Був парк і каскади ставків. Як нині виглядає палац Святополк-Четвертинських під Томашполем

Був парк і каскади ставків. Як нині виглядає палац Святополк-Четвертинських під Томашполем
  • Палац Четвертинських в Антополі побудували у кінці 18 столітті на замовлення Яна Четвертинського. Це один з небагатьох палаців у Вінницькій області, який так добре зберігся. Зараз тут розташовується психоневрологічний інтернат. 

За 120 кілометрів від Вінниці таїть свої історії маленьке село Антопіль. В ньому добре зберігся палац князів Четвертинських, з чудовим мармуровим фонтаном при вході.

Рід князів Святополк-Четвертинських походить з Волині, генеалогічні дерева вказують на те, що вони є нащадками славних Рюриковичів. Хоча більшість володінь Четвертинських знаходилися на Волині, однак одна гілка роду непогано облаштувалася на Поділлі. 

Відео дня

Що стосується Антополя, то все почалось з парку. Брацлавський каштелян, Антоній Ян Непомуцен Святополк-Четвертинський, що володів тутешніми землями, в 1780-х роках закладає тут чудовий парк. Заснований він був на основі лісового масиву, і досі в парку є велетні-ясени, яким по 300-400 років. Крім ясенів, цілі гаї утворюють сосни, дуби, в’язи та каштани. Ландшафт прикрашали каскади ставків з містками, мармурові сходи, лави та скульптури, — картина вимальовується райська.

У парку, на пагорбі Четвертинський будує, як власну резиденцію, класицистичний палац, завершення якого припадає на 1830 рік. Парадний фасад має галерею з іонічними колонами. Перед фасадом — мармуровий фонтан. Того ж року князь помирає, у поважному віці, 86 років. 

В кінці 19 століття палац викуповує Кароль Ярошинський (до речі, сімейна резиденція Ярошинських знаходиться неподалік у містечку Тиврів) — тодішній крупний підприємець, банкір та власник багатьох цукрових заводів.

 Ближче до кінця XIXст, Ярошинський добудовує палац, додавши до нього з боків два одноповерхових флігелі в неоренесансному стилі. Вже на початку XXст. до ансамблю додаються господарчі споруди: стайня, льодовик, гараж, голубник, склад, сторожка та брама. 

На сайті Україна інкогніта розповідають, що в палаці збереглись мармурові каміни та вишукана ліпнина. А ще є легенда, що з палацу і до сусідньої Марківки веде підземний хід.

В 1917 році будівля переходить державі. В радянські часи палац перетворили в будинок відпочинку, потім тут  розмістили будинок престарілих, а з 1986 року — психоневрологічний будинок-інтернат, що діє донині. До речі, за установою закріплено 66 га с/г земель, є свій власний млин, крупорушка, пекарня. 

Можна сказати, що цьому палацу пощастило, на відміну від багатьох інших палаців, садиб, які перебувають в напівзруйнованому чи зруйнованому стані.

Стан будівлі хороший, оскільки проводяться ремонти і за пам’яткою доглядають. Довкола розкинувся чудовий доглянутий парк. Палац для відвідувачів, на жаль, закритий, оскільки в ньому знаходиться медична установа, однак оглянути парк і палац зовні можна в будь-який час. 

 

Читайте також:

У палаці Чарномського був ліфт. Розповідаємо про нашу копію американського Білого Дому

Немирівський палац княгині Щербатової: історія від маєтку до санаторію з пророцтвом, що здійснилося

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (56)
  • Олег Скуфінський

    А хто побудував палац? І кому належав? Чи це були украінці?
  • Tetiana Kravchuk

    А якій це район Вінницької області?
  • Петр Тризна

    Скільки рабів працювало щоб розбудувати і пітримувати таку красу?
  • Наталія Сличук

    Не знаю де це, та вже хочу там побувати.

    Наталія Сличук reply Наталія Сличук

    Люба Мошняга. Щиро дякую за підказку. За років три до війни дуже хотіла за кордон. А зараз для себе відкриваю все нові та цікаві місця. Дякую .

    Люба Мошняга reply Наталія Сличук

    Наталія Сличук Це Томашпільський район

keyboard_arrow_up