Чи заборонять очне навчання під час війни? Президент відповів на петицію

Чи заборонять очне навчання під час війни? Президент відповів на петицію
  • До Президента українка Марія Горшенева подала петицію, у якій просила заборонити очне навчання у всіх навчальних закладах до закінчення воєнного стану і військових дій. Володимир Зеленський розглянув звернення та відповів на нього.

Дану петицію опублікували 8 червня. За цей час звернення зібрало понад 26 тисяч голосів підтримки. У вівторок, 12 липня, свою відповідь на цю пропозицію опублікував президент Володимир Зеленський.

Цитуємо текст відповіді:

«...суб’єкт освітньої діяльності наділений правом автономії самоврядування — самостійно, незалежно та відповідально приймати рішення щодо академічних, організаційних, фінансових, кадрових та інших питань, що провадяться в порядку та межах, визначених законом. Таким чином... обласні та Київська міська військові адміністрації разом із засновниками закладів освіти забезпечують організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці. Ураховуючи зазначене, я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення».

Відео дня

Навчальний процес на Вінниччині

Напередодні, нагадаємо, начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов розповів про умови для навчання офлайн у новому навчальному році.

«Все залежить від безпекової ситуації в країні. Сподіваємось, що завдяки Збройним Силам України 1 вересня діти сядуть за парти. Але до цього часу маємо відповідно підготувати школи, — повідомив Сергій Борзов. — При Вінницькій обласній військовій адміністрації створена спеціальна комісія, яка визначатиме — чи безпечно починати очне навчання у школах. На Вінниччині 1354 закладів освіти різних рівнів. На 4 липня перевірено 260, це майже 20%. У координації з центральними та місцевими органами виконавчої влади ми робимо все можливе, для того, щоб освітній процес нового навчального року розпочався у форматі офлайн».

Борзов зазначив, що рішення про навчання в очному режимі комісія прийматиме по кожному навчальному закладу окремо. Та повідомив, що після ракетних ударів по Вінницькій є різні незначні пошкодження вісім закладів дошкільної освіти та чотири заклади загальної середньої освіти.

Опитування

Ви хочете ви, щоб ваші діти відвідували школу під час війни?

Які умови для освіти на час війни

Начальник Вінницької обласної військової адміністрації також назвав умови для навчання у школах офлайн.

«Разом з працівниками ДСНС буде перевірений сам заклад та його прилеглі території на наявність вибухонебезпечних предметів, — наголосив  очільник ОВА. — Важливим питанням є забезпечення якісної системи оповіщення, особливо для дітей з порушенням зору та слуху. У кожному закладі мають бути позначені шляхи евакуації. Це покажчики руху та таблички, які вказують на місце укриття. Вони мають бути в кожному начальному закладі або у безпосередній близькості до нього та розраховані на всіх учасників навчального процесу. Такі споруди також мають відповідати нормам інклюзії. Якщо неможливо забезпечити укриття для усіх — навчання може проводитися в декілька змін. Мають бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та інших матеріалів».

На початку навчального року для персоналу та учнів будуть проведені тренування щодо порядку дій у разі сповіщення сигналу повітряної тривоги. У випадку повітряної тривоги в регіоні освітній процес буде перерваний та за можливості продовжений в укритті до завершення тривоги.

Сергій Борзов повідомив, що відповідальність за стан укриття покладається на засновника та керівника закладу освіти.

«На сьогодні 40% закладів загальної середньої освіти та 20% закладів дошкільної освіти уже завершують підготовку укриттів. Учні і персонал мають бути у безпеці. Це головне. Це наша відповідальність за людські життя. До осені не так багато часу».

 

Читайте також:

Відкрили додатковий набір на безкоштовні курси української мови. Як долучитися?

У школі Гайсинського району випуск зробили для двох учнів. Решта — покинули село

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up