Як Вінниця стала столицею джазу: «У 96-му всі музиканти грали безкоштовно»

Як Вінниця стала столицею джазу: «У 96-му всі музиканти грали безкоштовно»
  • Про те, як розпочиналась велика джазова історія Вінниці, про перші 100 доларів від спонсора, рояль «Yamaha», світових легенд, що грали у місті, і за що фестиваль увійшов у Книгу рекордів України.
  • Ексклюзивно для «20 хвилин» у день відкриття ювілейного 25-го міжнародного фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST-2021, який з 1 по 3 жовтня пройде у Вінниці, розказала продюсерка фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель.

Коли настає осінь, у Вінниці всі знають — все буде джаз! Під цим незмінним девізом уже 25 років на джазовий фестиваль у Вінницю з'їжджаються кращі джазмени України і світу, дипломатична верхівка іноземних посольств і європейських культурних інституцій і всі шанувальники жанру.

VINNYTSIA JAZZFEST — один з головних музичних брендів міста та найстарший постійно діючий джазовий фестиваль незалежної України.

За 25 рік фестивалю джаз у Вінниці відіграли світові зірки з неймовірної кількості країн. Організатори навіть жартують: «Глобус уже малий! Простіше назвати, з яких країн до нас не приїжджали».

Відео дня

«У 90-х існували не завдяки, а всупереч»

— Вінницький фестиваль був найпершим джазовим фестивалем, створеним у незалежній Україні. Більше того — протягом наступних п’яти років залишався таким єдиним у країні! Лише потім з’явився одеський, а за ним і інші. Вінницький джазовий фестиваль, який вже 25 років відбувається не у місті-мільйоннику, показав приклад усім іншим обласним центрам, що фестиваль можна робити на локальному рівні і він має свою публіку.

Будучи «піонерами» джазового фестивального руху, перший час ми існували не завдяки, а всупереч. На той момент все, що було у часи Радянського Союзу, вже не існувало. Хоча стереотип: «Сегодня ты играешь джаз, а завтра — родину продашь», — залишався. Ситуація на джазовому ринку була складною. Розпад радянської гастрольної системи, втрата зв'язків з людьми, які працювали до 1991 року в концертних організаціях Союзу, незнання іноземних мов для спілкування із закордонними виконавцями, відсутність системи менеджменту в мистецтві і, найголовніше — відсутність грошей для створення серйозних культурних проектів жодним чином не сприяли виникненню міжнародного фестивалю. Джазових клубів не було, на постійній основі нічого не відбувалося. Втім, починали з’являтися перші джазові колективи, були перші спроби робити джазові концерти у Києві, час від часу проходили концерти у Львові. Але то були поодинокі винятки, а не правило. Цю ситуацію ми з друзями-однодумцями, закоханими у джаз: режисером Павлом Третьяковим, піаністом Юрієм Шепетою, контрабасистом Максимом Гладецьким та киянином Олексієм Коганом вирішили почати змінювати у Вінниці.

На той час я працювала заступником директора з творчих питань Вінницької обласної філармонії, яка і стала нашим першим концертним майданчиком. Наш перший фестиваль вийшов спонтанним, цікавим і яскравим. Льоша Коган нам дуже допоміг, умовивши всіх музикантів виступити безкоштовно, адже ні про яке спонсорство не могло бути й мови. Філармонія за два дні зібрала 75 людей, а Вінниця стала першим містом, яке наважилося провести джазовий фестиваль. А пізніше, коли ми з легкої руки Петра Козакевича, тодішнього директора Польського інституту в Києві, провели фестиваль не у травні, а у вересні, знову стали законодавцями моди — проводити фестиваль восени. За нами потягнулися й інші фестивалі. І тепер у музичному світі говорять «Джазова осінь України». Але саме наш вінницький фестиваль завжди відкриває цю джазову осінь.

«Перші 100 доларів дав бізнесмен-джазоман»

— У різний час фестиваль по-різному підтримувався. У перші чотири роки з цим були величезні труднощі, адже джаз та сам фестиваль ще не були настільки популярними. Але є ряд імен, які разом із нами стали «першопрохідцями». Найпершим нашим меценатом став Сергій Баранов — вінницький бізнесмен, у якого був власний магазин, і який просто настільки любив джаз, що дав перші 100 доларів фестивалю, щоб перекрити побутові витрати.

Потужну підтримку і перше свіже дихання фестиваль отримав завдяки фірмі «Струм», директор якої Олег Бланар настільки хотів, щоб джаз звучав у місті, що повністю профінансував п’ятий, шостий і сьомий фестивалі, які тоді ми так і назвали «Струм-Джаз». Саме після цього Вінницький джазовий фестиваль вийшов на зовсім інший рівень і ми вже могли звертатися до різних фірм, які із задоволенням почали підтримувати джазові концерти. Але для цього нам довелося ввести багато маркетингових фішок, щоб правильно позиціонувати спонсорів. Адже до указу Президента України у 1998 році про безкоштовне висвітлення імен меценатів у пресі було дуже важко взагалі говорити про рекламу та популяризацію імен людей, які підтримували джазовий рух.

