Німецьке кладовище і масове поховання. Що шукають дослідники в центрі Вінниці?

Німецьке кладовище і масове поховання. Що шукають дослідники в центрі Вінниці?
Фото з колекції Ігоря Ланового. Кладовище німецьких військових біля храму Воскресіння Господнього
  • У Вінниці розпочалися пошуково-ексгумаційні роботи німецького кладовища часів Другої світової війни, яке, за свідченням істориків, розташовувалось між теперішньою територією «Універмагу» та Свято-Воскресенським храмом.

  • Досліджуватимуть в тому числі й захоронення біля «Курсалю», які були випадково виявлені працівниками «Вінницяобленерго» в липні цього року.

Першочергово дослідники оглядатимуть ділянку, розташовану між територією «Універмагу» та Свято-Воскресенським храмом. За версією істориків, саме тут в період німецької окупації Вінниці розташовувалося кладовище німецьких військових. Оскільки більша частина території зараз під забудовою, дослідники з підприємства «Пам’ять і слава» спільно з міськими службами займаються локалізацією комунікаційних мереж, аби під час розкопок нічого не пошкодити.

Фото з колекції Ігоря Ланового

Фахівці «Центру історії Вінниці», показали карту нашого міста, яка датується 1943 роком.

Центр Вінниці, 1943 рік

Червоним прямокутником позначено ділянку поруч з православним кладовищем, який перестав існувати в 70-х роках минулого століття. Це і є орієнтовне німецьке кладовище у Вінниці. Поховання тут німецькі солдати почали робити з весни 1942 року до моменту визволення Вінниці в березні 1944 року. Якщо дослідникам вдасться знайти рештки вояків, то далі обов’язково буде їхнє перепоховання.

Відео дня

Що стосується православного кладовища коло храму, то поховання на ньому проводили до 1950 року. З територією біля кладовища пов'язані трагічні сторінки історії 1937-38рр., що дістали назву «Вінницької трагедії». У ті роки проводились тотальні репресії та розстріли мирного населення у Вінниці, що здійснювались НКВС. Смертельні вироки виконувались негайно і майже щодня, здебільшого в подвір'ї будинку НКВС, а поховання жертв відбувалось в трьох місцях: у парку ім. Леонтовича, біля православного цвинтаря та у фруктовому саду.

Ця трагедія замовчувалась протягом десятирічь. В Україні перші публікації про неї з'явились лише 1988 року. За результатами досліджень, загальна кількість репресованих за цей період у Вінниці та області сягає близько 20 тисяч осіб. Для вшанування пам'яті жертв терору біля церкви встановлено пам'ятник.

Невідоме поховання

 Червоним овалом на вищезгаданій карті позначено ділянку біля входу до клубу «Курсаль», на якій в липні цього року під час прокладання кабелю працівники «Вінницяобленерго» виявили поховання: розкопали рештки людських скелетів. Після несподіваної знахідки роботи припинили, а кістки та черепи зібрали.

Копали котлован — знайшли людські кістки

— Наявний археологічний матеріал не дозволяє зробити якихось навіть попередніх висновків, — говорить Олександр Федоришен.— Ми дуже вдячні і Народній спілці Німеччини, і організації «Пам’ять і Слава», які зголосилися в рамках планових робіт з пошуку і ексгумації німецького цвинтаря дослідити цю ділянку і пояснити походження поховання на межі з православним цвинтарем. Знахідка у котловані не схожа на індивідуальне поховання, як на цвинтарі. Це більше нагадує масове.

Журналісти сайту «20 хвилин» в вересні кілька разів відвідували місця досліджень поховань, проте активності там не спостерігали. Два місяці тому, коли знахідку лише розкопали, ми запитали працівників «Вінницяобленерго», що ж вони там побачили.

— Це не схоже на кладовище, скоріше братська могила, — ділився враженнями  електромонтажник Михайло. — На глибині кількох метрів грунт хаотично пересипаний черепами, кістками дітей та дорослих, залишками від кирзових чобіт. Тут не кілька людей покоїться, їх десятки, можливо й сотні.

Кістки та рештки черепів забрали на зберігання у міський Комбінат комунальних підприємств. 

 

Читайте також:

Копали під кабель, знайшли кістки. Біля нічного клубу «Курсаль» робітники розкопали поховання

В документах міськради старий цвинтар в Тяжилові не значиться. Людські останки не перепоховають?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up