Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків

Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків
  • Писанки — це невід'ємний атрибут Великодніх свят. Краєзнавці розповіли, які орнаменти та колорит переважає на писанках Поділля. 

Про традиції розписування писанок розповіли на сайті Вінницького обласного краєзнавчого музею. Як читаємо, писанкарство — вид декоративно-прикладного мистецтва, поширений у слов'ян та інших народів. Розпис писанок має стародавнє язичницьке коріння, характеризується вишуканими і символічними орнаментальними мотивами, які чітко й злагоджено підпорядковуються сферичній формі яйця. Тому писанку справедливо називають твором-мініатюрою. 

«Для їх виготовлення брали яйця курей, журавлів, гусей, качок, а також диких голубів, згодом почали використовувати тільки запліднені яйця від курей-первісток», — читаємо у розповіді краєзнавців. 

Як йдеться далі, крашанки — варені яйця зафарбовані в один колір, на Поділлі їх називали галунками, вживали до їжі, коли розговлялися на Великдень і використовували у великодніх забавах.

Відео дня

«За народними повір'ями писанки були джерелом родючості землі, всіляких щедрот, багатства, запобігали різним напастям, захищали від стихійного лиха. Ними прикрашали хату, їх дарували. Наприклад, дітям давали писанки здебільшого з ясними фарбами, хлопцям - з червоним тлом, сонячними знаками, дубовим листям, господарям - „сорок клинців", людям похилого віку - з чорним тлом та поясами - „небесним мостом", „драбинками"», — йдеться у повідомленні музею. 

За словами краєзнавців, найбільшу розмаїтість варіантів орнаменту та найархаїчніші його риси репрезентує Поділля. Домінують хрестові, ромбічні елементи, фітоморфні, але без виражених ботанічних ознак: „вазони", „дерева", „квітки", „сунички", „огірочки", „рожі" (схожі на восьмикутні розетки, зірочки), „сосонка", „трилисники" тощо. Зооморфні зображення репрезентовані „гусочками", „курочками", „баранячими ріжками".

«Колорит подільських писанок досить різноманітний, звичайно червоно-жовтий з білим, зеленим на чорному тлі. Локально зустрічається розпис на червоному, теракотовому, рудо-брунатному та бузковому тлі, колористичне вирішення будується переважно за принципом протиставлення контрастних кольорів», — читаємо на сайті. 

Опитування

А ви розписуєте писанки власноруч?

Читайте також:

В центрі міста фестивалять велетенські писанки. Вже бачили, фотографувались?

Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up