У 2022 році вінницькі школярі перейшли на нове меню. Що під забороною?

- Для учнів має бути організоване щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування (принаймні сніданок).
- Дворазове харчування (сніданок та обід) за згодою батьків організовується для учнів 5-9 класів, які відвідують групу продовженого дня
В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування і вже з 1 січня 2022 року школи перейшли на нове меню для учнів, повідомляє Департамент гуманітарної політики Вінницької облдержадміністрації.
Всі норми розроблялися фахівцями МОЗ із залученням дієтологів і відповідають політиці ВООЗ.
Що зникне з їдалень
Зі шкільних їдалень зникнуть продукти, які не належать до корисних: ковбаса, паштети, сосиски тощо. Прибрали також солодощі, солодкі напої, включаючи солодкі чаї та йогурти.
Відтепер заборонено годувати дітей у школах такими стравами:
- м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва;
- риби;
- непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
- непастеризовані соки, газовані напої та кава.
- рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
- чіпси, сухарики;
- продукти з вмістом солі більше 0,12 грам на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
- продукція домашнього виробництва;
- кондитерські вироби та солодкі продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
Нове меню
Передбачено поетапне зменшення кількості солі та цукру в стравах.
- Для учнів має бути організоване щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування (принаймні сніданок).
- Дворазове харчування (сніданок та обід) за згодою батьків організовується для учнів 5-9 класів, які відвідують групу продовженого дня.
- Три рази можуть їсти учні початкової школи, які ходять у групу продовженого дня, й окремі пільгові категорії учнів.
- Чотириразове харчування організовують учням спеціальних шкіл і шкіл-інтернатів;
- П‘ятиразове з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі – учням у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку з цілодобовим перебуванням здобувачів освіти, наприклад, дітей у шкільному пансіоні.
Санітарним регламентом передбачено організацію окремого харчування для дітей з особливими дієтичними потребами, в тому числі з непереносимістю глютену і лактози.
Індивідуальне харчування для таких школярів організовано з урахуванням рекомендацій, зазначених у довідках від сімейних лікарів або педіатрів, в яких буде вказано особливі дієтичні потреби учня зі встановленням відповідного діагнозу.
Додамо, що в Україні запустили платформу про здорове харчування у школах "Знаїмо". Вона є частиною реформи системи шкільного харчування. На новій платформі зібрано повну інформацію для директорів про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування, створені розділи для вчителів і батьків, де можна дізнатися, як формувати культуру харчування у дитини в сім’ї та у школі.
Існує окремий розділ для школярів, у якому з використанням ігор і тестів виклали основи здорового харчування.
Читайте також:
У Вінниці перевірятимуть місця для укриття людей. Що відомо?
Обласний Центр контролю хвороб МОЗ очолюватиме новопризначена директорка
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Підтримайте петицію про відміну харчування року Клопотенку
https://petition.president.gov.ua/petition/131300