23 місця Вінниччини, які варто відвідати у 2023 році

23 місця Вінниччини, які варто відвідати у 2023 році
  • Вінниччина — це край, який має чим вражати. Ми зібрали у добірку 23 місцини у Вінниці та області, відвідини яких ви можете собі запланувати на цей рік.

Туризм — це одна з галузей, яка з очевидних причин, найбільше постраждала в час великої війни. 

«Туристична галузь України переживає непростий час. Частина туристичної та рекреаційної інфраструктури окупована, частина зруйнована. Якісь готелі зруйновані повністю, якісь частково, те ж саме стосується баз відпочинку. За дев’ять місяців 2022 року надходження до держбюджету від тургалузі скоротилися майже на 34% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року», — сказала в одному з інтерв'ю очільниця Державного агентства розвитку туризму України Мар'яна Олеськів. 

Однак всупереч війні туризм в Україні нікуди не подівся, просто тепер більшість людей бажають короткого перезавантаження.

Відео дня

За словами заступника міського голови Вінниці Андрія Очеретного, ця сфера — значна частина економіки та рушій життя нашого міста. Тож у Вінниці у цьому році проводили понад сотню екскурсій і активно знайомили переселенців з нашим містом, та й самі вінничани відкрили місто для себе по-новому. 

«Якщо раніше Місто ідей позиціювалося як місто з ідеями на вікенд і йшлося більше про індивідуальні подорожі, то зараз переміщення на великі відстані не є бажаним, а здійснюється здебільшого через вимушені обставини. Тому наше позиціювання в нинішніх реаліях – гостинне місто затишку для пошуку рівноваги», — говорить директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені. 

Ми пропонуємо для вас добірку місць від «20 хвилин», які варто відвідати у Вінниці та області. 

  1. Європейська площа та Вежа

Ми розпочнемо наш перелік, звичайно, із головної візитівки Вінниці — водонапірної вежі. Її створив архітектор Григорій Артинов на початку XX століття. Відтоді вежа виконувала різні функції, а зараз — на першому поверсі діє виставка «Європейська площа: простір (не) пам’яті», а на інших поверхах працює музей пам'яті воїнів Вінниччини. Розташована вежа на Європейській площі, де приємно прогулятися у будь-яку пору року.

  1. Вінницькі катакомби

Під католицьким костелом, що на Соборній, існують монастирські підвали з підземними ходами. Вони на глибині 12 метрів та є настільки широкими, що ними могли розминутися два кінних екіпажів. Сьогодні частина ходів відкриті для відвідувачів, тож всі охочі мають змогу прогулятися атмосферними катакомбами, що оповиті легендами та містикою.

  1. Національний музей-садиба Миколи Пирогова

Це місце прийняло вже понад вісім мільйонів туристів з усього світу. У 2022 виповнилося 75 років з часу відкриття музею Пирогова. Учений, хірург та педагог Микола Пирогов відомий у всьому світі. А у Вінниці він прожив понад 20 років, і вже понад 140 років він спочиває тут забальзамований у церкві-усипальні. Окрім усипальні та власне будинку, де жив Пирогов, можна на території музею-садиби прогулятися парком та завітати у музей-аптеку. 

  1. Єрусалимка

Це квартал єврейських ремісників у центрі Вінниці, знамените єврейське містечкове бароко, що почало формуватися наприкінці 18 століття. Зараз, гуляючи Єрусалимкою, ви будете насолоджуватися колоритом будинків, які щільно побудовані, та особливою атмосферою цього мікрорайону. 

  1. Палац Потоцьких

Знаходиться він у Тульчині. Палац почали будувати 1782 року за проєктом французького архітектора Лакруа на замовлення представників родини Потоцьких.

Як читаємо на сторінці краєзнавчого музею, до ансамблю палацового комплексу тоді входили власне палац, театр (перебудований), манеж, стайні (не збереглися), турецька лазня, оранжереї, службові і житлові приміщення, два бічні флігелі. На його території проходив щорічний OperaFest Tulchyn (міжнародний оперний фестиваль просто неба).

  1. П’ятничанський замок

У старовинному парку Вінниці знаходиться колишня дворянська садиба Грохольських. Збудований він у кінця 18 століття. Цю будівлю звели, як оборонний замок-палац. А сьогодні у колишньому палаці знаходиться Вінницький обласний ендокринологічний центр. Навколо замку розтягнувся великий парк, де можна спокійно прогулятися, і поглянути на колись розкішний палац.

  1. Лядівський скельний монастир

Цей монастир знаходиться на лівому березі Дністра. Перша літописна згадка про нього належить до 1159 року. Монастир вважається одним з найдавніших в Україні. У 1013 році його заснував преподобний Антоній Печерський, коли повертався на батьківщину - зі святої гори Афон до Києва.

Монастир розташований на скельній терасі, тож звідти відкривається неймовірний краєвид на Дністер. А околиці монастиря славляться джерелами цілющої води. 

  1. Буша

Це історико-культурний заповідник, площею 6,68 га. На території заповідника є близько десяти пам’яток археології, датованих IV тис. до н. е. — VIIVII ст. н. е.

Як читаємо на сторінці краєзнавчого музею, найвідомішою пам’яткою Буші є залишки висіченого в скелі храму з унікальним художнім рельєфом. Відкрита пам’ятка в 1824 р. місцевим шляхтичем Ромуальдом Остоя-Овсяним, про що свідчить напис на самому рельєфі.

Буша славна також пам’яткою природи загальнодержавного значення «Гайдамацький яр» загальною площею 96 га. 

  1. Музей-садиба Миколи Леонтовича

З 31 року і до смерті дім Миколи Леонтовича знаходився у Тульчині. Саме тут й знаходиться музей-квартира Леонтовича.

