Капуста з кунжутом та курка в буряковому соусі: дегустуємо нове меню у трьох вінницьких школах

Капуста з кунжутом та курка в буряковому соусі: дегустуємо нове меню у трьох  вінницьких школах
  • З 1 січня в українських школах почали діяти нові норми харчування. Від самого початку їх активно критикують. Чимало батьків скаржаться, що їжа стала гіршою. 
  • Ми побували у школах в трьох різних мікрорайонах Вінниці, де покуштували оновлене меню за 15, 20 та 25 гривень. Даємо свою суб'єктивну оцінку.
  • Поговорили також з адміністрацією шкіл, завідувачками їдалень та постачальниками продукції до міських освітніх закладів. Дізналися, що вони думають про реформу. 

Школа №21, Вишенька

«Найбільше на дітей справила враження відсутність цукру. Хоча зменшувати його кількість ми почали ще з 1 вересня», — так впровадження нових норм меню у шкільних їдальнях коментує заступниця директора школи Анжеліка Вовк. 

Поступова відмова, каже вона, мала призвичаїти дітей до нових вимог, проте далеко не всім учням чай або какао смакує без цукру. Зараз ці напої взагалі не містять цукру. Втім, частково солодкими залишаються: кисіль, напої лимонний та апельсиновий. За словами заступниці директора, левову частину кондитерських виробів довелося зняти з виробництва.

Алла Михайлова, директорка КП «Меридіан, що воно займається постачанням продуктів до школи №21, розповідає, що меню у навчальному закладі почало змінюватися ще до старту реформи.

Відео дня

— Готувати паелью та курячі наггетси ми почали ще у 2019 році. Спочатку це було дивно для нас, але з часом призвичаїлися, — говорить Алла Михайлова. — Зі 160 запропонованих Євгеном Клопотенком страв ми взяли близько 20. Це ті страви, які смакують дітям.  

В адміністрації закладу не приховують, що в харчоблоці давно не робився капітальний ремонт. Але це питання, каже Анжеліка Вовк, має незабаром вирішитися. Суттєвого оновлення кухонного обладнання також не було. Тут, як і у двох наступних школах, що в них ми побували, великі сподівання покладають на придбання та запуск пароконвектомату, — багатофункціонального приладу для приготування їжі, який має суттєво спростити роботу кухарів.

Анжеліка Вовк

Завідувачка шкільної їдальні Наталія Третьякова обіймає свою посаду віднедавна. Прийшла за кілька тижнів до старту реформи, але готувати за новими нормами, каже, їм з колегами не складно.

— Існують технологічні картки, а розібратися у них неважко, — розповідає кухарка. — Усе готується як і вдома. Навіть з наявним обладнанням ми без проблем готуємо страви з нового меню, сподіваюся, виходить смачно. 

За словами заступниці директора школи №21, більшість батьків та дітей задоволені змінами у шкільному меню. Сама Анжеліка Вовк також позитивно оцінює реформу, адже мета змін, каже вона, прищепити дітям звичку правильного та здорового харчування. 

— Нове меню є рекомендованим, а не обов’язковим, тому й чимало старих страв залишаться. Головне, аби вони готувалися із дозволених продуктів, — продовжує директорка КП «Меридіан» Алла Михайлова. — Ми продовжуємо вивчати асортимент, відшукуємо те, що буде подобатися дітям.

Наталія Третьякова

Наразі у вінницьких школах є три найбільш популярні категорії гарячих обідів: за 15, 20 та 25 гривень. У школі №21 ми обрали меню за 15 гривень: каша гречана, куряча котлета, припущена морква, чай з лимоном, хліб. Висновки нашої дегустації суб'єктивні. 

За консистенцією каша вийшла такою, якою, на мою думку, й має бути при належному приготуванні — розсипчастою, з присмаком вершкового масла. Котлета була нежирною, з легкою скоринкою, проте дуже маленького розміру. Морква була свіжою, з легким присмаком спецій, чудово поєднувалася з гарніром та м’ясним. 

Можливо, пройшло чимало часу від мого шкільного випуску, але чай зовсім не нагадував той міцний або навпаки сильно розбавлений, чи навіть «підгорілий» напій, який колись доводилося пити мені у шкільній їдальні. Це був чай нічим не гірший, ніж у більшості пересічних кафе. Я завжди п’ю його з лимоном та без цукру, тому мені напій догодив повністю.

Обід за 15 гривень. Школа №21

Оцінка: 4,5/5.

Ліцей №7, Центр

«Як тільки з’являється щось нове, це одразу викликає питання і спротив. З новим меню ми бачимо саме таку картину. І це нормально», — вважає директорка ліцею Анна Романова. 

Вона говорить, що реформа привнесла не лише різноманіття, але й користь: фрукти, овочі, кисломолочні продукти — усього цього раніше або не було взагалі, або було в мізерній кількості. 

— Раніше до шкільного харчування ставилися несерйозно, тому у нас і були сосиски та багато інших шкідливих продуктів. Тепер акцент на здоровому харчуванні. Саме це ми маємо донести до дітей та їхніх батьків, — продовжує Анна Романова. — Суттєвої різниці в меню немає, як дехто міг подумати. Змінилася рецептура, додалися деякі категорії продуктів. 

