До Дня Незалежності у Вінниці провели літературно-музичний вечір

До Дня Незалежності у Вінниці провели літературно-музичний вечір
  • Зрозуміло, масштабне урочисте святкування Дня Незалежності України зараз не на часі.
  • Але на базі вінницького підприємства Українського товариства сліпих все ж вирішили відзначити цей день невеликим патріотичним творчим вечором.  

Він проходив у незвичній формі. Замість традиційного концерту із оголошенням авторів, виконавців і назв творів це була безперервна музична композиція, де чергувалися пісні і вірші. На початку заходу присутні стоячи виконали гімн України. Хвилиною мовчання згадали загиблих у нинішній війні. 

Звучали вірші Ліни Костенко, Тараса Шевченка, Володимира Забаштанського, Галини Рибачук, а також самодіяльних незрячих поетів – Раїси Воловик і Богдана Коваля. Співаки виконували пісні сучасних українських композиторів, українські народні і класику вітчизняної естради. Виступали представники обласного центру культури «Щедрик», голови організацій УТОС і учасники гурту художньої самодіяльності. Їх слухали члени трудового колективу підприємства незрячих.  

Відео дня

— В зв’язку із війною сьогодні ми не говоримо про досягнення нашої держави. А наголошуємо на тому,  щоб в країні був мир і що ми чекаємо перемоги. Ми любимо свою державу і рідний край та оспівуємо його, —  сказала художній керівник колективу художньої самодіяльності вінницького підприємства незрячих, працівник обласного центру культури «Щедрик»  Наталя Слюсарчук.

До свята переклав пісню українською

На концерті виступив і відомий співак і композитор Богдан Коваль, який нещодавно переїхав до Вінниці із окупованого Маріуполя. Він прочитав авторський вірш про Україну і виконав пісню «Молитву». Твір був давно написаний російською мовою, але до спеціально до свята Богдан Коваль переклав його українською.  

— Я вже не вперше беру участь в творчому заході у Вінниці. Перед цим виступав у центрі реабілітації людей з інвалідністю «Поділля». Взагалі мені добре прийняли у вінницькому колективі художньої самодіяльності незрячих. Раніше ми пересікалися із його членами на різних конкурсах і фестивалях, — розповів Богдан Коваль.

Співак впевнений, що з часом повернеться до рідного Маріуполя. Зрозуміло, це відбудеться лише після повернення міста під контроль України.

Щоденні заняття із незрячими

Директор вінницького підприємства незрячих Костянтин Ільніцький нагадав, що під час дії воєнного стану масштабні концерти заборонені, а ось невеликі творчі виступи дозволяються.

—  Всі охочі у нашому колективі співають, декламують вірші. Представники обласного центру культури «Щедрик» на нашій базі щоденно займаються із незрячими. Серед них – вимушений переселенець із Маріуполя Богдан Коваль. Він не лише став членом нашого творчого колективу, але й вже прийнятий на роботу до центру культури «Щедрик», —  прокоментував  Костянтин Ільніцький.      

Читайте також:

Не знаєте чим допомогти армії? Долучайтесь до боротьби з росіянами на інформаційному фронті

«Біжу 50 км, щоб купити пікап на передову». Вінничанка організовує благодійний ультрамарафон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up