У селі Жабокрич готують кашу кабачанку. Дізналися рецепт автентичної страви

У селі Жабокрич готують кашу кабачанку. Дізналися рецепт автентичної страви
  • Нещодавно кабачанку внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини.
  • Мешканки села Жабокрич поділилися рецептом смачної каші з гарбуза.

У селі Жабокрич Крижопільської територіальної громади готують кашу кабачанку. Цю страву на початку листопада експертна рада при обласному департаменті культури внесла до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини.

 Рецепт каші господині села передають із покоління в покоління. 

Відео дня

— Раніше кабачанку готували на весілля. Нині ж, переважно, на поминальні обіди, — розповіла місцева жителька, блогерка Лариса Митник. — Маю надію, що із внесенням страви до нематеріальної культурної спадщини Вінниччини — вона знову стане прикрасою столу у кожній сім’ї під час свят. 

Рецепт каші кабачанки

Спочатку розберімося з назвою. Каша готується з гарбуза, тоді звідки така назва? Фудлоберка Олена Присяжнюк розповідає, що ця каша родом з Вінниччини. У цьому регіоні гарбуз називають кабаком, звідси й кабачанка. Блогерка відзняла рецепт страви, якими поділилася Лариса Митник з донькою Діаною

Жінка сказала, що найкраще кашу готувати її в казані на багатті. Але якщо таких умов немає, використовуйте каструлю з товстим дном.

Каша неймовірно ситна — тут, крім гарбуза, пшоно, манка, сметана, кисляк, підчеревина, вершкове масло та засмажка з моркви та цибулі. Морква й цибуля додаються і в процесі приготування.

Спочатку зробіть засмажку. Терту моркву та нарізану цибулю обсмажте до улюбленого стану. Для шкварок наріжте черевину та відкладіть. Засмажка та шкварки потраплять у кабачанку наприкінці.

Отже, потрібно помити гарбуз, почистити від шкірки та нарізати. Потім ретельно промити пшоно.

У казан покладіть гарбуз, додайте свіжу нарізану моркву та цибулю. Зверху додайте пшоно, залийте повністю водою, накрийте кришкою і залиште готуватися. На цьому етапі кабачанку можна посолити.

Далі потрібно зробити заливку. Для цього до манки додаємо кисле молоко та ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.

Тим часом засмажку, яку ми приготували заздалегідь, додаємо до каші. Одразу вливайте манку з кислим молоком і ретельно перемішуйте. За кілька хвилин додайте жирну сметану до свого смаку. Знову все добре перемішайте.

Практично наприкінці приготування додайте трохи цукру й для аромату чорного меленого перцю. Томіть кашу до готовності. На багатті кабачанка приготується в середньому за 60 хвилин. При подачі додайте шкварки та свіжу зелень.

 

Читайте також:

«Це казка і магія». Відомий дизайнер Олександр Очеретний презентував колекцію «La Renaissance»

«Дізналась про зраду чоловіка під час третьої вагітності». В шоу «Супермама» знялися матусі з Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Просковья 💐

    Вау, кабачанка выглядит супер вкусно! Я тоже готовила что-то похожее, только с добавлением специй для остроты.👌🏻 Если кто-то хочет пикирнщики в кулинарии, может попробовать интервальное голодание, это реально помогает заниматься едой осознанно. Я пользуюсь @Wayketobot, он помогает легко составить план питания под свои нужды.
  • Людмила

    Цю найсмачнішу кашу готують вже понад 60 років в селі Соколівка.Без манки та цукру.

    Надія reply Людмила

    👍😋🥰
  • Viktor

    Точно твоє😂😂

keyboard_arrow_up