Занедбана краса. Розповідаємо про маєток цукровара Нафтула Когана

Занедбана краса. Розповідаємо про маєток цукровара Нафтула Когана
Маєток цукровара Нафтула Когана. Фото: Україна інкогніта
  • У Вінницькій області є чимало садиб та маєтків, які ще сто років тому були справжньою окрасою регіону. Проте сьогодні вони поступово руйнуються. Така ж доля спіткала маєток цукрозаводчика Нафтула Когана.
     

До маєтку Нафтула Когана давно не їздять туристи. Заходити до палацу з унікальною ліпниною навіть місцеві не наважуються, бо в будівлі може будь-якої миті впасти стеля чи провалитися підлога. А ще сто п'ятдесят років тому тут влаштовували пишні бенкети.

Відео дня

Маєток Нафтула Когана знаходиться у Вищеольчедаєві Мурованокуриловецької селищної ОТГ. Зараз він нагадує будинок з фільму жахів: покинута будівля, вікна побиті, всередині купи сміття, помітні наслідки пожежі, розповідає видання Україна інкогніта.

Зі слів спеціалістів, хоча маєток, що заріс деревами та кущами, зовні не є чимось надзвичайним, але ліпнина та розписи інтер’єрів другого поверху роблять його однією з найпривабливіших локацій області. Небайдужі місцеві жителі все ж сподіваються, що садибі дадуть можливість на друге життя.

Пусткою стоїть і цукровий завод Когана. На його місці сьогодні справжні руїни, тоді як будівля контори заводу нагадує невеличкий палац у неоготичному стилі.

За словами місцевих жителів, колись Нафтун збирав непотріб та намагався його перепродати. Одного разу він під час пошуків знайшов торбинку золота. З бідного єврея так він став таким заможним, багатим чоловіком. Легенда розповідає, що на ті гроші Коган купив аж три цукроварні на Вінниччині. Одна із них була у Вищеольчедаєві, йому тут сподобалась місцина і він збудував для своєї родини у селі маєток.

Для зведення будинку Нафтун Коган запрошував архітекторів з Європи. Спальну спроектували в східному стилі,з зіркою Давида на стелі. Чотири кімнати стилістично відтворювали пори року.

— Це будинок еклектичний, — розповідає історик Олександр Федоришин. — В ньому величезна мішанина стилів, але яка дуже виключно особлива. Особлива цією ліпниною, особлива контекстом — чотирисезонність. Осіння кімната, зимова кімната.

Після Жовтневої революції Нафтул Коган з родиною емігрував до Парижу, йдеться у Вікіпедії. Будівля пустувала, лише після Другої світової війни там облаштували дитячий садок. Дванадцять років тому маєток ледь не знищила пожежа. Відтоді палац занепадає. Грошей на відновлення маєтку немає, то ж селяни шукають спонсорів.

Наразі унікальний маєток досить популярний серед істориків і блогерів. У будинку збереглися усі елементи ліпнини та навіть картини, які були намальовані ще у 19-му столітті.

 

Читайте також:

Патріотичні і ліричні. Художник Володимир Козюк створює картини в тандемі зі штучним інтелектом

«Віра у майбутнє»: вінничанка Elen Smile презентувала новий відеокліп

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (43)
  • Светлана Романчук

    Добре,що хоч в такому стані,але ще стоїть! Можна відреставрувати! А ми , свій не побачимо і не відреставруємо, бо знищили ще в 1917!( с.Моївка , цукрозаводчик Вацлав Маньковський) На світлинах бачимо,що був шедевральний маєток!)
  • Maryana Maslenko

    Дуже шкода
  • Nataliya Ishchuk

    Спогади з дитинства про цей маєток, чудовий садок був. Любе свято проводилось в величезній залі, де  стіни оформлені були ліпниною з позолотою.. Ми в захваті були від тієї краси.
  • Таня Готко

    Я ходила у цей садочок

keyboard_arrow_up