Онлайн-навчання: де ще черпати знання, коли школи працюють дистанційно

Онлайн-навчання: де ще черпати знання, коли школи працюють дистанційно
Батьки хвилюються, що через онлайн-уроки у дітей погіршиться рівень знань
  • Вінницькі матусі зізнаються, що не задоволені вимушеним дистанційним навчанням.
  • Журналісти «20 хвилин» підготували добірку навчальних онлайн-платформ, які можуть бути корисними для учнів різного віку.

Дистанційне шкільне навчання стало проблемою як для самих учнів, так і для їхніх батьків. Багато хто критикує онлайн-освіту, не вірить у її ефективність і хвилюється за знання, які залишаються у дітей після zoom-уроків.

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з вінницькими матусями й дізналися, як вони допомагають дітям під час карантину, а також підготували добірку освітніх онлайн-платформ, які можуть стати учням та батькам у пригоді.

Галина Коваленко виховує двох діток: син навчається у третьому класі, а донька — у восьмому. Жінка зізнається, що дистанційне навчання їхніх родині дається дуже непросто. 

Відео дня

— Найважче те, що потрібно постійно відстежувати, як відбуваються уроки в режимі онлайн, — говорить Галина. — Це постійні відеоконференції, таблиці з домашкою і режим нон-стоп виконання завдань та їх надсилань учителям. Крім того, що діти працюють з учителями, батьки теж постійно у цьому контакті: телефон і месенджери постійно «дзвякають», «булькають», «квакають». Не знаю як в кого, а в мене вже сформувалась алергія на засоби зв’язку. Вже і пам’яті на телефоні на постійні фотки не вистачає.

За її словами, рівень знань у дітей вже відчутно погіршився. 

— Зараз урок у режимі онлайн триває пів години — поки діти під’єднаються, поки вчитель налаштується — на подачу матеріалу майже не залишається часу, — скаржиться жінка. — Фактично шкільна програма перетворилася на самоосвіту. Я бачу, що бажання та мотивація вчитися у дітей зникли, навіть книжку відкрити зайвий раз вони не хочуть. Хоча я намагаюся пояснювати, що навіть якщо не цікаво вчитися, це потрібно робити, грубо кажучи, через «не хочу і не можу».

Галина Коваленко додає, що зараз її діти додатково займаються з репетиторами.

— У нас двічі на тиждень у режимі онлайн уроки з репетитором англійської мови, — каже вона. — Ціни зараз трохи підвищилися, раніше платили 150 гривень за годину, тепер — 200. Але воно того варте, бо індивідуальні заняття з вчителем мають свої результати у порівнянні з тим, що я бачу на уроках зі шкільною вчителькою. Також ми користуємося платформою 17-ї ФМГ (там з першого до 11 класу є різні заняття по всіх шкільних предметах). Особливо цінні математика, інформатика та фізика. Дитина гуманітарій за складом розуму, а точні науки, на жаль, ніхто не скасовував. І щоб хоч якось тримати на плаву дитину по оцінках та рівню знань, мені самій доводиться інколи посидіти на тому «дістеді», почитати, перечитати, зрозуміти і потім подати це дитині.

Вінничанка Вероніка розповідає, що її племіннику дистанційне навчання подобається. Хлопчик ходить до другого класу, тому поки без підтримки рідних обійтись не може. 

— У нас особливих труднощів за цей тиждень не виникло, — розповідає Вероніка. — Уроки проводяться через zoom за встановленим розкладом. Нових тем вони не вивчають, а закріплюють пройдений матеріал. Учитель встигає спитати всіх і допомогти розібратись з незрозумілим, якщо таке є. Зранку мама допомагає йому під’єднатися до конференції у zoom’і, а вже під час самого уроку він самостійно працює в кімнаті. Ця платформа не складна у використані, тому якщо його «вибиває», він може сам налаштувати усе знову. А ось з домашньою роботою труднощі виникають, адже він любить їх виконувати у школі на «продльонці», там цікавіше. 

За рівень знань зараз особливо не переживають, адже хлопчик навчається у початковій школі.

— Він легко опановує теми, — зізнається дівчина. — А якщо виникають складнощі, то нам ще не важко йому допомогти, це ж не хімія чи вища математика, яку не пам'ятаєш вже. Найбільше ми переживаємо за зір. Хоча уроки тривають недовго, все одно гаджети мають свій вплив.

Вероніка також розповідає, якими онлайн-платформами користуються, аби полегшити навчання племінника.

— Ми навчаємось за програмою Інтелект України, тому і використовуємо сайт ІУ. Там розміщені відео, за якими можна розібратись у незрозумілому матеріалі. Вчитель також тримає зв'язок з батьками та дітьми за допомогою додатку ClassDojo, — пояснює вона. — Туди кидаємо письмове домашнє завдання, відео віршів, читання текстів. Цю інформацію бачить лише вчитель і одразу оцінює. Оцінки бачать лише батьки дитини. Для того, щоб згуртувати клас та щоб діти дізнались більше один про одного, розміщували у додатку фото/відео своїх домашніх улюбленців, свої хобі, вміння, привітання зі святами, поробки і таке інше. Це по бажанню, бо фото бачить увесь клас і може коментувати.

У Марини Новікової донька — 10-класниця, тому в організації її навчального процесу мама участі вже не бере. 

— Ми дуже переживаємо всі, що буде далі, яким буде її випускний рік, — зізнається Марина. — Зараз також важко вчитися, навчальний процес дуже псується технічними моментами: чи є вдома інтернет, чи під’єдналися всі вчасно до зуму, чи у всіх працюють камери і мікрофони... Донька вже доросла, вона не потребує моєї допомоги, я взагалі не перевіряю, як вона готує домашні завдання, як пише контрольні, але ми говоримо про це все і я бачу, що вона також хвилюється, що не все розуміє, що з ранку до ночі сидить в ноутбуці й читає, шукає, перевіряє. 

