У цьому році Вінницькому парку виповниться 85. Розповідаємо його історію в фактах і знімках

У цьому році Вінницькому парку виповниться 85. Розповідаємо його історію в фактах і знімках
Вінницький центральний парк. Обласна виставкова зала
  • Центральний міський парк Вінниці ім. Миколи Леонтовича (раніше Центральний Парк культури і відпочинку ім. Горького) — традиційне місце відпочинку вінничан і гостей міста.
  • Якою була його історія створення, як він виглядав століття тому — дізнавалися журналісти 20minut.ua. 

Вінничани протягом декількох поколінь пишаються своїм зеленим оазисом у самому центрі міста, що є прекрасним місцем відпочинку і розваг.

Наш улюблений Центральний міський парк ім. Миколи Леонтовича (раніше Центральний Парк культури і відпочинку ім. Горького) парк заснували в 1936 році на сорока гектарах дубово-грабового лісу, який відмежовував західну околицю тогочасної Вінниці від земель магнатів Грохольських (П'ятничани), а також межував з ділянкою римо-католицького цвинтаря і смужкою садиб.

Відео дня

Та історики вважають, що насправді нашому парку понад сто років. Його історія тісно пов'язана із родиною російських дворян Сафонових, передусім із ім'ям Степана Сафонова (1851 – 1890).

— Степан Степанович тривалий час, а саме до 1887 року служив у Міністерстві закордонних справ Російської імперії, — розповідає історик та краєзнавець Олександр Федоришен. — Вийшовши на пенсію, він оселився у Вінниці, де відразу був обраний повітовим ватажком дворянства. Садиба Степана Сафонова була розташована на ділянці землі, що на сході вузькою частиною виходила на теперішню вул. Театральну, на заході перекривала Хлібну, а північною боковою стороною — частиною вулиці Грушевського, біля Центрального парку. Тобто східна частина сучасного Центрального парку разом з алеєю, що продовжує вулицю Хлібну — це частина колишньої садиби Сафонових.  

У 1890 році Степан Сафонов помер, і садиба перейшла у спадщину до його брата Олександра . Той не жив у Вінниці, а тому здавав садибу в оренду як Літній сад. Мешканцям міста прийшлося до смаку нове місце для прогулянок, і в народі його одразу почали називати «Садом Сафонова».

Пізніше, коли земля дісталася іншому поміщику — Петру Толстому (1876-1918), цю територію почали називати «Садом Толстого». Отож, цілком слушно буде вважати роком появи Центрального парку саме 1890-й. 

Так чи інакше, недовго городяни насолоджувалися  прогулянками затишними алеями Центрального парку культури і відпочинку після його офіційного заснування: з 1937 по 1941 рік співробітники НКВС проводили масові розстріли у дворі будинку біля парку, та ховали розстріляних на території скверу в загальних могилах.

Під час німецької окупації парк було вщент зруйновано. 24 січня 1945 року відновлює свою роботу. Там будують Літній театр і ставлять вхідний ансамбль з боку площі Гагаріна. Хто тепер знає, що на місці концертної зали «Райдуга» колись був Зелений театр, замість закинутого ресторану «Імперіал» — Обласна виставкова зала, а біля Літнього театру знаходився фонтан? 

Зведення арки
Фонтан біля Літнього театру
Зелений театр
Фонтан 
Вишка для парашутного  спорту
Каруселі
Літній театр
Паркові алеї

На території сучасного парку розташовані численні пам'ятники, також є «Алея славетних земляків». Для приємного відпочинку тут працюють кав'ярні і ресторани, є стадіон, ковзанка, планетарій, численні атракціони.

Зараз Центральний парк є місцем, де відбуваються різні заходи, масові гуляння. Взимку тут традиційно ставлять головну ялинку міста, навесні — засаджують тисячами квітів.

Обласна виставка народного господарства
Площа Гагаріна
«Колесо сміху»

Фото для матеріалу зібрали з багатьох різних джерел


Читайте також:

Зимова ностальгія. Якими були новорічна Вінниця і вінничани у минулому столітті?

У світі «Щедрик» почули завдяки Петлюрі. Факти про життя і трагічну смерть Миколи Леонтовича

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анатолий Нечипуришин

    Леонтович єврей?
  • Aliona Kotwicka

    Чому не вказуєте, що фото взято з сімейного архіву Сергія Володимировича Бєя?
  • Юрий Гончеренко

    всё хорошо но фоток мало

keyboard_arrow_up