Гримич and Фернгольц: ТОП-5 книг, які варто прочитати у вересні

Гримич and Фернгольц: ТОП-5 книг, які варто прочитати у вересні
  • Кожного місяця редакція RIA/20хвилин разом із консультантом Книгарні «Є» Олегом Пенішкевичем відбирає п’ять книжок, які, на його думку, варто прочитати  
  • У цій добірці ми зібрали твори Марини Гримич, Нільса Бюттнера, Тіма Фернгольца, найвідоміших українських класиків та кримськотатарських авторів

 

«Джерело української класики»

– Цю книгу я спеціально підібрав для школярів та студентів вишів, які мають трохи шарити в українській літературі. Якщо дивитися на книгу з огляду підібраних творів, то вона слабка. Мені, наприклад, не зрозуміло чому у ній немає твору Коцюбинського «Невідомий», але є якийсь менш потужний його твір. 

Втім, книга все одно стане цікавою для ознайомлення з основними іпостасями української літератури: Шевченко, Франко, Українка... У книжці є як поезія, так і проза. Твори невеликі, не скорочені і закінчені. 

«Кримський інжир»

– Давайте будемо відвертими, ми взагалі не знайомі з кримськотатарською літературою. Тому пропоную відкрити її для себе за допомогою цієї книги. Вона містить в собі і поезію, і прозу, а її автори абсолютно невідомі для українського читача. 

Уся книга присвячена Криму. У деяких місцях вона може здатися занадто абстрактною, але не важкою для читання та сприйняття. На сторінках «Кримського інжиру» не йдеться про страждання його населення, тут описується життя півострова, природа, культура, релігія і традиції людей, які на ньому мешкають. 

«Клавка»

(Марина Гримич)

– Ця цікава книга розповідає про життя після Другої Світової війни. Точніше про життя секретарки Спілки письменників Клавки, яка мешкає у Києві та знає абсолютно все про життя тодішніх українських письменників. 

Роман можна назвати історичним, тому що багато подій, що описуються на його сторінках справді мали своє місце в історії. Він розповідає про зміни в устрої культурної еліти, яка відчуває на собі сильний тиск радянської машини. Також у сюжеті знайшлося місце для кохання, любовних трикутників та складних виборів. 

«Ієронім Босх. Видіння і кошмари»

(Нільс Бюттнер)

– Про художника Босха багато хто чув, принаймні бачив його химерні картини: «Сад блаженств», «Спокуса Святого Антонія», «Човен дурнів»... Я би сказав, що вся творчість цієї людини химерна. Це при тому, що він жив у XV столітті, і для того часу картини виглядають справді дивакуватими. 

Книга вийшла цьогоріч і занурює читача в біографію Босха, зокрема, у ній пояснюється, чому він обрав для себе такий псевдонім. Босх був пияком і на сторінках можна прочитати, як він до цього прийшов, як це відобразилося на його картинах та про інші періоди життя і творчості цієї дуже самокритичної людини. 

«Космічні мільярдери»

(Тім Фернгольц)

– Як історик я можу запевнити, що космічні мільярдери були в історії людства ще в XV-XVI ст. Відкриття Америки Колумбом за значимістю не поступалося висадці людей на Місяці. Коли Колумб на маленькому човні переміг стихію і причалив до землі, де ще жодного разу не ступала нога європейця, це спричинило прорив і, як наслідок, утворення Ост-Індських компаній, що володіли всіма відкритими ними територіями. 

У книзі пишеться про те, що ми рухаємося до великих космічних монополій (пригадаємо Ост-Індські компанії), які зможуть володіти цілими планетами. Наприклад космічний мільярдер Ілон Маск, який вже сьогодні активно пропагує польоти на Марс. У недалекому майбутньому може статися так, що його компанія буде володіти територіями на Марсі. Ми розуміємо, що він робить важливі відкриття, і впроваджує нові технології на благо людства, але у першу чергу – це величезні гроші та нові перспективи їх заробляння для корпорацій. 


Якщо раптом пропустили:

Снайдер and Толкін: ТОП-5 книг, які варто прочитати у серпні 



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Пётр Фёдорович

    "Капитал" Карла Маркса и "Как закаляласт сталь" Николая Островского читать надо, а не всякую фигню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up