Садиба з венеціанським двориком. Що відомо про будинок поліцмейстера Райгнерца

Садиба з венеціанським двориком. Що відомо про будинок поліцмейстера Райгнерца
  • По вулиці Оводова, у центрі Вінниці, знаходиться унікальна архітектурна перлина  кінця XIX століття — садиба місцевого поліцмейстера Райгнерца. 

Помічали ошатну будівлю у самому серці Вінниці — на теперішній вулиці Оводова, майже одразу за Вежею Артинова, на підході до перехрестя із Магістратською?

Будете здивовані, але цей вишуканий двоповерховий будинок у стилі необароко належав вінницькому поліцмейстеру Райгнерцу, повідомляє Visit Vinnitsa.

Відео дня

Внутрішній дворик садиби колись мав венеціанський стиль. Тож у господаря був хороший смак, а, можливо, у його дружини. Бо інформації про Райгнерца майже немає. 

Відомо, що ця споруда на замовлення пана Райгнерца була зведена його коштом наприкінці ХІХ ст. на земельній ділянці, яка йому належала.

Будинок від початку мав два поверхи та уже згадуваний внутрішній дворик. Втім, через деякий час господар захотів збільшити свою резиденцію з допомогою прибудови з двору двоповерхового флігелю. Це мало б зробити садибу більш затишною.

Взявся за цей проект архітектор Краузе. Інші «дітища», до яких він мав безпосереднє відношення, — будівлі готелю «Савой» та реального училища.

І вже із 1902 року жителі побачили оновлений особняк поліцмейстера. 

Побудований на одній із затишних вінницьких вулиць комплекс садиби поліцмейстера представляв собою складнопрофільний цегляний тинькований двоповерховий периметр витягнутий всередину двору з головним фасадом вздовж червоної лінії міської забудови, з внутрішнім двориком, одноповерховим флігілем-прибудовою за кованими ґратами. Із нішами для скульптур у простінках, заглибленими у виступі стіни дверима, віконними арками, ліпниною у вигляді жіночого обличчя, пілястрами коринфського ордеру.

У житловій приватній власності будівля лишалася до остаточної радянської окупації 1920 року. Далі більшовицька влада перетворила цю красиву споруду фактично у комунальну квартиру, розділивши на окремі кімнати, із зручностями загального користування. Такою вона пережила сталінські репресії і Другу світову війну.

А ще за радянської доби по лівій стороні фасаду була виконана прибудова, яка порушила композиційну єдність будівлі.

У повоєнні роки в ній замість кімнат «комуналки» уже облаштували квартири.

Житловим будинком маєток залишається і досі. З тією лише різницею, що мешканці після повернення Україною незалежності змогли приватизувати своє житло.

 

Читайте також:

Садиба з мезоніном у центрі Вінниці: історія і архітектура будинку Гогленкова

Граф, який будував Вінницю. Розповідаємо про предводителя вінницького дворянства Дмитра Гейдена

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • АННА

    Я з задоволення завжди їх там розглядаю, кожен по своему історично гарний і в низ до лікарні, і по бувшій першотравневій...дякуємо за ці відео...
  • Петр

    Де знаходиться цей будинок?

    Nataliya reply Петр

    Оводова 12, біля вежи

keyboard_arrow_up