Світлини, які вчать добра. У Вінниці презентували соціальний фотопроєкт

Світлини, які вчать добра. У Вінниці презентували соціальний фотопроєкт
Перед Вінницею фотографії експонували в столиці
  • Сьогодні, 3 вересня, у Вінницькому обласному художньому музеї відкрилась виставка відомого українського фотографа Костянтина Ревуцького. 
  • Героями світлин стали відомі й талановиті українці та дітки-переселенці.
  • Яка головна мета проєкту, хто з вітчизняних зірок долучився і яка подальша доля світлин — відповіді на ці й не тільки питання далі у нашому матеріалі.

Одна з виставкових зал Вінницького обласного художнього музею замайоріла десятками світлин. На них позують усміхнені дітлахи поруч із відомими українцями: акторами, телеведучими, спортсменами, науковцями, письменниками, художниками й бізнесменами. Розглядаючи по-справжньому «живі» фотографії, складається враження, що позують «моделі» для спільного сімейного архіву — кожна зі світлин випромінює енергію, щастя, спокій і безтурботність… Хоч і приховує у собі важливий соціальний сенс.

— Сьогодні ми презентуємо фотовиставку «Навчи добру». Це проєкт, який я робив спільно з  Інститутом дослідження екстремізму та Галиною Федорівною Герегою, — розповідає відомий український фотограф Костянтин Ревуцький. — Робили ми його ще минулого року, але на заваді продовження став карантин. 

Костянтин Ревуцький

За його словами, головна ідея і мета проєкту — показати дітям добро, навчити їх його відчувати, помічати й створювати. А також нагадати дорослим, що саме вони можуть позитивно впливати на дітей поруч.

Відео дня

— Усі дітки на світлинах — переселенці з Луганської та Донецької областей. Вони бачили війну, хтось втратив свій дім, хтось втратив своїх батьків… Це діти, які переїхали зі своєї маленької Батьківщини в інші міста країни, — зазначає Костянтин Ревуцький. — Їх до участі запрошували координатори цього проєкту. Моя ж робота була виключно творчою — сфотографувати й донести результат до загалу.

А фотографувати було кого. Разом із дітками перед фотокамерою розважалось чимало відомих людей. Так, на світлинах помічаємо репера Ярмака, хореографа Амадора Лопеса, телеведучу Надію Матвєєву, співачку Оксану Білозір, акторку Ольгу Сумську, легкоатлета Сергія Бубку, співака Дмитра Бабака та інших. Є тут на фото і двоє видатних українців, яких вже, на жаль, з нами немає. Це поет Іван Драч і космонавт Леонід Каденюк. А також єдиний вінничанин — народний художник України Володимир Козюк. 

Він завітав на презентацію і зазначив, що підтримує такі соціальні проєкти, бо розуміє, яку важливу мету й велику користь вони мають. 

— Насправді головними зірками цієї фотосесії є наші діти, — посміхається фотограф і ми повертаємось до нашої розмови. — І працювати з ними було дуже цікаво. Вони швидко входили в ролі й зовсім не соромились камери, коли бачили поруч своїх кумирів, для них це було святом. І ось у нас загалом вийшло 27 світлин. Тобто було 27 повноцінних фотосесій, які ми зробили лише за два дні. 

Зупиняє погляд Костянтин Ревуцький на одній із фотографій. На ній олімпійська чемпіонка з вільної боротьби Ірина Мерлені та хлопчик років дев’яти.

— Спочатку він не хотів фотографуватись, боявся камери й був просто дуже «зажатим», — пригадує він. — Ми навіть думали, що доведеться шукати іншу дитину. Та коли я попросив його маму вийти з фотостудії — ідеальний кадр вийшов вже за 15 секунд. 

Розповідає фотограф і про те, що на фотосесії свято для діток-переселенців не завершилось.

— Ми робили ще багато додаткових заходів, куди запрошували цих дітей. Наприклад, президент «Динамо-Київ» Владислав Ващук ходив з ними в боулінг, Амадор Лопес влаштував для всіх запальні танці, Ярмак читав з дітьми реп, а Пінчук ліпив щось з пластиліну. 

До Вінниці зі столиці

Зазначимо, що загалом робота над проєктом тривала близько року й усі зйомки відбувались у Києві. Там, власне, проєкт і експонувався раніше. 

— У столиці було вже достатньо багато різних заходів. Ця виставка експонувалась у Мистецькому Арсеналі, була презентація у шоколадному будиночку та на станції метро «Золоті ворона», а також ми її показували у багатьох школах міста Києва, — перераховує Костянтин Ревуцький. — Тепер ми приїхали у Вінницю. Це ж моє рідне місто… Тут, у художньому музеї, виставка буде лише кілька днів, а після цього «поїде підкорювати» місцеві школи.

Зазначимо, що першою зупинкою стане гуманітарна гімназія №1. Тому на презентації проєкту була й директорка навчального закладу Віта Скиба.

— Це дуже крута ідея, яка допоможе долучити учнівську молодь до благодійності, — каже директорка. — Ми вдячні, що ми будемо таким першим осередком, де ми зможемо показати нашим дітям ці витвори мистецтва й долучимось до такого великого й прекрасного дійства. 

Костянтин Ревуцький і Віта Скиба

Після першої школи фотографії «переїдуть» у школу №22. Це, до речі, рідна школа Костянтина Ревуцького. А вже потім потраплять і до інших міських, а, можливо, й сільських шкіл. 

 

 

Читайте також:

«Pray for Ukraine»: Костянтин Ревуцький створює новий соціальний фотопроєкт

Літо без ковіду та дрескод сучасної України: у Вінниці відкрили виставку дитячих робіт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up