З любов’ю із Польщі! Вінницю чекає яскрава POLISH JAZZ NIGHT

З любов’ю із Польщі! Вінницю чекає яскрава POLISH JAZZ NIGHT
  • Під час унікального проекту 2 жовтня у Вінниці виступлять знамениті польські джазові зірки: сучасні експериментатори — саксофоніст Дарек Рубіновський і жіночий O.N.E. Quintet.
  • Готуйтесь насолоджуватись потужним саундом зі сталевим характером, як у Джона Колтрейна!
  • І сучасним джазом, натхненним етно-музикою і хіп-хопом!

Концерт Дарека Рубіновського і O.N.E. Quintet пройде у суботу, 2 жовтня, о 20.00 у Вінницькому аеропорту у рамках щорічної POLISH JAZZ NIGHT на ювілейному XXV міжнародному джазовому фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2021.

— POLISH JAZZ NIGHT — незабутня музична подія, що вже стала невід’ємною частиною нашого фестивалю, — розповідає продюсерка VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. — Цей проект за підтримки Генерального консульства республіки Польща у Вінниці був започаткований до 100-річчя незалежності Польщі — якраз у той час, коли у Вінницю на посаду генерального консула повернувся Дамян Цярціньскі. Відтоді щороку у Вінниці на POLISH JAZZ NIGHT з ексклюзивними програмами виступають найкращі музиканти Польщі.

Сталевий саунд, як у Джона Колтрейна

Спеціальним гостем не лише POLISH JAZZ NIGHT у суботу, а й першого недільного концерту, стане віртуозний польський саксофоніст Дарек Рубіновський.

Відео дня

— Будучи музикантом, який не боїться викликів, Дарек Рубіновський пише і грає музику з надзвичайно потужним саундом зі сталевим характером, як у Джона Колтрейна. Його енергійний, чуттєвий, іноді шалений стиль,  дійсно вражає! — розповідає Ірина Френкель. — Дарек Рубіновський є учасником Szymon Klima Quintet і співзасновником групи SKICKI SKIUK, з якою записав свій перший альбом «ChraRuMiMia» у студії Лешека Можджера. Зараз із власним квартетом він працює над дебютним альбомом «Believe Yourself», композиції із якого неодмінно виконає у Вінниці.

Свіжий бриз жіночої енергії 

Красу сучасного джазу, натхненного етно-музикою і хіп-хопом, на суботньому концерті представлять красуні O.N.E. Quintet.

Історія та стрімкий злет цього неординарного жіночого колективу розпочався у 2015 році.

Сьогодні O.N.E. Quintet мають шалений гастрольний графік і грають на найпрестижніших фестивалях Європи і світу. Зокрема, вразили всіх у фіналі фестивалю «Industriada» під час гігантського мультимедійного шоу Kobiety Grają Industrię на історичній шахті в Рибнику, стали одними з найяскравіших учасниць святкування сотої річниці набуття політичних прав польськими жінками, отримали відзнаку на жіночому джазовому фестивалі у Гдині і спеціальну нагороду на Krokus Jazz Festival у Єленя-Гурі, а торік стали фіналістками міжнародного конкурсу B-Jazz International Contest 2020, що проводиться у рамках знаменитого Leuven Jazz Festival у Бельгії.

Кожна з учасниць к O.N.E. Quintet — неймовірна особистість з чималими досягненнями.

Скрипалька Домініка Русиновська є півфіналісткою міжнародного джазового конкурсу Conad у Болоньї (разом з квартетом DRAG) та посіла третє місце на джазовому фестивалі Novum. У 2016 році вона стала першою жінкою-полькою, яка вийшла у фінал Міжнародного конкурсу імені Збігнєва Зайферта, де також отримала приз глядацьких симпатій.

Піаністка і композиторка Пауліна Атманська є володаркою третьої премії Міжнародного конкурсу B-Jazz у Бельгії (2016), першої премії на джазовому фестивалі Getxo (2015), другої премії Міжнародного конкурсу джазових композицій (2016) та Спеціальної премії Польської джазової асоціації (2019).

