«Тисяча і одна ніч» під відкритим небом Палацу Потоцьких

«Тисяча і одна ніч» під відкритим небом Палацу Потоцьких
  • Казковий балет, який варто хоча б раз у житті побачити!
  • Рівно за тиждень на ІІІ міжнародному оперному open air фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2019 пануватиме східний колорит і запекла боротьба за життя і кохання!

У рік 40-річчя світової прем’єри легендарний балет азербайджанського композитора Фікрета Амірова «Тисяча і одна ніч», який незмінно прикрашає кращі сцени світу, оживе на фестивалі у Тульчині.

9 червня о 18.00 на OPERAFEST балет представить Харківський національний академічний театр опери та балету імені Миколи Лисенка. Завдяки своїй безмежній красі саме цей балет у репертуарі СХІД OPERA – справжній довгожитель: йде з 1984 року! За ці 35 років неодноразово оновлювалися костюми й декорації, змінювалися покоління виконавців – а вистава як і раніше живе, збираючи аншлаги.

Запальна східна музика і яскраві танці роблять неповторним балетний варіант прадавньої казки.  

Відео дня

Казковий Схід, світ реальний і фантастичний, переплетення драматичних зіткнень, піднесених почуттів, тонкого гумору й бешкетництва – усе це складається у єдине неповторне святкове видовище, емоційне, відзначене бездоганним смаком і пластичною виразністю.

- Фікрет Аміров створив музичний шедевр, у якому немає жодного випадкового такту, і про його музику не можна сказати, що вона може комусь подобатися, а комусь – ні, вона здатна скорити всіх, хто її почує, - відзначають організатори OPERAFEST TULCHYN. - Зачаровують складна східна ритміка, надзвичайна наспівність мелодій, класична стрункість усього твору. Така музика дає хореографові великі можливості для її інтерпретації.

Натхнення з Іраку

Балет «Тисяча і одна ніч» називають вершиною творчості Фікрета Амірова. Барвиста хореографічна феєрія немов випромінює чарівництво східних країн.

- Я завжди мріяв і мрію про те, щоб азербайджанська музика звучала у всіх куточках Земної кулі. Адже по музиці народу судять про нього самого! І якщо хоча б частково зумів здійснити свою мрію, мрію всього мого життя, то я щасливий, – так виражав своє творче кредо Фікрет Аміров.

Написанню балету «Тисяча і одна ніч» передувало відвідування Іраку, де Аміров і балетмейстер Наіля Назірова побували за запрошенням Міністерства культури цієї країни.

Перебування у Багдаді сприяло глибокому проникненню в арабську культуру. Композитор і балетмейстер оглядали архітектурні пам'ятники, вивчали перську мову, музичний фольклор, а також фольклорні танці. Спілкуючись у Багдаді з вуличними танцівниками, Назірова вивчила їхні танцювальні рухи.

- Я прагнув глибоко проникнути в музичну культуру арабського народу, його пластику, красу музичних обрядів, вивчав історичні й архітектурні пам'ятники. Переді мною стояло завдання синтезувати національне й загальнолюдське, – за життя говорив Аміров.

Про любов, здатну здолати ревнощі й ненависть

Балет, створений Аміровим і Назіровою, був покликаний повною мірою відобразити дух «Тисячі й однієї ночі» - оповідання про любов, здатну здолати ревнощі й ненависть.

У балеті присутні і сюжетне обрамлення збірника казок, і самі казки – і у всіх цих сюжетах по-різному розкривається ідея всепереможного кохання. Воно може приректи на смерть, але може й урятувати від смерті. Може бути джерелом страждань, але може розм'якшити запекле серце і навіть вдихнути життя у мертвий камінь…

Попри те, що у сюжет балету входять казки про пригоди Синдбада-Мореплавця, Птаха Рухх, Аладдіна і принцесу Будур, Алі-Бабу і сорок розбійників, основа – це все-таки історія перського царя Шахріяра і його дружини Шехерезади.

Ця історія відбулася у дуже далекі часи, коли світом правили царі, невірність у кохання каралася смертю, а вдачі людей, як відомо, сильно відрізнялися від нинішніх.

Якось молодий і могутній Шахріяр, попрощавшись із коханою дружиною й відправився на полювання. Зненацька повернувшись у палац, він застав її в обіймах раба.

Принижений правитель, на очах заціпенілих від жаху свідків його ганьби розправляється із дружиною й приходить до страшного рішення – стратити всіх молодих жінок країни…

Але от у світ зла й насильства входять краса і мудрість – Шехерезада. І відбувається диво. У запеклому серці Шахріяра пробуджується любов. Але він непохитний, навіть полюбивши, – і Шехерезаду чекає смерть.

Починається боротьба розуму зі злом, любові з ненавистю. Не відразу здається Шахріяр. Тисячу й одну ніч проведе він у невідомій йому досі прекрасній країні казок Шехерезади, перш ніж знову знайде віру у любов і добро.

Фото Олександра Шахматова

На фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2019 у балеті «Тисяча і одна ніч» головні ролі виконають провідні артисти балету СХІД OPERA: Світлана Калашникова (Шехерезада), Андрій Козарезов (Шахріяр), Олена Мацакова (Нуріда), Микола Джура (Раб),  Олексій Абраменко (Сіндбад), Ольга Шарикова (Птиця Рухх), Лариса Грицай (Будур), Ігор Хомещак (Аладдін), Тетяна Остроушко (Марджана), лауреат міжнародного конкурсу Владислав Босенко (Алі-Баба).

Диригувати симфонічним оркестром СХІД OPERA буде  головний диригент театру, лауреат міжнародних конкурсів Дмитро Морозов.

Нагадаємо: вхід на OPERAFEST TULCHYN-2019 – безкоштовний для усіх.

До 6 червня можна записатися на «чартери», які у дні фестивалю ходитимуть з Вінниці до Тульчина і по завершенні вистав – назад у Вінницю.

Всю детальну інформацію про фестиваль можна дізнатися на сайті operafest-tulchyn.blogspot.com, за тел.: (0432)690-025, (096)040-66-86 і в інформаційних центрах у Вінниці по вул. Театральна, 15 (1 поверх) і  вул. Соборна, 7 (тур-клубі «Бідняжка»).

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up