Якою Вишеньку уявляли її проєктувальники у 60-х роках? Показали історики

Якою Вишеньку уявляли її проєктувальники у 60-х роках? Показали історики
  • Команда Музею Вінниці розповіли про плани забудови, які розроблялися на початку 1960-х, мікрорайону, що зараз зветься Вишенька. 

Історики розповідають, що на початку 1960-х років у Вінниці займалися детальним плануванням забудови західної частини міста, що зараз зветься Вишенька. Кажуть, плани були доволі масштабними, але не всі вони були втілені. Тож, команда Музею Вінниці розповіла, якою уявляли Вишеньку її проєктувальники. 

Дізнатися про це все можна з унікального документа — промальованій схемі забудови Вишеньки 1962 року. 

На схемі зображено й пронумеровано шість мікрорайонів Вишеньки, виділена територія під промислову забудову та під лікарняний комплекс. Також бачимо місце розташування стадіону, який так і не побудували. 

Відео дня

Як читаємо, наприкінці вересня 1961 року відбулося засідання технічної Ради Вінницького обласного відділу у справах будівництва та архітектури, на якому обговорювали «проект детального планування західного району Вінниці». 

«З протоколу засідання дізнаємося, що: «Проектом охоплена територія району площею 259,6 Га, у тому числі під промисловість виділяється 30,18 Га, а житлова територія складає 87,21 Га». Передбачалося, що на цій території мешкатиме 43 000 чоловік», — йдеться у дописі істориків. 

Спеціалісти розповідають, що одразу було заплановано поділ нового району міста на окремі частини: «Планування всього житлового району виконано відповідно до принципу мікрорайонування, системою вільної забудови. Мікрорайони вирішені площею від 15 до 34 Га із забудовою 4-5 поверховими будинками». 

Як кажуть історики, такі розміри мікрорайонів майбутньої Вишеньки були обрані з розрахунком, що у кожному з них діятиме одна або дві школи, а також «заклади щоденного і періодичного обслуговування мікрорайонів».

Мав бути великий стадіон та облаштовані сади

«У житловому районі створюються дві площі з суспільно-торговим центром в середині широкого бульвару, який є композиційною віссю планування житлового району. Бульварні алеї, які ведуть до центру, об’єднують всі мікрорайони і ведуть до паркового масиву зі стадіоном на 25-30 тис. місць.

… Забудова мікрорайонів вирішена групами будівель з організацією дворів відкритих в сторону мікрорайонного саду або інших озеленених ділянок, що забезпечують належне провітрювання внутрішніх просторів дворів і в той же час захищають від протягів.»

«Передбачалося, що забудова першого мікрорайону майбутньої Вишеньки (територія між Хмельницьким шосе, вулицею Василя Порика, проспектом Космонавтів і вулицею 600-річчя) площею 16,36 Га коштуватиме 7 920 068 карбованців. На цій території мало з’явитися 51 316 м кв. житлової площі, де мешкали б 5 700 чоловік», — читаємо у розповіді. 

Читайте також:

Чи впізнаєте ви місця у Вінниці за старими фото: пройдіть тест від «20 хвилин»

Що ви знаєте про історичні пам'ятки Вінницької області? Тест від «20 хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Влад Шевченков

    Цікаво!А де був би стадіон на 25-30місць ????
  • Wolwo Wolwo

    Назва Вишенька походить від назви річки Вишня і ніякого відношення до комуністичної спадщини немає. Читач09 - не пишіть дурниці

    Читач54 reply Wolwo Wolwo

    То був сарказм
  • Читач09

    Чи планують декомунізувати назву району? Чи так і буде "Вишенька" як комуняки назвали! Невже немає сучасних назв!

keyboard_arrow_up