За словами жінки, оцінки у доньки за час дистанційного навчання трохи погіршились.

— У нас найбільше страждає хімія і біологія, — каже вона. — Це нормально, коли дитина щось не розуміє з першого разу, нормально, коли робить помилки. Але зараз у них немає змоги перепитати стільки разів, скільки їм хочеться, не можна залишитися після уроків, не можна з кимось порадитись на перерві. Вони зараз дуже самотні у цьому плані. 

Для того, аби покращити знання й добре здати наступного року ЗНО, дівчина ходить до репетиторів.

— Дочка вже ходить до трьох репетиторів: з української, англійської і хімії, — ділиться Марина Новікова. — Нам трохи поталанило, бо чоловік добре знає математику й фізику, він тепер після своєї роботи «підпрацьовує» доньчиним репетитором. Також крім шкільних онлайн-уроків вона дивиться багато відео на YouTube, особливо, коли не розуміє якоїсь теми. На жаль, це не завжди українські канали, тому доводиться перекладати щось з російської. А ось з наших хороших — це Prometheus, там вона проходить курс підготовки до ЗНО. 

Онлайн-ресурси, які допомагають з навчанням

Пропонуємо вам добірку онлайн-платформ, які можуть стати у пригоді учневі під час вивчення нового матеріалу або при підготовці до Зовнішнього Незалежного Оцінювання.

Нова школа — онлайн-платформа, на якій зібрані мультимедійні навчальні матеріали. Нова школа підходить для учнів усіх класів, тут можна знайти багато корисних відеоуроків, інтерактивних тренажерів і тестів для перевірки знань. Навчальні матеріали посортовані у спеціальні колекції відповідно до української шкільної програми. 

Learning.ua — освітня онлайн-платформа для дітей молодшого шкільного віку. На YouTube-каналі є багато корисних і цікавих відео. Матеріал подається просто, а кожен ролик триває у середньому п’ять хвилин. Тут маленьким учням розповідають про різні оптичні ілюзії, показують досліди та вчать основам української мови й математики.

Книга-мандрівка. Україна — онлайн-серіал про видатних або майже невідомих українських діячів науки, освіти, культури і не тільки. У коротких серіях дітям розповідають про Київську Русь, Запорізьку Січ, винахід Івана Пулюя, чорний квадрат Малевича, творчість Лесі Українки і ще багато про що інше. Інформація подається зрозумілою дітям мовою, з жартами та сучасними аналогіями. 

Цікава наука — YouTube-канал, де зібрано багато науково-популярних та освітніх відео. Усі вони перекладені та озвучені українською мовою. Учні можуть дізнатися цікаву інформацію з фізики, біології, математики, географії та астрономії. Автори каналу у доступній для дітей формі відповідають на питання: «Як долетіти до Сонця?», «Чому небо блакитне?», «Як кава впливає на ваш мозок?», а також розвінчують поширені у нашому суспільстві міфи.

Довколаботаніка — YouTube-канал з роликами про рослини, комах та деяких ссавців. Цікавим канал буде для учнів старших класів. Крім корисних знань безпосередньо з ботаніки, також можна дізнатись більше про динозаврів, Нобелівських лауреатів і про фауну «Гри престолів».

Enjoy The Science — онлайн-проєкт, який розповідає про науку весело. На YouTube-каналі можна знайти багато цікавого науково-популярного контенту. Автори проєкту просто пояснюють складні речі й доводять, що наука — це класно. Тут можна дізнатися, що спільного між мемами й фразеологізмами, чому варто читати Коцюбинського або як працює система кровообігу. 

Prometheus — найбільший в Україні громадський проєкт масових відкритих онлайн-курсів. На платформі зібрано десятки унікальних курсів від провідних педагогів та спеціалістів України. На Prometheus’і школярі можуть цілком безкоштовно готуватися до ЗНО з української мови та літератури, історії України, математики та англійської мови. Кожен курс складається з окремих модулів або тем, самі уроки тривають недовго, щоб не втомлювати слухачів, а вся інформація подається легко й структуровано. Щобільше, вивчення кожної теми закінчується тестом для перевірки засвоєних знань. 


EdEra — студія онлайн-освіти. Команда проєкту створює різні онлайн-курси, спецпроєкти різного спрямування, інтерактивні підручники та освітні блоги. Канал цікавий як учням, так і їхнім вчителям та батькам. Так, учні можуть підготуватися до ЗНО з української мови та літератури, англійської мови, математики, біології та історії України. Також можна безкоштовно пройти курси «Історія України. Зародження української нації», «Математика: арифметика, рівняння, нерівності», «Фізика: механіка», «Біологія: Ботаніка» та «Загальна географія». 

iLearn — це безкоштовна гейміфікована платформа з навчальними онлайн-курсами, тестами та вебінарами. На цій платформі можна у цікавій ігровій формі готуватися до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, математики, історії України, англійської мови та біології. За перегляд онлайн-уроків та успішне складання тестів діти отримують бали, які згодом можуть перетворитися на призи. Крім того, на  iLearn є вебінари з профорієнтації.

На всі 200 — YouTube-канал, де допомагають готуватись до ЗНО з української мови. На платформі багато роликів зі зрозумілим поясненням усіх необхідних для тестування тем. Учні можуть вивчити або пригадати, скажімо, все про суфікси, складнопідрядні й складносурядні речення та найвідоміші цитати Шевченка.

 

Читайте також:

Сила асоціацій або Як метафоричні карти можуть допомогти покращити життя

«Я виховую майбутніх колег»: у Вінниці відкрили унікальну Академію чарівництва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up