Палац адмірала у Митках: історія маєтку в британському стилі, в якому тепер працює школа

Палац адмірала у Митках: історія маєтку в британському стилі, в якому тепер працює школа
Фото: Вікіпедія
  • У Митках, що біля Бару, гарно зберігся неготичний палац, збудований адміралом Чихачовим. Розповідаємо його історію.

Село Митки досить старе — перші офіційні згадки про нього відносяться до люстрації 1493 року, тоді воно називалося Митківці.

Яким чином, і для чого придбав Митки адмірал із Петербурга — сказати важко. Усі пов’язують цю подію із будівництвом у 1890-х роках залізничної колії через село. А управляючим департаменту шляхів сполучень і відповідальним за будівництво залізниці був якраз Микола Чихачов, майбутній адмірал. Придивився собі село за недорого і придбав, розповідає Україна Інкогніта.

Відео дня

Палац будували з 1880-го до 1905-го року, матеріали для нього привозили з Лондона. 

Чи збудував адмірал палац для своєї доньки (однієї з дев’яти діток) Софії, чи збирався сюди її привозити, як розповідають місцеві мешканці — точно ніхто не знає. Але палац чудовий.

Навколо садиби в найкращих традиціях британських лордів посадили парк на 10 гектарів, де розташовувались більше ста рослин. За оповідями старожилів, дерева у парку наче були висаджені ім'ям доньки — «Соня».

За тогочасною модою маєтки будували в британському стилі. Палац адмірала Миколи Чикачова є єдиним представником англійського класицизму для нашої країни, а унікальний дизайн архітектора Леонта Леонова-Вендровського в змішаному готичному і романському стилі вдовольнить забаганки будь-якого денді. Дивовижні балкони, аристократичні арки, нефи та барельєфи залишились незмінними з кінця ХІХ.  

Палац прекрасний і в стані він одному із кращих в Україні загалом. В палаці нині школа, причому давно, ще з 20-х років минулого століття.

Зовсім недавно поставили пластикові вікна та дах із червоної черепиці. Але до такої реставрації варто віднестись спокійно — школа ж, діткам має бути тепло. Але загалом стан палацу просто вразив, і якщо ви мандруєте Вінниччиною — в Митках побувати повинні.

Фото: Україна Інкогніта

 

Читайте також:

Архітектурна окраса вулиці Грушевського. Розповідаємо історію будівлі міського суду

Пів століття тому вінницькі лялькарі першими здійснили постановку українською мовою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Светлана Мазуренко

    Тут навчались мої батьки та всі мої рідні, адже Митки - це моє рідне село
  • Oksana Repinska

    Дякую!
  • Борис Кост

    Як кожен освічний вінничанин, я, звичайно, чув про цей палац. Пам'ятаю і критику, стосовно недолугої реконструкції цього , таки, невеликого, як для палацу, приміщення.

    Вірю, що настануть кращі часи, коли його відновлять належним чином і подоляни пишатимуться архітектурною минувщиною нашого краю.

keyboard_arrow_up