А коли у 1999 році в Україні з'явилися культурні інституції іноземних держав, які почали підтримувати виконавців зі своїх країн, ми змогли виграти перші гранти й почати привозити іноземних джазових зірок. Найпершою культурною інституцією, з якою ми почали співпрацювати, став Польський інститут у Києві. Я дуже вдячна директору інституту Петру Козакевичу за його протекцію нашого фестивалю перед амбасадами інших західних країн. Саме він познайомив нас з усіма дипломатичними тонкощами ведення переговорів і написанням грантів.

Ми вже більше 18 років на постійній основі співпрацюємо з Гете Інститутом в Україні та Посольством США в Україні. Щороку завдяки підтримці Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці проводимо унікальний проект POLISH JAZZ NIGHT. Багато років також нас підтримували Австрійський культурний форум, фонд Про-Гельвеція (Швейцарія), Державна музична рада Німеччини, Французький, Чеський та Італійський культурні центри, Баварський дім в Одесі, Посольства Німеччини, Австрії, Литви, Фінляндії, Норвегії, Швеції, Міністерство культури Бразилії, Іспанський фонд «Спедідам» та багато інших.

Довгі роки ексклюзивним партнером нашого фестивалю була всесвітньовідома фірма «Yamaha». Вони тоді вперше виходили на ринок в Україні і ми знайшли точки дотику: вони привозили музикантів, які були їхнім обличчям. Також спеціально на фестиваль компанія привозила свій найкращий інструмент — у нас завжди був концертний рояль «Yamaha».

«За 11 годин 40 хвилин прямої трансляції увійшли до Книги Рекордів України»

— Величезний крок уперед був зроблений у 2007 році, коли фестиваль підтримала Вінницька обласна державна телерадіокомпанія. Директором тоді саме прийшла Любов Коваленко, і вперше не тільки в Україні, а й — у світі! — джазовий фестиваль вийшов у прямому радіо- і телевізійному ефірі. А згодом завдяки найдовшій прямоефірній трансляції культурологічного проекту — 11 годин 40 хвилин! — наш фестиваль і ВОДТРК «Вінтера» увійшли до Книги Рекордів України.

Будучи найстарішим джазовим фестивалем України, VINNYTSIA JAZZFEST багато що зробив уперше. Ми стали першим фестивалем концертних програм, відмовившись від традиційної форми збірних концертів та джем-сейшнів.

Ще на самому початку ми перші зробили проект «Наші діти грають джаз» і вивели дітей на джазовий фестиваль, а у 2011 році першими провели Всеукраїнський конкурс молодих джазових виконавців, давши поштовх цьому руху. Саме на VINNYTSIA JAZZFEST вперше в Україні був показаний симфо-джаз та джазова музика Голлівуду. Завдяки підтримці Генерального консульства Республіки Польщі у Вінниці ми першими в Україні представили велику колекцію і традиції джазового плакату. 13 років тому, у 2008 році, завдяки джазовому фестивалю та підтримці Володимира Гройсмана у Вінниці був створений муніципальний джазовий оркестр «ВінБенд».  У 2018 році вперше в історії України на джазовому фестивалі був представлений мюзикл, подарувавши подвійну насолоду глядачам — джаз і театр.

Вже чотири роки у концерт-холі «Моnt Blanc» ми проводимо новаторський коворкінг-проєкт «Джазові сніданки», де всі бажаючі під час майстер-класів і невимушеного спілкування за філіжанкою кави можуть дізнатися секрети успіху зірок світового джазу. А одна з найбільших наших гордостей — якісні відеозаписи. Цього точно ні у кого немає! Принаймні, ми ніде не зустрічали ті професійні записи, які є у нас, у тому числі українського джазового продукту. Так що завдяки VINNYTSIA JAZZFEST якісний відеоархів українського джазу перебуває саме у Вінниці.

«Вінниця знову почує кращих із кращих»

— У всіх закордонних зірок, які приїжджають у Вінницю і чують цю цифру — 25 років проведення — реакція одна: захват!  Ми завжди дуже прискіпливо й ретельно підходимо до складення програми фестивалю, тому всі артисти, які виступали на VINNYTSIA JAZZFEST — це дійсно зірки, які залишили або зараз вносять свій неоціненний вклад у джазову музику. У нас грала ціла плеяда американських світових легенд: Сайрус Честнат, Ел Фостер, Джессі Джонс, Шерон Кларк, Ліза Генрі, Джо Сесс, Деніз Перьє, Луіз Сімас. Незабутнім був концерт знаменитого оркестру Олега Лундстрема та людини-легенди Георгія Гараняна. Вінниця бачила величезну кількість шикарних литовських музикантів, зокрема, розкішний Біг-бенд «Старого підвалу» і культового барабанщика Володимира Тарасова.

