Маски та соціальна дистанція. Пояснили, як і коли буде проходити ЗНО

Маски та соціальна дистанція. Пояснили, як і коли буде проходити ЗНО
  • ЗНО відбудеться за будь-яких обставин. А як саме і коли проходитиме, пояснили у  Міністерстві освіти та науки.

Про те, як відбуватиметься зовнішнє незалежне тестування для випускників шкіл в умовах пандемії коронавірусу на своїй сторінці у Facebook розповів заступник в.о. міністра освіти Єгор Стадний. 

«Цей вірус, як і багато інших, буде жити серед нас не найближчі пару місяців, а допоки не буде достатнього колективного імунітету. Або ми будемо відкриватись та закриватись на карантини вічно, або знайдемо ефективні способи швидкої локалізації та розірвання ланцюжків поширення. Я вірю в друге», — написав Єгор Стадний. 

За його словами, формат і процедура проведення ЗНО у 2020 році не зміняться. За правилами, при складанні тестування в аудиторії перебуватимуть максимум 15 учасників та 2 інструктори. 

Відео дня

Обов’язковою буде дистанція у 1,5 метра між учасниками в аудиторії. Також, за його словами, буде дотримане соціальне дистанціювання й біля входу в приміщення, де відбуватиметься тестування, щоб уникнути скупчення людей. Усі учасники тестування будуть забезпечені засобами захисту.

А ті, особи, які були зареєстровані для участі у ЗНО, однак контактували з хворими або самі інфікувались коронавірусом, зможуть скласти ЗНО під час додаткової сесії, коли одужають або вийдуть із самоізоляції. У випадку, якщо через ізоляцію чи хворобу вони будуть змушені пропустити і додаткову сесію тестування, вони будуть звільнені від ЗНО за станом здоров’я. Таке правило діяло і раніше для людей із низкою захворювань.

Отож, якщо карантин закінчиться не пізніше ніж на початку червня, то основна сесія відбудеться 25 червня - 17 липня. Якщо ж карантин завершиться на початку серпня, то ЗНО проведуть 17 серпня - 4 вересня.

Чому не провести ЗНО дистанційно чи замінити вступними іспитами?

«Очний формат зовнішнього незалежного оцінювання передбачає низку заходів, які забезпечують ідентифікацію учасників і протидію списуванням та іншим проявам недоброчесності», — пише у дописі Стадний. 

За його словами, саме завдяки цьому зберігається неупередженість та об’єктивність результатів ЗНО. Технічних умов для забезпечення цього у дистанційному форматі немає. Також на сайті МОЗ пишуть, що в умовах пандемії проведення ЗНО є набагато безпечнішим, ніж вступні іспити в університетах, тому замінити зовнішнє незалежне оцінювання на іспити у вузах недоцільно. 

«Більшість учасників складають ЗНО за місцем проживання, а отже їм не потрібно їхати в інше місто чи область. Виключенням є лише жителі сіл та маленьких районних центрів, які доїжджають до місця проведення ЗНО.

Натомість для складання вступних іспитів навпаки більшості вступників та їхнім батькам доведеться по кілька разів їздити в інші міста, що значно збільшить кількість переміщень по країні. За статистикою, 70% абітурієнтів вступають до університетів Києва, Харкова, Львова, Дніпра та Одеси. Саме в університетах цих міст буде найбільше скупчення вступників», — пишуть на сайті Міносвіти. 

Чи будуть видалені з тестів ЗНО питання з програми квітня-травня 11 класу?

У своєму дописі заступник в.о. міністра освіти Єгор Стадний також пояснив, що цикл підготовки тестового зошита триває три роки, впродовж яких їхній зміст проходить експертну оцінку. Це забезпечує високу якість тестового інструмента і цим не можна нехтувати. Тестові зошити на ЗНО 2020 року вже зверстані та понад 70% з них вже надруковано. Заміна завдання сьогодні означатиме макетування і друк нових примірників.

«У тестах дуже мало завдань, які грунтуються на навчальному матеріалі, що вивчається у квітні-травні 11 класу. Таке завдання може бути взагалі одне на весь тест. Передруковувати тираж тестових зошитів через таку малу кількість завдань недоцільно. До того ж модель ранжування результатів тестування знижує вплив зовнішніх факторів і УЦОЯО зможе статистично згладити певні прогалини у підготовці учасників через карантин», — пише Стадний. 

Нагадаємо, ми писали про те, що МОН пропонує завершити навчальний рік дистанційно, а дирекцію шкіл просить відмовитись від проведення останніх дзвоників і випускних вечорів.

На сайті МОЗ пишуть, що навчальний рік завершується не пізніше 1 липня, що передбачено законом «Про повну загальну середню освіту». Ця норма діє, зокрема, і в умовах карантину. Підсумкове оцінювання (тематичне, семестрове та річне) може здійснюватися віддалено, із використанням цифрових технологій для всіх учнів. 

«Тематичні та семестрові підсумкові роботи, які було проведено в умовах дистанційного навчання під час карантину, записуються в класному журналі без зазначення дати їх проведення. Річне оцінювання виставляється з урахуванням результатів оцінювання за перший та другий семестри навчального року», — пишуть на сайті Міносвіти. 


Читайте також:

«Я втомився від карантину, що робити?» Зібрали поради психологів

Онлайн-репетиторство: як змінились заняття на карантині. Зібрали контакти викладачів


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алена Гуменюк

    Дуже розумно
  • Вікторія Слободяник

    Які маски в них важко буде
  • Alexey Shytov

    Ок, но маска- это дополнительний стрессовый фактор для детей. И так дрожат "зно...зно...".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up