Архітектурна окраса вулиці Грушевського. Розповідаємо історію будівлі міського суду

Архітектурна окраса вулиці Грушевського. Розповідаємо історію будівлі міського суду
  • Архітектурна окраса сучасної вулиці Грушевського, а трохи більше ста років тому — Великої Дворянської.
  • Розповідаємо про будівлю Вінницького міського суду.

Колись в будівлі Вінницького міського суду розміщувався окружний суд. Тобто теперішнє функціональне призначення приміщень відповідає історичному. Про це розповідає Visit Vinnytsіa.

На сайті установи вказано, що ймовірно споруда була побудована на фундаментах будівлі, котра існувала на межі XVIII-XIX ст. І на карті Вінниці початку XIX ст. вона була позначена як магістрат, а на карті міста 1811 року — як будинок незавершеного будівництва для Повітового Суду. Звели її коштом громади.

Відео дня

На той момент це була двоповерхова споруда, яка поєднувала елементи необароко із іншими стилями. І у кількох відкритих джерелах вказується, що це був 1891 рік .

Спочатку тут знаходилась міська управа (до того часу, як було завершено зведення будівлі Міської думи у 1911-му). Саме тим, що тут засідали гласні (у наш час це депутати міської ради), можна пояснити, мабуть, наявність у ній зали на 250 місць, яку інколи орендували театральні трупи. Бо інші пояснення, навіщо там потрібна була така велика на той час зала, знайти складно. Потім постало раціональне питання об’єднати в одному приміщенні адміністративні і юридичні установи, як тоді часто практикувалось у Європі.

Для цього здійснили прибудову за проєктом, звісно ж, Григорія Артинова. Роботи розпочались у 1909-му. І того ж року утворили Вінницький окружний суд. Він складався із цивільного та кримінального відділів, юрисдикція поширювалась на сім повітів, а підпорядковувався він Одеській судовій палаті.

Взимку 1918 року у стінах суду розмістився більшовицький виконком Вінницької ради робітничих та солдатських депутатів. Через рік, у 1919-му, споруду займало уже Міністерство Юстиції УНР. Впродовж 1920-1930-х років тут знову розташовувався окружний суд, а ще прокуратура, колегія оборонців й окружний виконком.

Після Другої світової війни будівлю стали використовувати як медичний заклад, коли вона відійшла в підпорядкування Міністерства охорони здоров’я, під егідою якого в 1960-х тут надбудували третій поверх, щоб розширити наявні площі. 

І так було до 1997 року, відколи у приміщення знову переїхали працівники Феміди, спочатку трьох районних судів. Але після ліквідації районного поділу міста утворили Вінницький міський суд, який запрацював тут із 2012 року. Таким чином будівлі повернули історичне призначення .

Добудований третій поверх дещо спростив образ всієї споруди. Але вона все одно належить до яскравих зразків архітектури перехідного періоду від історизму до модерну.

І насамкінець — про історичну постать, яка працювала в будинку окружного суду. Це відомий державний і громадський діяч, юрист і письменник Дмитро Маркович. Він став одним з найпопулярніших політичних лідерів на Вінниччині. На його честь у Вінниці назвали вулицю.

 

Читайте також:

Пів століття тому вінницькі лялькарі першими здійснили постановку українською мовою

Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Любовь Мельничуу

    А зараз під час війни грандіозний ремонт першого поверху розпочали, за які кошти, дуже цікаво? Бідні люди останнє на фронт віддасть, і продукти, і кошти, а тут ремонти шикарні роблять. Одні лише мармурові сходи з кованими перлами пару назад в суді зробили за шалені кошти, і зараз ремонт розпочали за багато мільйонів. Їх війна не стосується  мабуть, в ним своє життя
  • Георгій

    Все краще суддям податківцям і їм подібним.
  • Григорий Пилипенко

    Мені особисто, подобається залізничний вокзал у Жмеринці, побудований в 1899—1904 рр. архітекторами Зиновієм Журавським і Валеріяном Риковим, поєднує мотиви модерну і неоренесансу (українського модерну). Один із найбільших і найкрасивіших в Україні.

keyboard_arrow_up