Місце, де мала бути міська канцелярія: історики розповіли про минуле Європейської площі

Місце, де мала бути міська канцелярія: історики розповіли про минуле Європейської площі
  • Команда Музею Вінниці розповіли історію Європейської площі, що зараз видозмінюється. Кажуть, її історія розпочалась ще кількасот років тому.

Кількасот років тому сучасна Європейська площа була великою ділянкою за межами середмістя, куди планували перемістити міську канцелярію. А згодом, завдяки приватній ініціативі, облаштували сквер. Його облаштування відбувалося рівно 136 років тому – 22 листопада 1886 року. 

Детальніше про це розповідає у першій частині дослідження «До історії скверу в середмісті Вінниці» наукова співробітниця Музею Вінниці Вікторія Колесник. 

Використовували територію, як плац-парад

«Наприкінці існування Речі Посполитої на західній околиці Вінниці, званій містянами Заваллям, розпочато будівництво нового мурованого приміщення для міської канцелярії. Магістрат того часу розміщувався неподалік від Єрусалимки, потерпаючи від частих міських пожеж. Після анексії Поділля Російською імперією (1793 р.) будівництво було припинено. На плані Вінниці 1811 р. тут вже позначено місце, де «має бути повітовий суд», — йдеться у дослідженні. 

Відео дня

Як розповідають історики, завдяки призначенню під офіційні установи ця велика ділянка залишалася у міській власності та здебільшого уникла приватної забудови до початку ХХ ст., коли давнє Завалля вже стало центром міста. 

«Тривалий час ділянка використовувалась як плац-парад для огляду військ і врешті отримала офіційну назву – Олександрівська площа, ймовірно, на честь імператора Олександра ІІ. У 1886 р. на ній закладено невеличкий міський парк», — розповідають історики. 

Як читаємо далі, точна дата його створення зафіксована в одному з листів Станіслава Замойського, який прибув на Поділля із Королівства Польського. Він саме гостював у стрижавській резиденції художника Тадеуша Ґрохольського. Детально описуючи свої подільські враження Замойський 22 листопада занотував: «Сьогодні було засідання у вінницькому [Селянському] банку. Я супроводжував Тадзя. Обід у П’ятничанах. У Вінниці на мене справив враження парк, що закладається на плац-параді, – план справді дуже ладний, бо зроблений Тадзем – це майстер до всього. Ми там застали Ст[аніслава] Ґр[охольського], який керував висадкою дерев».

Місце прикрашала альтанка

«За задумом Тадеуша Ґрохольського, у парковій зоні 8 алей, прикрашених квітниками, розходилися від єдиного композиційного центру – круглого майданчика, обрамленого клумбою (іл. 1). Ймовірно, тоді ж у центрі встановлено гарну восьмигранну альтанку, оздоблену вишуканим різьбленням», — продовжують у дослідженні. 

Як йдеться у дописі Музею Вінниці, сквер у середмісті довгий час залишався єдиним місцем для прогулянок вінничан, тож не дивно, що його називали бульваром. Навіть в міських документах така назва використовувалась паралельно з вищезгаданою офіційною.  

 

Читайте також:

Європейська площа у Вінниці — простір (не) пам'яті? Історики розповіли про це місце

Слобода, заселена кріпаками. Історію заснування мікрорайону Тяжилів розповіли у «Музеї Вінниці»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up