Малярчук and Флорида: ТОП-5 книг, які варто прочитати в червні

Малярчук and Флорида: ТОП-5 книг, які варто прочитати в червні
  • Наприкінці кожного місяця редакція RIA/20хвилин разом із літературознавцем та координатором подій у Книгарні “Є" Олександром Вешелені відбирає п’ять книжок, які на нашу думку варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Доржа Бату, Джеффрі Євгенідіса, Стівена Сломена і Філіпа Фернбака, Тані Малярчук та Річарда Флориди.

Для багатьох червень є найпродуктивнішим і найстресовішим місяцем року. Потрібно закінчувати проекти, вкладатися в графіки і розбиратися із дедлайнами. А вже потім можна планувати майбутні поїздки на моря-океани, відпустки та робити всі інші літні справи.

Проте ніхто не казав, що, серед всього цього, немає місця для читання і самовдосконалення. Тому ми вже традиційно підібрали для вас корисного чтива на місяць: дві художні, дві нон-фікшн і одну дитячу книжки.

«Франческа. Повелителька траєкторій»

(Дорж Бату)

Під псевдонімом Доржа Бату творить українець Андрій Васильєв. Колись письменник працював новинарем, а сьогодні він є членом команди Центру корекцій та контролю польотів космічних кораблів і сателітів NASA.

Передусім він прославився завдяки своїм блогам на Фейсбуці. Васильєв висвітлював неймовірно цікаве життя центру, з його багатонаціональним «коктейлем», подіями та, власне, атмосферою. А потім вирішив написати роман у нарисах і новелах, що вийшов на грані художнього і не художнього.

За сюжетом, головна героїня італійка Франческа, розкручує довкола себе історії, що є водночас кумедними, чуттєвими і мають відсилання до космічного майбутнього. А на сьогоднішній день, багато уваги літературознавців акцентується саме на темі космічної доби.

«Середня стать»

(Джеффрі Євгенідіс)

Книжка, за яку кілька років тому автору вручили Пулітцерівську премію, фокусується на проблемах інакшості і статі. Зокрема, в ній описується поняття ґендеру і йдеться про те, що людина самостійно може обирати, ким їй бути в житті.

Автор наголошує на тому, що не завжди природа визначає людину, як чоловіка або жінку. Іноді вона дозволяє людині самій робити вибір, спираючись на її внутрішнє чуття. У цьому випадку мова про героя-гермафродита.

Роман про відповідальність кожного за себе і всіх за кожного. Звісно, в сенсі розуміння інакшості, і того, що якщо людині надається такий вибір – це не означає крах всього життя.

«Ілюзія знання»

(Стівен Сломен, Філіп Фернбак)

Книжка-челендж для людей інформаційної доби, що змушує замислитися над відсотком правдивості і реальності, що постає перед нами у сприйнятті світу. В ній йдеться про багато аспектів пізнання, а головний акцент на ілюзорності і тому, що те, що ми бачимо, не завжди те, чим воно є насправді.

Прочитавши книжку ви зрозумієте, що ми живемо в світі, у якому синхронізуватися із кимось іншим, в плані сприйняття реальності, буває дуже складно. Себто ми можемо говорити про одні й ті самі речі, однією мовою, а в підсумку – це чомусь спричиняє велику напругу між людьми. Особливо, це помітно у фейсбук-перепалках, що вони зараз на кожному кроці.

Це яскравий приклад того, що бути впевненим, що ти взагалі щось знаєш у XXI столітті, як ніколи складно. Втім, автори пояснюють, чому все так.

«Mox Nox»

(Таня Малярчук)

Дитяча книжка про апокаліпсис і те, що буде за ним. Втім, це схоже на провокацію, тому що видання підійде, хіба що дітям, які вже орієнтуються в складних темах. Наприклад, на темі смерті. Адже в «Mox Nox» мова якраз про те, що смерть є річчю, яку кожен з нас колись так чи інакше переживає. При цьому ми знаємо, що коли одні помирають, десь народжуються інші, і так безкінечно.

Але що буде, коли люди перестануть народжуватися? Наприклад ми доведемо себе до стану, коли сенсу народжувати на цій планеті більше не буде? Відповідь на питання, хто залишиться на Землі після нас і криється на сторінках цієї історії.

Авторка пише про кажанів (так, головні герої саме вони), які вирішують і досліджують те, що ж все-таки довело людство до стану, коли природа його просто законсервувала і витіснила зі сторінок майбутнього.

«Homo creativus»

(Річард Флорида)

Ми свідомі того, що майбутнє за творчими професіями, креативними індустріями та нестандартним мисленням. Тому це видання буде цікавим передусім для діячів бізнесу, економіки та інших креаклів. Книжка проникає в кожну зі сфер і пояснює, як відсутність творчості може стати вироком для будь-кого.

Хтось може подумати, що він зі своєю професією, нікому не буде потрібним, адже в його сфері неможливо продукувати креативних рішень. Але це зовсім не так. І автор намагається донести до читачів, що в добу стрімкого розвитку світу, можна стати креативним будучи двірником, заправником або асфальтоукладницею. Яскравими прикладами є відео на YouTube.

Homo creativus – змінює погляд на те, що відбувається зі світом. Це одна із тих речей, яким нас поки що мало хто вчить. Отже, за допомогою цього видання, мусимо вивчати і знаходити виходи зі складних ситуацій. Наприклад, затяжної творчої кризи.

Якщо раптом пропустили:

Фолкнер and Фейнман: ТОП-5 книг, які варто прочитати у травні 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Natalka Melnyk

    а як це, "за ним передує"? це ззаду чи спереду?

    Михаил Курдюков reply Natalka Melnyk

    Згоден, якось складно вийшло. Виправив :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up