Очікування vs реальність: як проходило «карантинне» ЗНО у Вінниці

Очікування vs реальність: як проходило «карантинне» ЗНО у Вінниці
  • Маски, дистанцію, вимірювання температури та ще низку правил запровадили для проведення цьогорічного ЗНО. 
  • Для того, аби перевірили чи дотримуються цих правил освітяни, ми вирушили на один з пунктів тестування.

В Україні стартувала основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання вчора, 25 червня. Через карантин дати її проведення кілька разів змінювали, і врешті-решт державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання з 25 червня до 17 липня.

Перше ЗНО складають з математики. Для цього у місті організували 28 пунктів проведення оцінювання знань. Попередньо Міносвіти разом з Головним санітарним лікарем випустили рекомендації, яких необхідно дотримуватись під час ЗНО в умовах карантину.  

Порівнюємо, як воно мало відбутися за всіма нормами і як було насправді. Для цього провели кілька годин на одному з пунктів тестування. Поспілкувались з учнями, батьками, вчителями та відповідальною за пункт тестування. 

Відео дня

Очікування

Головний санітарний лікар розробив рекомендації, яких потрібно дотримуватись, аби ЗНО минуло безпечно для учнів та вчителів, і не спричинило спалаху захворювання. 

Їх опублікували на сайті МОЗ та Міносвіти. За словами тимчасово виконуючої обов’язки Міністра освіти і науки Любомири Мандзій, Український та регіональні центри оцінювання якості освіти і пункти тестування готові провести ЗНО-2020 у безпечних умовах згідно з рекомендаціями

У правилах читаємо, що до зовнішнього незалежного оцінювання допускатимуться учні з температурою нижче 37,2 С, без ознак респіраторних хвороб та у захисних масках. 

У пунктах проведення ЗНО має зберігатись дистанція між учасниками під час тестування — не менше 1,2 метри один від одного. При вході до будівлі має бути місце для обробки рук антисептиком, а у вбиральнях — рідке мило, антисептики та паперові рушники. 

У місцях проведення тестування повинні чергувати медичні працівники, а на виході стояти контейнери або урни з кришкою для використаних масок.

Пункти тестування мали бути забезпечені антисептиками, дезінфікуючими засобами для прибирання, а кожен учасник отримати захисну маску. Респіратори можна використовувати протягом всього тестування, захисні маски необхідно змінювати кожні три години або якщо маска забруднилась чи стала вологою. 

Як читаємо на сайті вінницького регіонального центру якості оцінювання освіти, для того, аби уникнути скупчення біля входу допуск учасників до пункту має розпочатися о 09.50 і триватиме до 10.50. 

Реальність

Доходячи до одного з пунктів тестування, що на проспекті Коцюбинського, 53, бачимо шкільні автобуси, які привезли дітей на ЗНО з різних районів. Деякі учні — у масках, деякі — тримають їх в руках, а хтось й взагалі без них. Разом з абітурієнтами приїхали вчителі та батьки. 

Перед входом у пункт проходження ЗНО уникнути скупчення не вдалось. Знайомі між собою школярі гуртувались у компанії і чимало з них стояли з опущеними масками на підборіддя або взагалі без них.

Діти між собою обговорювали, що буде, якщо у них підніметься температура через спеку та повторювали формули. У багатьох на обличчі було помітно хвилювання. 

— Через карантин з’явилось більше часу на підготовку до тестування, але не знаю, чи це мені допомогло, — каже абітурієнт Григорій. — Я хвилююсь, що мені буде незручно у масці складати ЗНО, адже на вулиці сильна спека. 

У 09.50, як і повинні були, почали запускати дітей у будівлю. Перед входом вишикувалась черга у два ряди з дотримання відстані, за цим слідкувала поліцейська. 

На пункті тестування, у який ми прийшли, зареєструвалися 270 учнів. Для них облаштували 18 аудиторій. 

 — Ми почали працювати ще з самого ранку, спочатку в приміщення запустили працівників, вимірявши їм температуру. За кілька годин до старту ЗНО приїхала поліцейська, яка слідкує за дотриманням дистанції, — розповідає заступниця відповідального за пункт тестування Любов Гордієнко. — У кабінеті сидить не більше 15 учнів. 

При вході у приміщення медсестри у захисних костюмах міряли температуру кожному учню. У кількох абітурієнтів температура виявилась дещо вищою за норму і таких дітей медпрацівниці жаліли. 

«Візьми серветкою витри чоло і почекай біля мене трішки. Потім я тобі ще раз поміряю і все буде добре», — заспокоювали медсестри учнів. Батьки одного з таких хлопців, яких одразу не пустили у приміщення, кажуть, що це правильно. Оскільки через спеку та хвилювання температура може піднятися.

Учні давали один одному «п’ять» на успіх та нехтували дистанцією, хоч поліцейська постійно наголошувала на цьому. 

Всередині приміщення у дітей перевіряли документи і направляли в аудиторії. Парти в кабінетах розсунуті на безпечну відстань — 1,5 метри. За словами заступниці відповідальної за пункт тестування, відстань вони вранці міряли рулетками. На столі практично у кожного з абітурієнтів стоїть вода і всі сидять у масках. Щоправда, останні їм ніхто не роздавав. Як пояснюють працівники пункту тестування, якщо б у абітурієнта не було маски, тоді б її обов'язково дали. 

У вбиральнях, як і прописано у правилах МОЗ, стоять антисептики, мило та одноразові паперові рушники. На багатьох дверях та стінах висять правила поводження у час карантину. 

О 10.50 нас просять вийти, адже розпочинається тестування. Очікуємо на вулиці разом з батьками, їх теж наполегливо просили дотримуватись дистанції. 

— Мені не подобається те, що дітей з різних районів привезли складати ЗНО сюди, — говорить мати одного з учнів Катерина. — Думаю, вони могли б здати в своїх школах тестування і не наражати нікого на небезпеку.

Вчителька з Вороновицького ліцею, що в області, Людмила ж так не вважає. Каже, ЗНО — це незалежне оцінювання, а у районах вчителі не готові організовувати такі тестування. 

 — Через карантин учні були розгублені і ці всі додаткові процедури додають хвилювання, — каже вчителька Людмила. — Попри те, що дітям доводиться хвилюватись за оцінку, то ще й через пандемію. 

Вже за півтори години учні почали виходити з пункту тестування. Один з тих, хто вийшов першим, був Віталій з села Щітки. Хлопець каже, що у масці складати ЗНО було складно.

— У мене маска часто спадала на ніс і мене постійно просили її одягнути правильно, — розповідає хлопець. — Я думаю, що всіх правил та норм на пункті тестування дотримались. Особисто мені нічого не завадило скласти тестування. 

Цей текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.

Читайте також:

Куди ділись конопляні олії і як виникли гайсинські вермути? У Вінниці розпочались історичні дегустації

Опановуємо внутрішній туризм: вінничани розповідають, куди варто їхати відпочивати в Україні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрей Андреевич

    Ооо, рідний тенікум. Гарне місце. Три з половиною роки життя) чудові спогади) Привіт з Києва)
  • Валера Антонюк

    Повірте верховну раду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up