Вона не вміла співати, але скорила Карнегі-Хол! Театр Садовського здивує прем’єрою про скандальну Флоренс Дженкінс

Вона не вміла співати, але скорила Карнегі-Хол! Театр Садовського здивує прем’єрою про скандальну Флоренс Дженкінс
  • У понеділок та вівторок, 27 й 28 березня, о 18.00 у Вінницькому академічному театрі імені Миколи Садовського не пропустіть прем’єру нової музичної комедії Тараса Мазура «Неперевершена».
  • В основі постановки — реальна історія скандально відомої американської співачки Флоренс Фостер Дженкінс, яка, не маючи ні слуху, ні голосу, здобула шалену славу.

— Час наближає нас до Перемоги та Дня театру! Всім театралам 27 та 28 березня презентуємо родзинку: прем’єру eccentric comedy за п'єсою Пітера Квілтера «Неперевершена», — запрошують всіх вінничан та гостей міста на неординарну прем’єру садовці. — Поговоримо про силу мистецтва, яке здатне не лише творити дива, але й навдивовижу впливати на людей. А ще заворожувати й полонити, розкриваючи в кожному дар благодушшя, світла, щиросердя та краси.

Яскраву виставу про життя неординарної американської співачки Флоренс Фостер Дженкінс — однієї з найперших представниць «аутсайдерської» музики, що стала відомою завдяки повній відсутності музичного слуху, почуття ритму та вокального таланту, за всесвітньовідомою п'єсою Пітера Квілтера поставив режисер-постановник Тарас Мазур.

Режисер-постановник Тарас Мазур

Актори співатимуть й гратимуть на різних музичних інструментах

П’єсу Пітера Квілтера перекладено 15 мовами, а її постановку здійснено у 22 країнах світу!

Відео дня

— Українською мовою переклад здійснив знаний фахівець, поет, перекладач, дипломат Сергій Борщевський, який обіцяв завітати до нас на прем’єру із Києва, — зазначають садовці.

Виконавиця головної ролі Ольга Буга

У головних ролях нової вистави побачимо: прекрасну Ольгу Бугу (грає Флоренс Фостер Дженкінс), Сергія Мазура, Сергія Пакулаєва, Богдана Костюка (у різних складах грають бойфренда співачки Сейнт Клера), заслужену артистку України Наталю Шолом (грає приятельку співачки Дороті), Світлану Басовську (грає поціновувачку музики, місіс Веріндер-Гедж), Романа Хегай-Семенова та Євгена Карнауха (грають піаніста Косме Макмуна), заслужену артистку України Олену Пархоменко та Олену Шамрай (грають кухарку й покоївку Марію), Олексія Головача (грає Тінь).

— У виставі актори співатимуть й гратимуть на різних музичних інструментах! — інтригують у театрі ім. Садовського.

В очікуванні яскравих вражень від прем’єри, розповідаємо найцікавіші факти з життя неординарної Флоренс Фостер Дженкінс, яка увійшла в історію, як культова особистість кінця ХІХ — початку ХХ століття.

Співочу кар’єру розпочала за гроші спадку

Флоренс Фостер Дженкінс народилася у 1868 році у містечку Вілкс-Барре у штаті Пенсільванія. З 8 років навчалася грі на фортепіано, а у 17 заявила про своє бажання виїхати в Європу вивчати музику. Батько, багатий промисловець, відмовився оплачувати її проєкт, тому вона втекла у Філадельфію з лікарем Френком Торнтоном Дженкінсом, який пізніше став її чоловіком.

На життя вона заробляла, даючи приватні уроки музики. Шлюб із Френком виявився нещасливим, тож у 1902 році Флоренс із ним розлучилася. А після смерті батька у 1909 році успадкувала таку значну суму, яка дозволила їй зайнятися своєю співочою кар'єрою, про яку вона так довго мріяла і до ідеї якої несхвально ставилися її батьки і колишній чоловік.

Ще раз нагадаємо: співати Флоренс зовсім не вміла, ніяких здібностей до співу у неї не було. Та попри все вона вважала себе неперевершеною вокалісткою.

Тож завзято брала уроки у якоїсь дуже знаменитої оперної зірки, ім'я якої, крім, звичайно, самої Флоренс, знав (але так і не видав) тільки її незмінний керівник Сен Клер Бейфілд.

