У Вінницю їдуть «Кайдаші»! Чим здивує вистава від Хмельницького театру і київського режисера?

У Вінницю їдуть «Кайдаші»! Чим здивує вистава від Хмельницького театру і київського режисера?
  • Одну з найпопулярніших комедій української класики з сучасними родзинками у четвер, 16 лютого, під час своїх гастролей у Вінниці презентує Хмельницький академічний театр імені Михайла Старицького.
  • У Хмельницькому «Кайдаші» — надзвичайно успішна вистава, яка завжди збирає аншлаги.
  • Тож готуйтеся до особливих вражень!

«Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького — один із найвідоміших творів української літератури, який і сьогодні залишається натхненням для сучасних режисерів та авторів.

У Хмельницькому академічному музично-драматичному театрі імені Михайла Старицького класична постановка йшла 15 років, а у 2021 році отримала нове дихання — осучаснену виставу поставив талановитий київський режисер Ігор Білиць, який нині працює у Львівському національному театрі імені Марії Заньковецької.

— Ставити «Кайдашеву сім'ю» в Україні — це як ставити Шекспіра в Англії. Тож ця вистава стала для мене певним викликом в роботі, бо я більше працюю з українською сучасною драматургією, з більш жорсткими текстами, — розповідає у своїх інтерв’ю Ігор Білиць. — Осучаснити виставу «Кайдаші», яка дуже успішно йшла у Хмельницькому театрі 15 років — це була пропозиція самого театру. І мене запросили як молодого режисера з якимось своїм баченням зробити іншу постановку, але з тією ж назвою, з тією ж класикою. Я попросив старий варіант п’єси. Прочитав і зрозумів, що хочу стилізувати його, прибрати звідти Україну 18 століття і перенести всю дію у 21 століття, але залишити при цьому розмову, яка була притаманна Нечую-Левицькому. Автор був відомим етнографом, їздив по країні, слухав історії людські і вклав їх у «Кайдашеву сім'ю». Тому оце його писання я зберіг. Майже не втручався в діалоги, а просто додавав якісь нові речі. Максимально намагався зберегти сюжет і, мені здається, він в мене вийшов найточнішим з усіх «кайдашевих сімей».

Відео дня

Всі ми у чомусь Кайдаші!

Гостра та емоційна драмеді — так творча команда визначила жанр постановки, який влучно відображає все, що чекає у четвер вінницьких глядачів.

Буде все: і гострі емоції, і драма, і комедія, і сучасність, і українські весільні традиції.

За сюжетом, сім’я Кайдашів жила дружно та щасливо. Мати керувала, сини слухались, батько попивав. І ця ідилія могла б тривати вічно, якби в будинок не прийшли…невістки. Тоді все перевернулося з ніг на голову. Сімейству доводиться змінювати устрій всього дому, бо навіть за пульт від телевізора треба воювати...

Від любові до ненависті, а від ненависті до прощення через розуміння та цілковите несприйняття. Герої вистави «Кайдаші» пройдуть непростий емоційний шлях, подарувавши глядачам змогу зі сторони побачити стосунки, напевно, кожної родини.

— «Щоб ти, моя доню, була здорова, як вода! Щоб цвіла довіку, як рожа! Щоб ти закрасила мою хату, як зозуля садочок! Дай тобі Боже вік веселий, як рибі в морі!» — бажає нареченим Кайдашиха. А в залі лунає: «Прямо, як моя свекруха», а збоку додають: «Ні, то моя теща так говорить!» — сміються всі! А ми радіємо, що можемо хоч ненадовго перемкнути думки людей на такі банальні, але такі знайомі теми, — діляться актори Хмельницького театру ім. Старицького.

Цікаво, що багато акторів свого часу грали дітей Кайдашів, а у новій постановці вже постають у ролі Кайдашів-старших.

— Коли я дізнався, що будуть нові «Кайдаші», сказав: «Я б не проти зіграти у цій виставі вже батька-Кайдаша». Тобто, від молодшого сина Лавріна я «доріс» до батька, — розповідає актор Володимир Веляник.

А виконавиця ролі Мелашки, коханої молодшого сина Лавріна, яку грає Наталія Цимбаліста, у свою чергу про нову постановку каже:

— Це нове, це незвичне. Тут навіть текст адаптований на сучасну мову. Я не знаю, чи нам простіше, чи нам складніше, але це все одно нові «Кайдаші».

Незвичні декорації і джинси замість вишиванок

За задумом режисера, сімейні перипетії родини з села Семигори перенесені у сучасні обставини. Тож замість вишиванок і шаровар герої постають у джинсах та футболках.

Особливі й декорації, адже їх зробили із реальних побутових приладів: плити, мікрохвильовки, пральної машини.

— Ми взяли фактично використані речі — пральну машину, плиту , мікрохвильовку — і повторно використовуємо їх на сцені. Шукали їх у колективі театру, просили глядачів через соцмережі відгукнутись. Коли знайшли, то було завдання зробити ці прилади дуже динамічними і легкими у переміщенні. Застосували такий цікавий спосіб, коли стіни рухаються і декорації змінюються на кожну сцену. Актори самі з цими стінами працюють, — розповідає у інтерв’ю режисер.

Попри те, що події відбуваються у сучасному середовищі, вистава «Кайдаші» максимально наближена до твору Нечуя-Левицького.

— Я максимально взяв текст Нечуя-Левицького, додав ті сцени, яких не було раніше у виставі, що вже йшла на сцені Хмельницького театру. Щодо осучаснення, то насправді там змінені тільки костюми та середовище, у якому перебувають головні герої, все інше залишилося на місці, — говорить режисер. — Я майже не змінив слова Івана Нечуя-Левицького, єдине — замінив мотовило на пульт від телевізора. І щоб було зрозуміліше для ока людини, щоб глядачі краще інтерпретували, на кого вони схожі, одягнув героїв як сучасних людей.

Як результат — вистава вийшла енергійна, цікава й надзвичайно весела.

Приходьте у четвер, 16 лютого, о 18.00 у театр імені Садовського побачити історію однієї родини, пережити історію любові і втрат, та вкотре переконатися,  що світ, умови життя й побут змінюються, а людські стосунки багато у чому залишаються незмінними.

Квитки на виставу «Кайдаші» Хмельницького театру ім. Старицького у Вінниці можна придбати на сайті teatr.vn.ua і у касі театру ім. Садовського.

Читайте також:

Сучасна виставка про історію минулого стартувала у краєзнавчому музеї

«Квітка», «Маруся Чурай» та інші: репертуар театру імені Садовського на лютий

Екскурсії Вінницею за допомогою смартфону: три цифрові гіди

Найкращі музичні кліпи вінницьких виконавців, які вони випустили минулого року

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up