Бату and Свааб: ТОП-5 книг, які варто прочитати в липні

Бату and Свааб: ТОП-5 книг, які варто прочитати в липні
  • Кожного місяця редакція RIA/20хвилин разом із консультантом Книгарні «Є» Олегом Пенішкевичем відбирає п’ять книжок, які, на його думку, варто прочитати.
  • У цій добірці ми зібрали твори Доржа Бату, Ярослава Мельника, Вахтанга Кіпіані, Діка Свааба та Ніла Шубіна

Липнева добірка вийшла напрочуд різноманітною. У ній є настільки цікаві сторінки, що змушують читати з відкритим ротом. Є протоколи, від несправедливості яких навертаються сльози на очах. Є абзаци, які хочеться перечитувати з широкою усмішкою. А є просто корисна та цікава інформація.

«Франческа. Володарка офіцерського жетона»

(Дорж Бату)

– Це вже друга книжка українського автора Доржа Бату, у якій він продовжує розповідати про пригоди в НАСА та дотепні витівки своєї напарниці Франчески.  

Часто у розповідях йдеться про складні космічні та наукові процеси, які могли би і не зацікавити пересічну людину, але завдяки неймовірним халепам, у які постійно потрапляє сицилійка Франческа, вони сприймаються зовсім інакше.

Ця книжка буде цікавою, напевно, усім, кому сподобалася її перша частина і тим, хто просто любить веселі пригоди. Підтвердженням є той факт, що вона активно продається.

«Далекий простір»

(Ярослав Мельник)

– Автор зацікавив мене передусім через те, що його визнали на заході. Також саме цей його роман взяв першість у номінації «Книга року 2013» від BBC Україна.

Мельник хороший письменник, хоча б тому, що цікаво пише. Якщо говорити про жанр, то цю книгу він охрестив «філософською фантастикою».

Це антиутопія про світ незрячих. І коли головний герой вперше побачив світло, небо та сонце, його життя назавжди змінилося. Оточуючи вважають його божевільним, але він хоче дізнатися, чим же насправді є світ, у якому він живе, тому якнайшвидше прагне пізнати істину.

«Справа Василя Стуса»

(Вахтанг Кіпіані)

– Напевно кожен з нас чув бодай щось про резонансну справу Василя Стуса. Думаю, що багатьом було би цікаво дізнатися більше, а то й взагалі все про долю письменника, якого вважають символом українського супротиву.

Праця повністю базується на архівних даних. Усі протоколи на сьогоднішній день розсекречені і ми маємо змогу дізнатися, як судили Стуса; бачити, як його зливав його власний адвокат Медведчук, який досі становить загрозу для України; по крокам слідкувати за тим, як замість виправдання, йде засудження.

Читати все не обов’язково. Можна просто вибирати особливо цікаві протоколи та на власні очі бачити, як працювала радянська судова машина.

«Наш творчий мозок»

(Дік Свааб)

– Попередня робота автора «Ми – це наш мозок» стала напрочуд популярною серед читачів. Недовго думаючи, Свааб написав та представив книгу про творчі особливості нашого мозку.

Мені подобається концепція творчості, яку він вибудовує. У книзі він намагається зрозуміти, чим вона є і звідки береться. А ще там можна знайти відповіді на доволі цікаві питання: Якщо у людини високе IQ, то вона обов’язково буде творчою? А якщо IQ низьке, то на цьому можна ставити хрест? Розмір мозку впливає на творчість? А наше оточення?

Свааб дивиться на це з позиції дослідника. За його плечима є справжні експерименти. Багато ґрунтовної літератури. Це корисна психологічна проза, з якої стає зрозуміло, чому одні можуть творити, а інші ні.

«Риба всередині нас»

(Ніл Шубін)

– Людям, які люблять читати про еволюцію собі подібних, ця книга стане корисною для ознайомлення. Шубін пише, що фактично люди вийшли з води, а на підтвердження своїм словам наводить чимало фактів.

Наприклад проаналізувавши скам’янілості доісторичної істоти під назвою тіктаалік, він прийшов до висновку, що наші руки, це риб’ячі плавники, які впродовж сотень мільйонів років еволюціонували. А ще наша голова за своєї будовою нагадує голову цієї давньовимерлої риби. Не менш цікавим буде дізнатися, чому людські ембріони так схожі на ембріони акул.

Шубін вважається одним з передових палеонтологів світу. Тож вирушити у таку неймовірну мандрівку історією людства, зрозуміти механізм роботи еволюції та побачити, як прості організми перетворюються на щось більше, має бути цікавим для всіх.


Якщо раптом пропустили:

Кіпіані and Кініллі: ТОП-5 книг, які варто прочитати у червні


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up