Новий навчальний рік: які зміни чекають на українських школярів з 1 вересня?

Новий навчальний рік: які зміни чекають на українських школярів з 1 вересня?
  • В Україні новий навчальний рік з 1 вересня розпочнеться в навчальних закладах в очному форматі за умови безпеки в конкретному регіоні або населеному пункті під час воєнного стану, а також якщо для учасників навчального процесу є обладнані споруди цивільного захисту.

У школах з 1 вересня з‘явиться важливе нововведення. Подробиці розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram.

Глава уряду на селекторній нараді з керівниками областей сьогодні заслуховував інформацію від міністерств освіти і науки, внутрішніх справ, а також держслужби з надзвичайних ситуацій щодо підготовки до початку навчання в школах.

Чиновник наголошує, що в офлайн форматі школярі та студенти зможуть навчатися "там, де це можливо, а захисні споруди цивільного захисту закладів освіти мають бути приведені в готовність до використання за призначенням".

Відео дня

Шмигаль зазначив, що пріоритетом при підготовці навчальних закладів до Дня знань та початку навчання є безпека дітей.

Усі рекомендації вже розроблені. У сховищах мають бути тепло, світло, вентиляція, вода й усе для комфортного перебування під час тривалої повітряної тривоги. Навчання дітей і персоналу правильному поводженню під час тривоги мають стати регулярними, — розповів прем'єр.

Серед іншого, в школах також повинні бути і "тривожні кнопки".

Такі автоматизовані системи стали з'являтися в столиці в дошкільних дитячих установах і школах ще з 2016 року, і також згодом в інших містах України.

За допомогою "тривожної кнопки" працівники закладів можуть викликати патруль через диспетчера у відповідному відділенні поліції. Обладнання школи тривожною сигналізацією дозволяє миттєво реагувати на будь-які зміни ситуації.

Нагадаємо також, що в Україні співробітники МВС і ДСНС перевірять всі школи перед початком нового навчального року на предмет відповідності вимогам безпеки.

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації назвав умови для навчання у школах офлайн.

«Разом з працівниками ДСНС буде перевірений сам заклад та його прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів,— наголосив  очільник ОВА. — Важливим питанням є забезпечення якісної системи оповіщення, особливо для дітей з порушенням зору та слуху. У кожному закладі мають бути позначені шляхи евакуації. Це покажчики руху та таблички, які вказують на місце укриття. Вони мають бути в кожному начальному закладі або у безпосередній близькості до нього та розраховані на всіх учасників навчального процесу. Такі споруди також мають відповідати нормам інклюзії. Якщо неможливо забезпечити укриття для усіх — навчання може проводитися в декілька змін. Мають бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів».

З початку повномасштабної війни рашисти пошкодили 1939 навчальних закладів, 184 — зруйнували повністю. З першого вересня відкриються лише ті заклади, які розміщені на більш безпечній території та мають укриття. Таких шкіл лише 8%. У цей список потрапляє вінницький ліцей, хоча роботи з облаштування сховища ще тривають. Як облаштувати безпечне сховище в школі до 1 вересня і скільки це коштує?

 

Читайте також:

Чи заборонять очне навчання під час війни? Президент відповів на петицію

Онлайн чи офлайн та коли: як цьогоріч для студентів розпочнеться навчальний рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up