Активно поринувши у музичне життя Філадельфії та Нью-Йорка, Флоренс заснувала щось на зразок товариства любителів класичної музики — «Клуб Верді».

У 1912 році на власні кошти організувала свій перший сольний концерт. Далі вона стала виступати на сценах Ньюпорта, Вашингтона, Бостона і Саратоги-Спрінгс. Поступово, рік за роком, старання мадам Дженкінс увінчалися успіхом: вона стала місцевою знаменитістю у Нью-Йорку, і один раз на рік давала закритий концерт у готелі Рітц-Карлтон, на який запрошувалися тільки обрані: друзі, шанувальники, критики та колеги по цеху. У залу набивалося до 800 осіб.

«Вона кудкудакала й волала»

Голос Флоренс був унікальним у тому сенсі, що ніхто до неї не наважувався так співати для широкої публіки (та ще й професійно).

«Вона кудкудакала й волала, сурмила й вібрувала», — писав критик Даніель Діксон у грудні 1957 року, згадуючи мадам Дженкінс.

А її постійний акомпаніатор Косме Макмун із труднощами міг придушити сміх під час її концертів.

«Коли приходив час співати, вона забувала про все. Ніщо не могло її зупинити. Вона думала, що вона велика артистка», — розповідав він.

Втім, сміх публіки, що доноситься із зали, сама Флоренс розцінювала виключно як прояв професійної заздрості.

Її репертуар складався із популярних сценічних арій Моцарта, Верді, Штрауса, пісень Брамса, а також написаних нею самою й піаністом Макмуном.

Часто мадам Дженкінс одягала для виступів «шикарні» сценічні костюми, які вона придумувала сама. Найвідомішим її образом був «Ангел натхнення» — шовкова сукня із блискітками й картонними крилами за спиною.

У 1937 році звукозаписна студія Meloton Recording запропонувала Флоренс записати грамплатівку. До цієї студійної роботи мадам Дженкінс підійшла традиційно оригінально. Всі репетиції й настроювання апаратури відкинула. Просто прийшла й заспівала — всі доріжки диску були записані з першого разу. Після прослуховування записів вона назвала їх «чудовими» і зажадала, щоб грамплатівки були надруковані саме з них.

У 1943 році таксі, у якому їхала Флоренс, потрапило в аварію. Співачка залишилася цілою та непошкодженою й раптом навіть виявила, що після пережитого потрясіння тепер може взяти найвищу ноту фа, чого раніше не могла. І замість того, щоб подати до суду на таксиста, вона послала йому на подяку коробку дорогих сигар.

Тріумф у Карнегі-Хол і смерть через глузування

Довгий час шанувальники мадам Дженкінс просили її виступити на найпрестижнішій сцені Нью-Йорка — у Карнегі-Хол, але вона з невідомих причин відмовлялася.

Однак 25 жовтня 1944 року 76-річна Флоренс нарешті дає там концерт. Ажіотаж був таким, що всі квитки були розпродані за кілька тижнів до концерту, і ціна на них досягала 20 доларів (чималі гроші на той час!).

Через місяць після свого тріумфу, 26 листопада 1944 року, Флоренс Фостер Дженкінс не стало. Ходили чутки, що вона померла, не перенісши численні глузливі відгуки критиків на виступ у Карнегі-Хол.

«Вони такі нечеми, такі нечеми!» — журилася Флоренс. Однак все говорить про те, що вона померла щасливою людиною.

За мотивами життя Флоренс було поставлено кілька п'єс, зокрема, на Бродвеї та у Лондоні. А у 2016 році вийшов фільм «Фостер Дженкінс», головну роль у якому блискуче виконала оскароносна Меріл Стріп.

Побачити вражаючу історію життя Флоренс Фостер Дженкінс у Вінниці приходьте на прем’єрі вистави «Неперевершена» 27 та 28 березня о 18.00 у театрі ім. Садовського.

Квитки на виставу можна придбати на сайті teatr.vn.ua та у касі театру.

Читайте також:

Талановиті діти Вінниччини можуть виграти стипендію від гурту «ТІК». Прийом заявок до 31 березня

«Очікували отримати крутий результат». Шоумен Олександр Теренчук про концерт «Репетиція Перемоги»

Історії, які треба знати українцям. Добірка з п'яти книг про війну в Україні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up