Першу в історії України маршрутку виготовили в 1922 році. Вона їздила до Вінниці

Першу в історії України маршрутку виготовили в 1922 році. Вона їздила до Вінниці
  • Перший український автобус збудували в 1922 році на шасі американської вантажівки White. Він розвивав 30 км/год, міг перевозити до 14 пасажирів та їздив із Кам'янця-Подільського до Вінниці.

За інформацією видання «Є», перше виробництво автобусів в Україні налагодили саме на Поділлі. Спочатку 1922 року у Вінниці, Кам'янці-Подільському та Проскурові (нинішньому Хмельницькому) відкрили цехи з ремонту вантажівок, які експлуатувалися ще з часів Першої світової війни.

Пізніше на Поділля запланували запустити автобусний маршрут, проте виявилося, що рухомого складу для нього у всій окрузі взагалі немає. Тоді й вирішили створити у Кам'янці-Подільському власний автобус на шасі американської вантажівки White, — інформує канал Віта.

Відео дня

Інженери розробили модель лише за чотири місяці. Перший український автобус зібрали восени 1923 року та назвали його «Кам'янецький мотор». Він мав 14 місць для сидіння, як у сучасних маршрутках: 12 у салоні та ще два — в кабіні поряд з водієм. Двигун потужністю 30 к.с. дозволяв розганятися до 30 км/год.

Кінцевим пунктом першого українського маршруту для вітчизняних мікроавтобусів була саме Вінниця. Автобуси курсували маршрутом Кам'янець-Подільський — Проскурів — Вінниця. Дорога займала дев'ять годин, але ще дві години витрачали на технічну зупинку для обслуговування техніки та відпочинку водія. Точна кількість виготовлених автобусів невідома, але робили їх малими серіями.

 

Читайте також:

Був парк, фонтани, алея кохання. Розповідаємо про палац Ярошинських у Тиврові

Паротяг у 20 мільйонів разів менший за макову зернину. Майстру мініатюр Маслюку 105 років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Cheshik Polek

    Судячи з того, що про кондукторів у статті нічого не сказано, то валідатори ще тоді почали ставити в цих маршрутках. :)
  • Риєлтор Павло Миколайович

    І трамваї в нас перші в Україні, і маршрутки. То всі дороги ведуть до Вінниці, а не до Риму, виявляється!

keyboard_arrow_up