Вінницькому ансамблю «Радість» у Швейцарії аплодували стоячи

Вінницькому  ансамблю «Радість» у Швейцарії аплодували стоячи
  • Щойно ансамбль танцю «Радість» Вінницького палацу дітей та юнацтва повернувся із Швейцарії, де брав участь у «Днях України в м. Фрібургу».
  • Їх  організувала Асоціація міжнародних фольклорних фестивалів Фрібурга в рамках спеціального проєкту солідарності з Україною.

Навчання двома мовами

Метою заходу було знайомство з культурою України і поширення «послання надії» для українців, які виїхали до Швейцарії через війну.

Як розповів керівник «Радості» Віктор Бойко, в коледжі Фрібурга ансамбль провів майстер-клас з українського народного танцю та дав годинний концерт для в приміщенні театру коледжу. Студенти та викладачі гаряче аплодували після кожного номера, а по закінченню влаштували справжні овації нашим дітям.

До речі, коледж Фрібурга є одним з найстаріших коледжів Європи. Заснований у 1582 році, він має десятки будівель та розташований в центрі міста. Об’єднує 1300 студентів, які навчаються на двох мовах – французькою та німецькою. Це основні мови Фрібурга.

Відео дня

«Гопак», «Подільські вихиляси», «Лобуряки»

Як повідомив Віктор Бойко, головні концерти ансамблю «Радість» відбулися в театрі «Еквілібр».  Сучасна оригінальна будова театру нагадує еквілібриста, що завис у повітрі на великій висоті, та має величезну сцену із залою амфітеатром. Чудовий звук, освітлення, повна зала глядачів, надзвичайна атмосфера сприяли повній самовіддачі вінницьких дітей. Адже на такій сцені не можна було дозволити виступати у півсили.

— Для концертів у Фрібургу ми підготували півторагодинну програму у двох відділах. Ведучі і місцеві депутати розповідали про війну в Україні, про підтримку українського народу, про підтримку біженців. Багато українських переселенців та українців, які давно мешкають у Швейцарії, приїхали на наші концерти з різних міст, — інформує Віктор Бойко.

Під час концерту у глядацькій залі була просто неймовірна атмосфера. Більшість танців від початку і до кінця йшли під аплодисменти глядачів. Після кожного звучали овації та вигуки «браво» і «молодці». Особливо публіці сподобались танці «Гопак», «Подільські вихиляси», «Лобуряки», «Калина», «Подільський передзвін», українські пісні. Після останнього номеру зал аплодував стоячи, а наші діти танцювали на біс композицію «Україна – рідний край». Це було настільки зворушливо, що у вінничан сльози виступали на очах від гордості за українське мистецтво, за наш народ і державу.

— Глядачі, які виходили після концерту, казали, які гарні  українські дівчата і хлопці, як влучно вони передали характер і звички свого народу. Після концертів наша вокальна група співала ще кілька пісень на вулиці перед театром. Підходили біженці та вихідці з України, дякували за концерт,  фотографувалися. Просили, щоб такі заходи пройшли в усіх містах Швейцарії. Розповідали про своє життя за кордоном. Питали, звичайно, про війну в Україні, — продовжує Віктор Бойко.

«Забери руки від України, Путін!»

Всі учасники групи жили в швейцарських сім’ях. Вони дізналися багато нового про життя швейцарців, про країну, побували в багатьох цікавих місцях. Адже у Швейцарії ніколи не було війни, і добре збереглися середньовічні архітектурні пам’ятки. Діти побували на шоколадній фабриці; на фермі, де виготовляють швейцарські сири; на вершині гори висотою у 2200 метрів над рівнем моря; відвідали багато цікавих місць у Фрібургу. Адже він має багато історичних пам’яток 12 – 17 століття. А найголовніше, що вони знайшли багато нових друзів.

— У швейцарському місті Люцерн збереглося багато пам’яток архітектури та атмосфера середньовіччя. Переходили через річку по дерев’яному мосту, який збудований у 1333 році. В невеличкій капличці на мосту стоїть велика свічка із картою України і написано «Ми молимось за Україну». Побували ми і в столиці Швейцарії місті Берні, заснованому у 12-у сторіччі. Запам’яталися мощені вулиці, покрівлі з черепиці, середньовічна архітектура, ведмеді в центрі міста, стрімка ріка Аре,  яка оточує та охороняє Старе місто, — підкреслив Віктор Бойко.

Також вінничани побували у славному місті Прага. На виході з Карлового мосту на будівлі висить величезний прапор України, на якому написано: «Забери руки від України, Путін!».

— Враження від побаченого назавжди залишаться в нашій пам’яті. Це була неймовірна поїздка з фантастичними враженнями. Ансамбль «Радість» продемонстрував силу духу українського народу в боротьбі за право бути вільними людьми у незалежній державі,  — завершує Віктор Бойко.

Читайте також:

«Вінницький дзен і Місто козацької слави»: презентували чергові новинки сезону

Аж іскри полетять! Чим здивує нова гучна прем’єра театру Садовського «Чай з м’ятою чи з лимоном?»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лиля Билоус

    Браво!!! 👏👏👏

keyboard_arrow_up