«Батько українського джазу» у п’ятницю зіграє на VINNYTSIA JAZZFEST, а у суботу розкаже секрети

«Батько українського джазу» у п’ятницю зіграє на VINNYTSIA JAZZFEST, а у суботу розкаже секрети
У 2008 році Ігор Закус створив власний гурт «Z-Band», що потрапив у ряди української джазової еліти
  • Фірмові поради імпровізації та гри на бас-гітарах від Ігоря Закуса, який вже багато років справедливо вважається найкращим бас-гітаристом України, вінничани зможуть почути під час проекту «Джазові сніданки» у суботу, 26 вересня, з 9.30 до 13.00.
  • Щоб стати учасником проекту, усім бажаючим просто потрібно заповнити google-форму на сайті snidanky.jazz.vn.ua.

Сьогодні було прийняте остаточне рішення, що через продовження зростання захворюваності на COVID-2019 у Вінниці, цьогорічний міжнародний джазовий фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST-2020, що триватиме у місті з 25 по 27 вересня, пройде виключно у онлайн-форматі.

Пряму трансляцію концертів глядачі зможуть побачити на телеканалі «ВІТА», а також після професійного монтажу повні версії концертів будуть опубліковані на офіційному Youtube-каналі VINNYTSIA JAZZFEST. 

— Попри такий формат — без глядачів у залі — всі зірки VINNYTSIA JAZZFEST-2020 приїдуть і наживо гратимуть у Вінниці, створюючи ексклюзивний музичний продукт найвищого ґатунку, — відзначають організатори. — Професійні записи концертів будуть опубліковані на офіційному Youtube-каналі VINNYTSIA JAZZFEST. Відтак — усі шанувальники джазової музики Вінниці, України та світу у будь-який зручний час зможуть побачити, послухати та крізь екран відчути найпотужнішу силу головної музики свободи та позитиву — джазу! Зіграного у Вінниці і увічненого для вас!

Відео дня

Починаючи з суботи, 26 вересня, на Youtube-каналі VINNYTSIA JAZZFEST будуть опубліковані відеозаписи концертів найвищої якості таких геніїв джазової музики, як син легендарної Елли Фіцджеральд Рей-Браун-молодший (США), «посол польського джазу у світі» Артур Дуткевич, швейцарський піаніст-віртуоз Лоран Ніку, наші українські гордості: Закус-Донцови-Фролов Квартет, Тріо Олексія Петухова з Одеси і майстри а капела ManSound.

Найперший концерт VINNYTSIA JAZZFEST-2020 відбудеться у п’ятницю, 25 вересня, о 20.00.

З програмою виняткового авторського джазу та усіма улюблених світових джазових стандартів виступить Закус-Донцови-Фролов Квартет.

— У цьому колективі об’єдналися одні з найяскравіших джазових музикантів України: чарівна вокалістка Анна Донцова, гітарист-віртуоз Денис Донцов, один з кращих барабанщиків України Артур Фролов, а також геніальний бас-гітарист і композитор, викладач, продюсер, учасник багатьох українських та європейських проектів Ігор Закус, якого по праву називають «батьком українського джазу». Ігор Закус без перебільшення - легендарна постать українського джазу, адже дуже багато доклав сил до того, щоб видавати й популяризувати український джаз, — розповідає продюсер VINNYTSIA JAZZFEST-2020, заслужена артистка України Ірина Френкель.

«Заберіть бас-гітару з будь-якого складу, будь це тріо, квартет чи оркестр — і все поламається. Бас — це стовбур тієї ялинки, до якої прикріплюються гілки. А до гілок уже потім іграшки», — сказав Ігор Закус в одному з інтерв'ю. І з ним важко не погодитися.

Бас-гітара — це та база, на якій усе тримається. А бас-гітаристи — завжди музиканти зі стрижнем. Ігор Закус — один з них.

Народився і виріс музикант у місті Червоноград Львівської області. Закінчив Львівське музичне училище та консерваторію по класу гобоя. Паралельно займався бас-гітарою і саме з нею йому судилось зріднитись.

У 90-х роках Ігор Закус заснував у Львові гурт Fest, чий альбом «У колі друзів» (1999) став одним із перших джазових дисків в Україні.

Вже багато років Ігор Закус справедливо вважається найкращим бас-гітаристом України. Володіє 4-х, 5-ти, 6-ти струнними ладовими та безладовими бас-гітарами та акустичним басом, демонструючи яскраву техніку та індивідуальний саунд. У його музиці є все — майстерність, вражаюча мелодика, справжня українська співучість та власний неповторний почерк.

Окрім джазу, Ігор Закус також працює у таких стилях, як фанк, ф’южн і поп. Більше 10 років Ігор Закус грає із провідними поп-зірками української естради, зокрема, з Іриною Білик, Оксаною Білозір, Ніною Матвієнко, групою «ВІА Гра».

У 2007 році Ігор Закус створив успішний проект Jazz Kolo, що покликаний підтримувати український джаз, об’єднувати музикантів і розвивати українську імпровізаційну музику. До проекту запрошуються найкращі представники української та зарубіжної джазової еліти, утворюється новий, несподіваний, цікавий музичний продукт, який фіксується на аудіо- та відео- і складає архів української джазової музики.

У 2008 році Ігор Закус створив власний гурт «Z-Band», що потрапив у ряди української джазової еліти. Музика «Z-Band» надзвичайно популярна у джазовому середовищі.

Окрім власних концертів, Ігоря Закуса можна почути у міжнародних джазових проектах за участю зіркових європейських джазменів, які проходять в Україні кожні два місяці та за кордоном, не кажучи вже про численні виступи з українськими виконавцями. Його ім'я можна знайти на компакт-дисках Юлії Роми («Heartbeats») та Наталії Лебедєвої «Paints» (2006) і «Medium Cool» (2008).

На початку вересня у рамках фестивалю Jazz Кolo-2020 Ігор Закус представив свою другу етнічну програму «Spivanky» — збірку старовинних народних пісень, що їх свого часу записала від місцевих бабусь на теренах Прикарпаття та Закарпаття в своїх етнографічних експедиціях вокалістка Іванка Червінська і які Ігор Закус аранжував за допомогою сучасних музичних технологій, форм, прийомів, стилів, електронних інструментів, поєднавши вишуканість української етніки з сучасністю джазового звучання.

Окрім виступу із Закус-Донцови-Фролов Квартет на VINNYTSIA JAZZFEST-2020, Ігор Закус також стане героєм проекту креативних музичних коворкінг-зустрічей зі світовими зірками джазу «Джазові сніданки».

Під час невимушеного спілкування із глядачам своїми професійними секретами та практичними рецептами успіху Ігор Закус поділиться із усіма бажаючими у суботу, 26 вересня, з 9.30 до 13.00.

— Зважаючи на ситуацію з поширенням COVID-2019 у Вінниці, проект «Джазові сніданки» цього року також пройде у онлайн-форматі, — звертають увагу організатори. — Усім, хто бажає взяти участь у проекті, потрібно зареєструватися за google-формою на сайті http://snidanky.jazz.vn.ua й отримати підтвердження реєстрації та посилання на ZOOM-сніданки.

 

Читайте також:

Син легендарної Елли Фіцджеральд у суботу виступить на VINNYTSIA JAZZFEST

У вихідні Вінницю чекають «Джазові сніданки» зі світовими зірками

Джазуємо на здоров’я! У вихідні на VINNYTSIA JAZZFEST виступлять зірки з Польщі, Швейцарії, США і України

Чим вражає проект «Джазові сніданки»? Репортаж 20minut.ua

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up