У нас неодноразово грав перша джазова валторна світу Аркадій Шилклопер, кращий джазовий контрабасист Австрії Георг Брейншмідт, надзвичайний скрипаль Руді Бергер (Австрія), культовий джазовий мультиінструменталіст Давид Голощокін, зірка європейського джазового авангарду, видатний французький кларнетист Луї Склавіс, віртуозний норвезький піаніст Ян Гуннар Хофф, колоритний бразильський гітарист Фабіано Чагаза, суперзірка Південної Бразилії, акордеоніст Ренато Боргетті, італійський квартет Даріо Пінеллі, Тріо Анджея Ягодзинського з Польщі, «посол польського джазу» Артур Дуткевич, володар десятків найпрестижніших премій та звань Кшесімір Дембскі , квартет «Soweto Entsha Vocal» з Південно-Африканської республіки, запальні французи «Batunga & The Subprimes», надзвичайний квартет Шенгетаї (Зімбабве—Франція), прекрасний Федеральний молодіжний джазовий оркестр Німеччини Bujazzo — список можна продовжувати нескінченно!

Та крім знайомства зі світовими зірками, ми щороку обов’язково відкриваємо широкій аудиторії найкращі українські імена. На VINNYTSIA JAZZFEST відбулась ексклюзивна прем’єра програми «Джаз та класика» геніального Мирослава Скорика. З незабутніми сольними програмами виступали Ігор Закус, яскравий «FREEDOM JAZZ», чуттєвий етно-джаз проект KoloYolo, вокальний бенд ManSound, секстет «JazzEX» та багато-багато інших.

Завдяки підтримці Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму та усіх інших партнерів програма і склад зіркових учасників ювілейного фестивалю будуть надзвичайно потужні!  На відкритті 1 жовтня у театрі Садовського феєричний бродвейський мюзикл «Сімейка Аддамсів» представлять литовські постановники і Національна оперета України. А 2 і 3 жовтня усі разом ми знову увійдемо в історію! Концерти пройдуть у терміналі  аеропорту «Вінниця», який стане першим міжнародним аеропортом в Україні, на території якого пройде міжнародний джазовий фестиваль. Там, де була зала очікування, з’явиться сцена і глядацька зала з розкішним панорамним видом на злітну смугу. А при вході всіх глядачів-пасажирів чекатиме атмосферна реєстрація на концертні рейси, «Джазове Duty Free» з раритетними дисками, платівками і сувенірами, багато креативних арт-просторів і зона відпочинку, де за запашною кавою, джазовими напоями і смаколиками всі зможуть поділитися враженнями від концертів. Ексклюзивними концертами 2 і 3 жовтня всіх вражатимуть кращі джазові музиканти України, Ізраїлю, Польщі, Нігерії, Анголи, Гани і США: Тріо Олексія Петухова, Лаура Марті і культовий JAZZ in KYIV BAND на чолі з Олексієм Коганом, зірки нової хвилі польського джазу Дарек Рубіновським і O.N.E. Quintet, майстри етноджазу Shockolad & Dana Vynnytska, запальний OLD FASHIONED BAND, Тріо Андрія Арнаутова і жива легенда — єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рей Браун-молодший. Кожний концерт не буде схожим на попередній!

З особливим трепетом ми чекаємо проєкт «Телепортація» першого Всеукраїнського молодіжного сесійного джазового бенду, що був створений у рамках проєкту «Джазова Не Школа» програми NORD Українського культурного фонду.

У холі Вінницької міської ради та у аеропорту триватимуть фотовиставки раритетних світлин «Джазова Україна» і «Джазові емоції Вінниці».  А особливо важливою подією фестивалю стане презентація першої «Ретроспективи українського джазу». У короткометражних фільмах та виданні, що вийде українською та англійською мовами, буде відтворено хронологію становлення джазової музики в Україні за всі 30 років незалежності України. Чекаємо всіх 1-3 жовтня на незабутньому срібному ювілеї VINNYTSIA JAZZFEST!

Квитки на концерти фестивалю можна придбати на офіційному сайті jazz.vn.ua, у всіх касах міста та у інформаційному центрі, що з 14.00 до 19.00 працює у центрі Вінниці по вулиці Театральна, 15 (оф. 102).

Організатори звертають увагу: всім глядачам неодмінно потрібно ознайомитися з правилами, передбаченими для «жовтої» карантинної зони, дотримання яких буде обов'язковим на усіх подіях фестивалю. 

VINNYTSIA JAZZFEST—2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму, Генерального консульства республіки Польща у Вінниці, Вінницької міської ради, Вінницької облдержадміністрації та за особистого сприяння Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

Читайте також:

Красу Ісландії і Аляски на VINNYTSIA JAZZFEST представить Тріо Олексія Петухова

З любов’ю із Польщі! Вінницю чекає яскрава POLISH JAZZ NIGHT

«Ми відкриємо портал часу!» Чим здивує VINNYTSIA JAZZFEST—2021, що вперше пройде у аеропорту?

ТОП—12 найяскравіших джазових артистів, які виступали у Вінниці за останні десять років

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up