Контрабасистка Каміла Драбек — переможниця конкурсу джазових фонографічних дебютів 2019 року. Її творчість включає альбом «Музика Найвна»(Naïve Music), що записаний разом із власною групою Tercet Kamili Drabek (Тріо Каміли Драбек). Альбом був номінований на премію Fryderyk 2020 у категорії «Найкращий дебют».

Барабанщиця Патриція Вибранчик закінчує останні роки навчання на джазовому факультеті Державного музичного училища імені Фридерика Шопена у класі Кшиштофа Градзюка.

З історії польського джазу

— Польський джаз давно посів особливе місце у світовій музиці. Традиція польського джазу має довгу історію, але найбільш динамічного розвитку цей музичний стиль набув перед Другою світовою війною, коли оркестри, які грали у найбільших польських містах — Варшаві, Кракові та Познані, виконували джазові твори Джорджа Гершвіна, Річарда Роджерса та Лоренца Харта, — діляться історією у Генеральному консульстві республіки Польща у Вінниці.

Після війни у музичному просторі Польщі лунав так званий джаз «періоду катакомб», музика, яка придушувалась комуністичною владою та виконувалась у конспірації, приховано та цілком таємно.

Сучасний джазовий рух у Польщі почався вже після 1955 року, у період політичної «відлиги», коли послабився контроль влади і почали організовуватись перші джазові фестивалі у Сопоті, завдяки яким польський джаз вийшов на світовий рівень.

З кожним роком у Польщі організовується все більше музичних джазових фестивалів у різних куточках країни, з’являються нові техніки та манери виконання.

— Польські джазові виконавці неодноразово ставали хедлайнерами VINNYTSIA JAZZFEST, виконуючи найкращі музичні композиції у стилі польського джазу. Зокрема, на вінницькій сцені виступали Куба Станкевич, Квінтет Збігнева Намисловського, Квінтет Міхала Мартинюка, всесвітньовідомий джазовий скрипаль Адам Балдих, саксофоніст Міхал Кобоєк і вокальний ансамбль «Voxcellence» з програмою «Монюшко по-джазовому», культовий композитор та скрипаль, володар десятків найпрестижніших премій та звань Кшесімір Дембскі, «сучасний скарб» польського джазу  Oleś Brothers — брати-джазмени Марцін та Бартломей Олесь, «посол польського джазу» у світі, один із найкращих джазових піаністів і композиторів Польщі, музикант-легенда Артур Дуткевич з програмою «ІмпроМАЗУРКИ», — ділиться директор фестивалю, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. — Суботній концерт цьогорічних героїв POLISH JAZZ NIGHT — молодих, але вже добре знаних у світі джазменів: саксофоніста Дарека Рубіновського і O.N.E. Quintet — подарує усім нову порцію незабутніх вражень.

Придбати «чартери» до Вінницького аеропорту і квитки на концерти можна на офіційному сайті jazz.vn.ua, у всіх касах міста та у інформаційному центрі, що з 14.00 до 19.00 працює у центрі Вінниці по вулиці Театральна, 15 (оф. 102).

Організатори звертають увагу: всім глядачам неодмінно потрібно ознайомитися з правилами, передбаченими для «жовтої» карантинної зони, дотримання яких буде обов'язковим на усіх подіях фестивалю. 

VINNYTSIA JAZZFEST—2021 проходить за підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму, Генерального консульства республіки Польща у Вінниці, Вінницької міської ради, Вінницької облдержадміністрації та за особистого сприяння Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

Читайте також:

Красу Ісландії і Аляски на VINNYTSIA JAZZFEST представить Тріо Олексія Петухова

«Ми відкриємо портал часу!» Чим здивує VINNYTSIA JAZZFEST—2021, що вперше пройде у аеропорту?

ТОП-12 найяскравіших джазових артистів, які виступали у Вінниці за останні десять років

Ювілейний джазовий фестиваль у міжнародному аеропорту: як дивуватиме Vinnytsia JazzFest—2021

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up