«Перебуваючи в помешканні Миколи Леонтовича можна відчути атмосферу домашнього затишку, в якій народжувалася музика. Кожна з особистих речей композитора (камертон, диригентська паличка, робочий стіл) може здатися інструментом чарівника. Цікавинкою музею є подарунки для дорогого вчителя від учнів та випускників жіночого єпархіального училища», — читаємо на сайті музею. 

  1. Вороновицький палац

Це визначна історична і архітектурна пам'ятка садибної архітектури на теренах України доби класицизму. Вороновицький палац споруджено, за одними джерелами, в 1770-х роках. Зараз там розташований Вороновицький музей історії авіації та космонавтики.

  1. Ставка «Вервольф»

У часи Другої світової війни за 8 км на північ від Вінниці побудували один із головних штабів Гітлера ― ставку «Вервольф». Зараз це, як читаємо на офіційному туристичному сайті Вінниці, «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв фашизму». Тут є музейний павільйон, що розповідає відвідувачам про ставку, історію окупації області та злочини німецько-румунських загарбників, а також спротив населення України та визволення Вінниччини.

  1. Замкова гора

Це найвища точка міста та історично значуща місцина, де зараз майорить найбільший прапор в області. 

На цій ділянці археологи виявили низку культурних шарів, як розповідав нам директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришин. Серед них — трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст.  

  1. Немирівське городище

На околицях Немирова знайдені рештки скіфського городища VII ст. до н. е. ― одного з найбільших в Україні.

«Це вали заввишки 9 м і завдовжки по периметру майже 5 км. Річка Мірка ділить городище на дві нерівні частини. Майже в центрі огородженої валом площі, на високому північному березі річки, є особливе внутрішнє укріплення — так зване замчисько», — читаємо на сторінці вінницького краєзнавчого музею. 

  1. Шаргород

Шаргород відомий, як історико-культурний центр духовності та злагоди. Гуляючи містом, ви зустрінете чимало визначних релігійних споруд. Серед найвідоміших: Комплекс споруд Миколаївського монастиря XVII—XVIII століття та Шаргородська синагога, зведена ще у 1589 році.

  1. Палац родини фон Мекків XIX століття

Палац родини фон Мекків зведено наприкінці 60-х років ХІХ ст. Як читаємо на сайті краєзнавчого музею, під час Другої світової війни він був зруйнований, але згодом відновлений. Частково зберігся чудовий ландшафтний парк, де зростає близько 45 видів дерев і чагарників, а величні липи та граби пам’ятають події минулих століть.

  1. Музей-садиба Михайла Коцюбинського

Він відкритий у будинку, де народився та жив письменник Михайло Коцюбинський. У цьому музеї налічується близько дев'яти тисяч експонатів. Серед них: рукописи, фотодокументи, переклади творів письменника мовами багатьох народів світу, предмети побуту та етнографії.

  1. Подільський зоопарк

Наш зоопарк один з наймолодших в України. У 2022 він став домівкою для декількох тварин-переселенців, та загалом налічує понад 140 тварин і 120 птахів. 

Окрім знайомства з тваринами, територія зоопарку доволі простора для спокійних прогулянок. Це популярне місце для відпочинку вінничан з дітьми. 

  1. Палац Вітославських

За деякими джерелами — палац був побудований ще у XVII ст. Знаходиться він у Чернятині. Зведений палац у стилі неоготики. Як читаємо на Українській правді, за даними істориків, ще до появи будівлі на 30 гектарах тут з'явився садово-парковий ансамбль. А під час перевороту 1917 року палац був націоналізований і розграбований.

Цей палац зберігся в не найгіршому стані, й зараз він слугує коледжем.

  1. Музей Данила Заболотного

Як читаємо на сайті музею, у Крижопільському районі Вінницької області розташоване село Заболотне. Тут народився, жив і похований видатний мікробіолог і епідеміолог, академік Данило Заболотний. Нині в селі діє меморіальний музей. До складу музейного комплексу входять сільський будинок, в якому народився майбутній вчений та великий сад. 

  1. Барський замок

Зараз це вже руїни колишнього польського оборонного замку. Фортецю зводили протягом 1630-1647 років за проєктом французького інженера Ґійома Левассера де Боплана. 

Свого часу це був один з найбільших замків Поділля. Але у 1768 замок був взятий штурмом російськими військами, після цього Барський замок був значно поруйнований і став занепадати.

  1. Палац Щербатової

Це пам'ятка архітектури в Немирівському районі нашої області. Почали його зводити у стилі класицизм ще у 1894 році, робили це для коронного гетьмана Юзефа Потоцького. 

Згодом Марія Щербатова, яка успадкувала цей палац, перебудувала старий палац. І до сьогодні збереглося її тодішнє планування і більшість деталей декору. Нині в палаці міститься багатопрофільний санаторій. Палац є візитівкою Немирова, навколо нього можна прогулятися у дендропарку.

  1. Равликова ферма

Екскурсію одразу з дегустацією можна замовити собі у «Равликовій долині», що відкрили подружжя жмеринчан. Для поціновувачів гастротуризму — це саме те, що треба. 

  1. Черленківський замок

Нині Черленківський замок — це руїна історичної оборонної споруди, яка була зведена у 16 столітті. Те, що залишилося від замку, це руїни двох веж, які височіють над річкою. Існують легенди про чималі підземні ходи із замчиська попід Південний Буг і до Вінниці. 

Читайте також:

«Біла ворона», «Ассо та Піаф» та інші: репертуар театру імені Садовського на січень

У Подільському зоопарку відкрилась Садиба Подільського чарівника. Як туди потрапити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up