищі навчається 18 осіб зі статусом ВПО. Тепер ще  й додалися учні безкоштовних курсів.

— Коли ми дізналися, що є така пропозиція від наших європейський партнерів безкоштовно перенавчати представників вразливих верств населення, в тому числі ВПО, ми прийняли участь в проекті і отримали підтвердження, — розповідає директор Центру професійно-технічної освіти №1.—  Люди, які навчаються по програмі, вони виявили бажання бути високомобільними на ринку праці. В нас є і працівники релокованих підприємств. Координує цей процес і допомагає нам Навчально-методичний центр профтехосвіти. Тісно співпрацюємо з департаментом освіти, центрами зайнятості.

У рамках проекту  переміщені особи мають змогу здобути знання у новій для себе і затребуваній на ринку професії та отримати сертифікат (свідоцтво) з підтвердження відповідної  кваліфікації. У майбутньому це відкриває нові  можливості для працевлаштування. 

Серед запропонованих професій, які зможуть здобути учасники проєкту у закладах професійно-технічної освіти Вінниччини:

  • токар;
  • слюсар з ремонту колісних транспортних засобів.

— В нас токарів 30 чоловік, автослюсарів 60, в деяких почалася виробнича практика. Це цікаво і перспективно, — зауважує Валерій Дяків. — Люди мають бути мобільними на ринку праці, тому здобувають додаткові професійні навички.

Технологічний процес навчання значно підсилює наявність висококваліфікованих викладачів і майстрів профтехучилища, а також матеріально-технічна база закладу. Завершення курсу планується в середині квітня. Всі слухачі отримають дипломи державного зразка. 

Журналісти «20 хвилин» завітали в профтехучилище і відвідали майстерні, де по програмі навчаються автослюсарі.

— В майстерні присутня група, це курсова підготовка дорослого населення, — говорить Руслан Шальмагін, майстер виробничого навчання. — Тут навчаються чоловіки від двадцяти років і за сорок. Їхня основна мета здобути професію і в подальшому використовувати знання, уміння і навички в житті і на робочих місцях. На даний час ця професія актуальна, ми бачимо що на дорогах дуже велика кількість автомобілів і вони, в процесі експлуатації, потребують ремонтів. 

Навчання проходить дві групи по 15 чоловік, з яких 20% — переселенці. Є і місцеві учні, і з районів Вінницької області.

— Я проживаю біля навчального закладу, і тут випала нагода здобути додаткову освіту, хоча в мене є вища будівельна освіта. — каже вінничанин Роман Шарий. —  Директор закладу, майстри дали можливість здобути додаткову спеціальність. Вже навчився азів, можу самостійно зібрати і розібрати деякі складові автомобілю. Зараз багато транспортних засобів, які потребують ремонту. В мене є три сімейні автівки. Якщо щось трапиться на дорозі, можу дефект усунути. Зараз в нас військовий стан, ремонти бойової техніки може знадобляться.

В майстерні, де навчаються токарі, теж кипить робота. Максиму Полоколодному 41 рік, він переселенець. Торік, в березні, він переїхав із Харкова. За рік в нього не лише покращилися володіння українською мовою, а й зявилася нова професія.

— Я приїхав до Вінниці з Харкова і здобуваю другу професію, поки є час, — розповідає переселенець. — Раніше я працював слюсарем механоскладальних робіт і налаштовував станки. Навіть не чекав, що мені сподобається на верстаті працювати. Навчатимусь до червня, поки не знаю де працюватиму. Але планую йти працювати по спеціальності, бо робітничі професії затребувані, а ще більше будуть  такими — після війни.

 

Читайте також:

Печуть хліб і навчають робітничих професій. Як у вінницькому ЦПТО допомагають переселенцям

Одна з кращих шкіл з веслування в Україні: тренер розповідає про перемоги під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Aleksandr Martunuyk

    Новини ріа в стилі комуністичного "світлого майбутнього"
  • Читач68

    а коренным винничанам  дулю   з маком .як я просив в 22 роци ..в центри  беззанятости  послати мене на курсы  повара в  одесу мени сказали в нас вийна  и бимбят  до цього казали що ковыд.а  цим  ждунам  путина  и руского мира готови  в  дупу  цилувати.

keyboard_arrow_up