У палаці Чарномського був ліфт. Розповідаємо про нашу копію американського Білого Дому

У палаці Чарномського був ліфт. Розповідаємо про нашу копію американського Білого Дому
  • Палац Чарномського знаходиться у Піщанському районі Вінницької області. Відомий тим, що дуже схожий на Білий дім у Вашингтоні. 
  • Коли і ким був створений, що у палаці знаходиться зараз — читайте далі.

Село Чорномин розташоване у Тульчинському районі Вінницької області. Традиційно, туристів тут не буває, хоча місцина напрочуд цікава. Головною окрасою села є розкішний палац підлеглого Софії Потоцької, поміщика Чарномського. Дуже схожий на Білий дім у Вашингтоні.

Колись це село називалося Розбійна —  через розбійників, які часто промишляли тут, на торговому шляху, — пишуть на сайті Україна Інкогніта. Наприкінці 18 століття власником села став поміщик Миколай Чарномський, колишній керуючий справами Софії Потоцької. 

Відео дня

За переказами, чоловік мав близькі стосунки з графинею, зловживав її довірою, привласнивши якусь шалену суму, якої йому не вистачало на купівлю Розбійної. Через це Софія звільнила його. Миколай не довго горював: у 1820 році одружився з багатою спадкоємицею Кларою Ярошинською і купив село та перейменував на свою честь в Чарномин (потім назва трансформувалась в Чорномин), а потім побудував і палац.

Миколай Чарномський місцем під палац вибрав найвищий в околиці заліснений п'ятачок. З одного боку він спускався до села, з іншого переходив у плоскогір'я. Довгий прямокутний у плані будинок був повернутий головним фасадом на південь. Двоповерховий палац із білої цегли у 1810-1820 роках зводився під керівництвом Франческо Боффо — головного архітектора Одеси.

Головним тогочасним стилем у світі був класицизм — мода на «античність». Тому й не дивно, що палац Чарномського був зведений в цьому ж стилі. На пагорбі, над долиною Савранки, постала красива резиденція, яку нині порівнюють із палацом самого американського президента.

Головний фасад палацу прикрашає колонада з шести колон і портик з трикутним фронтоном, на звороті розташована напівкругла колонада, як у Білому Домі  у Вашингтоні.

У палаці було 40 приміщень, висота стель у центральному залі сягає 15 метрів, у будівлі працював ліфт. Наприкінці 19 століття до палацу прибудували флігель, приєднавши його галереєю. Дехто каже, що колись вона була скляною — нині звичайна, цегляна.

Із вагомих подій в історії палацу варто відмітити приїзд сюди польського письменника Ярослава Івашкевича, уродженця Кальника. Він згадував у своїх нотатках про чудовий каретний сарай, який справив на нього найбільше враження. В ньому знаходилось безліч екіпажів: карети, американські коляски, колимаги і чудові брички — справжній каретний музей. На жаль, він не зберігся до наших днів. 

З приходом більшовицької влади постало питання — валити чи не валити палац. Пощастило. Не розвалили. Під час революції 1917 року палац був розграбований, у його приміщеннях розмістили прихисток для безпритульних. Потім в палаці зробили школу, для чого перепланували внутрішні приміщення, зруйнувавши весь декор.

До слова, крім палацу, залишились рештки усипальні Чарномських — колишніх власників села. Це великий цегляний підземний гробівець, над яким, на чотирьох колонах, стоїть дах з півсферою зверху. Усипальня розграбована, напівзруйнована, в чагарниках.

Колись навколо палацу був і розкішний парк, з багатьма екзотичними рослинами. Нині від парку залишилось небагато, але старезні дуби на шкільному подвір’ї все ще нагадують про минулу розкіш.

 

Читайте також:

Немирівський палац княгині Щербатової: історія від маєтку до санаторію з пророцтвом, що здійснилося

Загадковий палац графа Ксідо. В Хмільнику стоїть незвичайний замок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Nadiya Marushchenko

    Завжди сумую як бачу неприбрані та запущені пам’ятки …
  • Катерина Баркалова

    Авторка хіба не знає, що Піщанського району на Вінниччині вже немає?

    Светлана Совинская reply Катерина Баркалова

    Светлана Король зате у них завжди ПЕРЕВІРЕНА ІНФОРМАЦІЯ!

    Катерина Баркалова reply Катерина Баркалова

    Светлана Король ніхто не забороняє пам'ятати. Але коректність інформації - одне з головних правил журналістики

    Светлана Король reply Катерина Баркалова

    Kateryna Barkalova то що з місця зрушили всі постройки?Як стояли ,так і стоять...Ми пам'ятаємо всі райцентри...через покоління забудуть...
  • Генадій Токарь

    Село називається Чорномин
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up