Печуть хліб і навчають робітничих професій. Як у вінницькому ЦПТО допомагають переселенцям

Печуть хліб і навчають робітничих професій. Як у вінницькому ЦПТО допомагають переселенцям
Фото: Фейсбук-сторінка ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1»
  • У Вінниці знайшли прихисток більше 46 тисяч людей. Третина з них — діти. Фактично 12% жителів громади — це ВПО. 
  • Розповідаємо про Центр професійно-технічної освіти №1, де переселенці знайшли не лише дах над головою, а й нову професію.

Наразі в Вінницькій області є два училища, у яких перебуває найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб. Одне з них — ДНЗ «Центр професійно-технічної освіти №1», що у Вінниці. Зараз в гуртожитку профтехчуилища мешкає понад сто переселенців.

Із самого початку повномасштабнї війни для цих людей створили належні умови. Директор ЦПТО №1 Валерій Дяків, розповів, що за рік війни у закладі зупинялося транзитом понад 2 тисячі людей. До 1 вересня на постійній основі тут проживали близько 500 людей. Відколи почалася деокупація, людей поменшало – частина з них повернулася одому. Зараз у закладі найбільша кількість переселенців з Харківщини, Донеччини, Луганщини та Херсонщини.

— Яка б кількість людей не приїжджала, для них знаходили місце на ніч та надавали базові послуги — гарячий душ, їжа тощо, — розповідає директор училища Валерій Дяків. — За ніч сюди могло прибути 600-700 людей, наша їдальня працювала в цілодобовому режимі.

Відео дня

 Хліб для переселенців

Зараз у закладі організоване одноразове харчування, що розраховане на понад 60 людей. 

Хліб для ВПО, які мешкають в училищі, спочатку привозили волонтери та місцеве підприємство. З листопада постачання припинили. Тож в училищі взялися за справу самі. 

Директор профтехучилища Валерій Дяків говорить, що до процесу випікання долучають учнів центру.

—Тепер хліб учні та майстри училища печуть під час практичних занять. Сировину надає міська рада та волонтери.— каже Валерій Дяків.—  Обладнання та форми для випікання хліба надала ГО “Подільська агенція регіонального розвитку”. 

Нині,  в центрі профтехосвіти № 1 майже щодня випікають понад 50 буханок хліба для понад сотні вимушено переміщених осіб, які тимчасово проживають в гуртожитку цього навчального закладу.  

 — Випікаємо за потреби, адже зменшилася кількість переселенців, яка у нас харчується,— говорить директор ПТУ.— Кухні поробили людям в гуртожитку досить якісні і вони самі собі готують.

Завдяки керівництву училища, тут створені належні умови та побут для людей, є також кімната для дозвілля та навчання діток з необхідним обладнанням, передбачене одноразове харчування та можливість випрати речі, самостійно приготувати їжу тощо. Дехто з переселенців вже навіть працевлаштувався та здобуває нову спеціальність.

Робітничі професії для ВПО

Для адміністрації профтехучилища важливо не лише надати переселенцям харчування і житло, а й робітничу професію, актуальну для військового стану, для відбудови нашої країни. 

Нещодавно Центр професійно-технічної освіти №1 став переможцем Міжнародного проєкту від EU4Skills, у межах якого внутрішньо переміщені особи зможуть пройти  короткострокові курси, які дозволять швидко та безкоштовно здобути нову робітничу професію упродовж невеликого терміну (від 1,5 до 3-х місяців) та отримати сертифікат.

У рамках проекту  переміщені особи мають змогу здобути знання у новій для себе і затребуваній на ринку професії та отримати сертифікат (свідоцтво) з підтвердження відповідної  кваліфікації. У майбутньому це відкриває нові  можливості для працевлаштування. 

Серед запропонованих професій, які зможуть здобути учасники проєкту у закладах професійно-технічної освіти Вінниччини:

  • токар;
  • слюсар з ремонту колісних транспортних засобів;
  • зварювальник.

— В нас токарів 30 чоловік, автослюсарів 60, в деяких почалася виробнича практика. Це цікаво і перспективно, — зауважує Валерій Дяків, керівник Центру професійно-технічної освіти №1.— Є у нас і представники релакованих підприємств, вони в нас перенавчаються. Вони мають бути мобільними на ринку праці, тому здобувають додаткові професійні навики.

Технологічний процес навчання значно підсилює наявність висококваліфікованих викладачів і майстрів профтехучилища, а також матеріально-технічна база закладу. Завершення курсу планується в середині квітня. Всі слухачі отримають дипломи державного зразка.                                                                

 

Читайте також:

Військова Наталія Фіялова, яка пережила російський полон, знову повертається на фронт

«На війні немає атеїстів». Капелан Михайло Бабій розповів про новий храм і молитви бійців

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up