Анна Романова

Ніна Кравець, завідувачка шкільної їдальні, говорить, що після впровадження реформи навантаження на працівників кухні збільшилося, але не суттєво. Каже, що ліцей №7 завжди був із доплатою за харчування, тому й раніше у них був більший перелік страв, ніж у деяких інших школах. 

— Потрібно звикнути до нового меню, бо з ним дещо більше клопотів, — розповідає Ніна Кравець. — У нас з’явилися як абсолютно нові страви, так і старі лишилися, просто у деяких з них змінилися назви. Запитайте дитину, чи буде вона їсти рис з куркумою? Напевно, ні. А паелью? Або, що вибере учень: запіканку з макаронів та сиру або «мак енд чіз»? Усе те саме, тільки з більш апетитними назвами. 

Ніна Кравець

У ліцеї №7 ми просимо на дегустацію обід за 20 гривень. Сьогодні це каша гречана, курка у буряковому соусі, салат буряковий з сухариками, кефір, апельсин, хліб. Одразу запитуємо, як поєднується буряк з кефіром. 

— Я біолог й запевняю, що поєднуються вони цілком нормально, — пояснює директорка школи Анна Романова. — Кефір — це кисломолочний продукт, тому він сприймається організмом навіть у поєднанні з рибою. А курка у буряковому соусі спочатку й нам здалася чимось дивним. Діти жартували, що то м’ясо дістали з борщу, але це смачна страва, спробуйте. 

За розмірами порція виглядає так само як і за 15 гривень. М’яса взагалі крихітний шматочок. Кухарка пояснює, що у цій страві на кожну порцію бути лише 30 грамів м’яса, 120 гримів каші, 150 мілілітрів кефіру. Школярі нерідко купують подвійні порції, адже не наїдаються. Директорка говорить, що є порції й за 43 гривні, але дозволити собі такі може не кожна родина.

Отже, каша на смак, як і попередня, до консистенції також питань немає. Курка у буряковому соусі справді добре смакує: м’ясо вийшло м’яким, соковитим, з нотками солодкого. У салаті з буряка не було нічого особливого, смакує, як звичайний буряк з сухарями. Кефір, апельсини та хліб — свіжі, нарікань немає. 

Обід за 20 гривень. Ліцей №7

Оцінка: 4,5/5

Школа №9, Замостя

«Якби було несмачно, то до їдалень ніхто б не йшов, батьки не платили б», — вважає директорка КП «Школяр» Ада Окунь.

Підприємство, що його вона очолює забезпечує цей освітній заклад продуктами харчування. За її словами, усі, хто харчувався до старту реформи, продовжують робити це й тепер, а серед старшокласників навпаки додалося охочих. 

Ада Окунь

Заступниця директора школи з виховної роботи Тетяна Крикус говорить, що меню завжди обговорюють у батьківських групах. У дітей та батьків нарікань немає. 

— Важко звикнути тим учням, які звикли вдома класти до чаю багато цукру, їсти ковбасу, цукерки. Їм знадобиться деякий час, — вважає Тетяна Крикус. — Я сама мама, я бачу, як моя дитина почала їсти моркву та капусту. Раніше я не могла змусити робити цього. 

Тетяна Крикус

Завідувачка їдальні Інна Брик розповідає, що до шкільного меню вони додали м’ясних страв, салатів та гарнірів, що їх рекомендує Євген Клопотенко. Каже, що зміни можна помітити неозброєним оком. Наприклад, раніше морква та буряк дозволялися лише у вареному вигляді, капуста була тушкованою, а тепер роблять салати зі свіжих овочів. Завдяки цьому зберігаються вітаміни та інші поживні речовини. 

— Кожен день ми виставляємо фото їжі на сайті школи, класні керівники розсилають їх батькам, вони бачать, що їдять їхні діти. Ввечері вони можуть запитати, чи дійсно вони їли таку страву і чи було їм смачно. Це доволі зручно, — розповідає Інна Брик. — Найбільше дітям не подобається, що тепер немає солі та цукру, особливо в какао. Але я їм кажу, щоб звикали, бо по-іншому тепер не можна. 

Інна Брик

У школі №9 ми дегустуємо обід за 25 гривень: каша пшенична, куряча фрикаделька, свіжа капуста з кунжутом, батон, какао, ківі. Каша в’язкувата, з приємним присмаком вершкового масла — нарікань немає. А ось фрикаделька здалася занадто пісною, без насиченого смаку, зовсім не солоною. 

Поєднання капусти з кунжутом здалося цілком органічним та приємним на смак, хоча раніше я ніколи такого не куштував. Ківі та хліб — свіжі. Це був перший випадок, коли я пив какао без цукру. На мій погляд, напій зовсім не смакує. Нагадало ситуацію, коли через ковід втрачаєш смак і запах. Не дивно, що саме какао батьки та школярі з різних куточків країни критикують чи не найбільше.

Обід за 25 гривень. Школа №9

Оцінка: 3,5/5.

Читайте також:

З міського бюджету більше не виділятимуть гроші на харчування школярів. Чому і що це означає?

У 2022 році вінницькі школярі перейшли на нове меню. Що під забороною?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Каськов

    От цікаво,а навіщо ЦЮ інформацію давати як "преміум"?
  • Валек Улькан

    Берите соль и сахар с собой .И пакеты с едой из дома .

keyboard_arrow_up