Кіпіані and Кініллі: ТОП-5 книг, які варто прочитати у червні

Кіпіані and Кініллі: ТОП-5 книг, які варто прочитати у червні
  • Кожного місяця редакція RIA/20хвилин разом із консультантом Книгарні «Є» Олегом Пенішкевичем відбирає п’ять книжок, які, на його думку, варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Вахтанга Кіпіані, Томаса Кініллі, Павла Дерев'янка та Насіма Талеба

Гряде 22 червня, і цього разу Олег вирішив радити винятково військову літературу. Говорить, ці книжки допоможуть глибше розібратися у тематиці війни та у певному сенсі протистояти колорадським силам.

«Війна і міф»

– Ця книга «повстала» після 2014 року, коли Україна відчула на собі тиск з боку колорадської Росії. Вона буде цікавою абсолютно всім, перш за все через те, що на її сторінках руйнуються безліч міфів про Велику Вітчизняну війну.

Зокрема, автори пишуть, що Сталін також агресор і що він мав план нападу на Європу. Що Сталін хотів розв'язати масштабні військові дії, але просто не встиг. І що радянські війська у 1939-му стягували до західних кордонів.

Книга відкриває очі і на інші важливі історичні події: роль українських націоналістів у тій війні, таємні домовленості радянського керівництва з нацистами тощо.

«Друга світова»

(Вахтанг Кіпіані)

– Ця книга також про Велику Вітчизняну, але вже з позиції спогадів конкретних людей. У книжці 35 справжніх та відвертих історій тих, у кого через війну розділилася родина, загинули близькі, назавжди змінилося життя...

Її написано, щоб через багато років ми могли точніше розуміти, що доводилося переживати таким же простим українцям, як і ми з вами.

Деякі спогади не тільки про Другу світову, але й про Голодомор, сталінські репресії та навіть Жовтневу революцію. Герої цієї книжки розповідають, що у війні немає нічого хорошого, що війна – це одні лише вбивства та смерть. Книжка допоможе вправити мізки тим фантазерам, які бачать у війні щось красиве.

«Список Шиндлера»

(Томас Кініллі)

– Думаю, що ім'я головного героя Оскара Шиндлера знайоме вам давно. Це німецький підприємець, який під час Другої світової війни допомагав євреям.

Коли в'язнів концентраційного табору, які працювали на його фабриці, мали знищити, йому вдалося вивезти їх та врятувати від страти у стінах Аушвіцу. Загалом це майже 1300 ні в чому неповинних людей.

Додам, якщо вам не хочеться читати цю книгу, подивіться однойменний фільм. Він дуже якісно знятий і добре відображає ті події. Або, якщо ви вже дивилися фільм і сумніваєтеся, чи варто читати книгу, скажу – варто. Її сторінки будь-кого змусять замислитися.

«Аркан вовків»

(Павло Дерев'янко)

– Концептуально ця книга трішки виривається від загальної картини. Але вона все одно про війну. Щоправда, війну у паралельній реальності. У цих подіях описується держава Богдана Хмельницького, яка вистояла.

За жанром це, скоріш, фентезі, тому що у книзі є відьми та інші потойбічні сили, які стоять на варті кордонів і допомагають протистояти російському цареві та польському королю.

Автор відтворює образ Гетьманщини, якби вона збереглася до 1845 року. У ній існує свій парламент, з Чорною та Червоною радами, мирно співіснують різні релігії, а у небі плавають цепеліни.

«Чорний лебідь»

(Насім Талеб)

– Це психологічна книжка про неймовірне у реальному житті. Наприклад, ніхто не міг передбачити Другу світову або теракт 11 вересня, але вони все одно сталися.

Автор називає такі події «чорними лебедями». Він пише, що ніхто не вірив, що ці птахи бувають такого забарвлення, аж допоки їх не знайшли. Талеб фактично вибудовує концепцію, що чорний лебідь – це подія, яку можна вважати нереальною, але рано чи пізно вона все одно станеться. Про такі події говорять лише постфактум.

Загалом книга ґрунтовна, і не має пустословства з незрозумілих авторських  передбачень.


Читайте також:

Ґоулстон and Дейвіс: ТОП-5 книг, які варто прочитати у травні 
 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vadym Hnatiuk

    Перша книга "Війна і міф"хто написав?

    Vadym Hnatiuk reply Vadym Hnatiuk

    Новини Вінниці  на 20хвилин вельми вдячний

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Vadym Hnatiuk

    Група авторів:  Максим Майоров, Олександр Зінченко, Володимир В'ятрович - співробітники Українського інституту національної памяті
  • Жора

    Кипиани скупил все  хорошие книги в стране. Однажды он говорил что ехал в поезде  и чемодан с книгами упал на голову с полки))). Чуть не отьехал). Все кто в том топе смеялись с него, всех забанил)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up